Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 21 Aralık 2014 - 13:33 Yorum: 0

Türkiye adalet dağıtıyor

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, adalet ve hukuk alanında dünyada model alınan eğitim ve araştırma kurumu olmak istediklerini söyledi.

Türkiye adalet dağıtıyor

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, adalet ve yasa konusunda dünyada model tahsil edilen eğitim ve tetkik kurumu olmak istediklerini söyledi.

Akademinin çalışmalarını AA muhabirine değerlendiren Akçil, uluslararası projeler kapsamında 75 memleket ile işbirliği faaliyetleri yürüttüklerini belirtti.

Yabancı ülkelerden 2009 yılından bu güne 20'den çok ülkeden Türkiye'ye gelen 2 binin üstünde hukukçuya eğitim verdiklerini açıklayan Akçil, 'Özellikle İslam coğrafyasında olan bütün ülkelerle yazışmalarımız devam ediyor. Bu devletlerde vazife oluşturan hakim ve savcıları gruplar şeklinde ülkemize çağırma ediyoruz. O ülkenin güncel, esas ihtiyaçlarını öne çıkartan programlar düzenleyerek, o ülkede vazife oluşturan hakim ve savcıları, Ankara ve İstanbul'da eğitiyoruz' dedi.

Ankara'daki programların hukuki konular üstüne gerçekleştiğini, yüksek mahkemelerin de ziyaret edildiğini izah eden Akçil, İstanbul'da ise sosyal faaliyetler gerçekleştirdiklerini, böylece yabancı hakim ve savcıların gelişen, büyüyen Türkiye'yi daha yakından tanımalarının sağlandığını söyledi.

Afganistan'a terör, Tacikistan'a adli tıp

Hukukçularına eğitim verilen devletlerin kendi şartlarına göre eğitim konularının belirlendiğini izah eden Akçil, misal olarak Fas, Yemen, Afganistan, Tunus benzeri ülkelerden gelen hukukçulara terörizm ve organize suçlar, Moğolistan, Tacikistan benzeri devletlerin hukukçularına adli tıp ve hadise noktayı soruşturması sahalarında destekçi olduklarını belirtti.

ABD, Almanya, Rusya, İngiltere, Japonya, Çin'in aralarında olduğu pek çok aşırı ülkeyle işbirliği arasında faaliyetler yürüttüklerini belirten Akçil, bu ülkelerden bazılarıyla eğitim faaliyetleri kapsamında seminerler düzenlendiğini kaydetti.

Eğitim programlarıyla ilgili çok aşırı müspet art dönüşler aldıklarını, bu ülkelerden Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla teşekkür mektupları geldiğini bildiren Akçil, 'Adalet ve yasa konusunda dünyada model tahsil edilen eğitim ve tetkik kurumu olmak istiyoruz' ifadesini kullandı.

Orta Doğu, Orta Asya, Balkanlar başta olmak üzere bu çeşit faaliyetlerinin bundan sonra da süreceğini belirten Akçil, 'Moritanya'dan Çin'e kadar bütün devletleri kapsayan bir emek haritamız var' diye konuştu.

Bu arada, Adalet Akademisinin yabancı hukukçulara yönelik eğitim programları 2009 yılında başladı. Akademinin ilk konukları Azerbaycan'dan gelen 80 benlik heyet oldu. 

Bugüne kadar azami hukukçusuna eğitim verilen memleket 261 kişiyle Kazakistan olurken, Azerbaycan'dan 185, Kosova'dan 184 hukukçu muhtelif konularda Türkiye'de eğitim aldı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber