Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 25 Temmuz 2014 - 21:10 Yorum: 0

Türkiye Ateşkes için kilit rol oynuyor

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail'in saldırılarının durdurulması ve ateşkes sağlanması için Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halit Meşal ile görüştü

Türkiye Ateşkes için kilit rol oynuyor

Türkiye ve Katar'ın, ateşkes için bir teklif sunduğu, bu arada Washington'nun önerileriyle müşterek bir metin üstünde çalışıldığı öğrenildi.

Davutoğlu, dün gün boyu Katarlı mevkidaşı El-Atiyye ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı aşırı sayıdaki telefon görüşmesinin ardından, bugün Fransa ziyaretini erteleyerek geldiği Katar'ın başkenti Doha'da da temaslarına devam etti.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının durdurulması ve bölge halkının yaşamsal ihtiyaçlarının güvenceye alındığı ateşkes çabalarına katkıda bulunabilmesi imkanlarını ele almak üzere El-Atiyye ile bir araya gelen Davutoğlu, mevkidaşıyla hal değerlendirmesi yaptı.

İki Bakan daha sonra Hamas Siyasi Büro Şefi Meşal ile görüştü. Üçlü toplantıda, Gazze'deki son hal ve ateşkes şartları ele alındı.

Kaynaklar, Mısır ve ABD tarafınca yürütülen ateşkes çabalarının sonuçsuz kaldığını ve bu nedenle Türkiye ve Katar'ın Filistinli taraflar üstündeki etkisinden faydalanarak ateşkes sürecinin gerçekleştirilmesine odaklanıldığını aktardı. 

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın İstanbul ve Doha temaslarını hatırlatan kaynaklar, gerek Ramallah gerek Gazze'deki Filistin yönetimleri nezdinde tıpkı anda kredisi olan aktörlerin yalnızca Türkiye ve Katar olduğuna işaret etti. 

Kaynaklar, Türkiye-Katar ikilisinin ateşkes çabaları çerçevesinde yalnızca ABD yönetimi ile temasta olduğunu, İsrail ile görüşülmediğini belirterek, taraflar içinde müşterek bir uzlaşı metni oluşturulmaya  çalışıldığını aktardı.

Meşal ile de konuların epey bir ayrıntılı şekilde ele alındığını bildiren kaynaklar, sürecin devam ettiğini anlatım etti. 

ETİKETLER: Türkiye , Ateşkes , için , kilit , rol , oynuyor
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber