Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 29 Ağustos 2014 - 11:44 Yorum: 0

Türkiye diyabette alarm veriyor

Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri arasında diyabetin en sık görüldüğü ülke olduğu belirtildi.

Türkiye diyabette alarm veriyor

Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri arasında diyabetin (şeker hastalığı) en sık görüldüğü memleket yer aldığı belirtildi.

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) yönünden yayımlanan '6.  Diyabet Atlası'nda, Türkiye'dediyabet sıklığına ait verilere yer verildi.

Dünya diyabet nüfusunun yaklaşık yarısının Çin, Hindistan ve ABD'de yaşadığı belirtilen atlastaki 2035 yılı tahminlerine göre, Türkiye'nin de diyabetin enfazla görüleceği ilk 10 memleket arasına gireceği anlatım ediliyor.

Türkiye'nin, bununla birlikte Avrupa'da diyabetin en sık görüldüğü memleket şekilde gösterildiği Diyabet Atlası'nda, Türkiye'yi Rusya, Almanya, İspanya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Danimarka, Macaristan ve İsviçre takip ediyor. 

Obezite, diyabet riskini artırıyor

Atlasta, diyabette en mühim risk faktörü şekilde obeziteye işaret edilirken, Türkiye'deki obezite oranlarında görülen artışa dikkat çekiliyor. Sağlık Bakanlığınca yürütülen ve 2014 yılında yayımlanan 'Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması-2013 Raporu' sonuçlarının da yer aldığı atlasta, Türkiye'de 7-8 ıslak grubu kız çocuklarının yüzde 21.6'sının, bey çocuklarının da yüzde 23.3'ünün kilolu ve ya obez olduğunun saptandığına değinilerek, bunun gelecekte diyabet riski yaratabileceği vurgulanıyor.

Türkiye'de 7 milyondan çok diyabetli hasta var

Sağlık Bakanlığınca yapılan Hane Halkı Araştırması'nda, 18 ıslak ve üzeri kişide beyana dayalı şekilde diyabet sıklığının yüzde 4.75 şekilde yer aldığı anlatım edilen atlasta,  diyabet sıklığının bayanlarda baylara oranla daha çok görüldüğünün altı çiziliyor.Diyabet sıklığında en yüksek oranın doğu, en düşük oranın ise kuzey bölgelerde yer piyasa vilayetlerde görüldüğüne işaret ediliyor. 

Diyabetin Türkiye'de beklenenden de süratli biçimde arttığının ve 20 sene sonrası için öngörülen rakamlara şimdiden ulaştığının ortaya konulduğu belirtilen atlasta, geçen sene Türkiye'de saptama edilen diyabetli hasta sayısının 7 milyondan çok olduğuna dikkat çekiliyor.

Hastaların takribî yarısının (3 milyon 383 bin kişi) 40-60 ıslak aralığında yer aldığı ve 2013 yılı nedeni ile 18 bin 190 çocukta diyabet yer aldığı vurgulanan atlasta, '2013 yılında, Türkiye'de erişkin ıslak grubundan 59 bin 786 bireyin diyabet ve diyabet ilişkili nedenlerle kaybedildiği' öngörülüyor.

Diyabet tedavisine ait sıhhat harcamaları 

Diyabet tedavisine ait sıhhat harcamalarının da yer aldığı atlasta, Türkiye'de 2010 yılında diyabet sebebiyle şahıs başı sıhhat harcamasının ortalama 572 dolar olduğu ve geçen sene bu rakamın 866 dolara ulaştığı anlatım ediliyor.

Haziran 2007-Temmuz 2013 zamanı verilerinin ele alındığı çalışmada, 2008 yılından 2012 yılına kadar diyabetli şahıs sayısının 2 milyon 514 bin 842 insandan 5 milyon 217 bin 709 insana ulaşarak, takribî 7 kat arttığının ortaya konulduğu atlasta, diyabete yapılan yekün harcamaların yüzde 74'ünün diyabete ilişkin kardiyovasküler hastalık, nöropati, diyabetik ayak, retinopati, nefropati bu şeklinde komplikasyonlardan kaynaklandığı bildiriliyor.

ETİKETLER: Türkiye , Diyabet , En Sık , Görülen , Ülke
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber