Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 26 Haziran 2016 - 11:28 Yorum: 0

Türkiye Diyanet Vakfından, Arakan Kamplarına Ramazan Yardımı

Ramazan ayında ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında yardım faaliyetleri gerçekleştiren Türkiye Diyanet Vakfı, Arakan'da Budistlerin kontrolü altındaki...

Türkiye Diyanet Vakfından, Arakan Kamplarına Ramazan Yardımı

Ramazan ayında ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında yardım faaliyetleri gerçekleştiren Türkiye Diyanet Vakfı, Arakan'da Budistlerin kontrolü altındaki kamplarda açlığa ve yoksulluğa mahkum halde yaşayan Arakan Müslümanlarına da yardım ulaştırdı.

Arakan'da 10 ayrı bölgede 3 bin aileye gıda kolisi dağıtan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ekipleri, canlarını kurtarmak için vatanlarından kaçarak Pakistan, Malezya, Endonezya, Bangladeş ve Hindistan'a yerleşen yaklaşık 40 bin Arakanlı Müslümana da yardım eli uzattı. Uluslararası sivil toplum kuruluşlarının ancak özel izinle yardım götürebildikleri Arakan kamplarına giren TDV ekipleri, kendi ülkelerinde mülteci durumuna düşmüş Arakan Müslümanlarına Ramazan ayında milletimizin emanetlerini ulaştırdı. Budist rahiplerin ve Myanmar hükümetinin baskıları nedeniyle zor şartlarda yaşam mücadelesi veren Arakan Müslümanları, binlerce kilometre öteden kendilerine uzanan yardım eliyle Ramazan sevincini yaşadı. Kimlikleri olmayan, hiçbir ülkenin vatandaşı olarak kabul edilmeyen Arakan Müslümanlarının bir kısmı kamplarda hayat mücadelesi verirken, bir kısmı da orman içindeki derme çatma yapılarda yaşamaya çalışıyor.

Arakan kamplarına yardım götüren TDV Yurt Dışı Uzmanı Taşkın Bumin Ayrancı, Myanmar'ın Sittwe şehrinde bulunan Arakanlı Müslümanların yaşadığı kamplara girerek, Türkiye'den hayırseverlerin emanetlerini bölgede yaşayan muhtaçlara götürdüklerini söyledi. Ayrancı, TDV olarak 10 ayrı bölgede 3 bin gıda kolisi dağıttıklarını belirterek, "Arakanlı Müslüman kardeşlerimize yardımlarımızı mübarek Ramazan ayında ulaştırmanın sevincini yaşıyoruz. Yardımlarımız yaraların bir nebze de olsa sarılmasına vesile olmuştur. Arakan'dan canlarını kurtarmak için kaçarak Pakistan, Malezya, Endonezya, Bangladeş ve Hindistan'a yerleşen Arakanlı Müslümanları da Diyanet Vakfı olarak unutmadık. Bu ülkelerde de Ramazan ayı içerisinde yaklaşık 40 bin Müslümana yardımlarımız ulaştı" diye konuştu.

"ARAKANDAKİ KAMPLARDA YAŞAMAK OLDUKÇA ZOR"

Kampların dışında hayatlarına devam eden ve genelde Myanmar'ın kuzeyinde bulunan bölgelerde 200 bin civarında daha Arakanlı Müslüman olduğunu vurgulayan Ayrancı şunları kaydetti:

"Yakın geçmişe kadar ülkede bulunan darbe rejimi nedeniyle insani yardım çalışmalarının güçlükle yapılabildiği bölgede en son yapılan genel seçimlerin ardından sivil hükümetin de kurulmasıyla bir rahatlama olduğunu söyleyebiliriz. Ancak hali hazırda Arakanlı din kardeşlerimizin açık bir cezaevini andıran yaşam koşullarında bir değişiklik olduğunu söyleyemeyiz. 1982 yılında Myanmar devleti tarafından yapılan anayasa değişikliği ile vatandaşlık hakları ellerinden alınan din kardeşlerimiz devletin sağladığı sağlık, eğitim ve benzeri hizmetlerin hiç birinden yararlanamadığı gibi resmi nikah veya nüfus kaydı da yaptıramıyorlar. Herhangi bir kimlik belgesine veya pasaporta sahip olamayan Arakanlıların yurtiçi veya yurtdışı seyahat edebilmeleri de mümkün olmuyor."

Bölgedeki Müslümanlar, barınma ile ilgili sorunlar yaşarken, yiyecek bulma, temizlik ve sağlık hizmetleri konusunda da sıkıntılar bulunduğunu belirtiyor. TDV ekibinin görüştüğü Arakanlı Müslümanlar, ailelerin genelde küçük bir odada kaldığını ifade ederek, "Her açıdan oldukça zor durumdayız. Müslüman kardeş ülkelerimize sesleniyoruz. Bize yardımlarınızı esirgemeyin. Arakandaki durum gerçekten kötü ve burada kamplarda yaşamak oldukça zor. Birçok hayati tehlikemiz var. Türkiye'ye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve buralara gelerek bizi unutmadıklarını gösteren Türk kardeşlerimize teşekkür ederiz" diye konuştular.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber