Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 28 Kasım 2015 - 12:55 Yorum: 0

Türkiye domuz ihracatçısı olacak

Domuz ithalatı, ihracatı ve üretimine resmi şemsiye geliyor. Tarım Bakanlığı'nın taslağına göre ithal domuzlar, küpelerinden takip edilecek. Domuz işletmelerine, hayvan hastalıkları dışında kısıtlama konulmayacak.

Türkiye domuz ihracatçısı olacak

Domuzlara takılacak plastik kulak küpeleri, bakanlık logosu taşıyacak. Düzenleme, yurtdışına domuz ihracını da düzenliyor

Domuz ithalatı, ihracatı ve üretimi, yönetmelikle düzene kavuşuyor. Domuzların Tanımlanması ve İzlenmesi Yönetmeliği Taslağı'na göre AB üyeleri ile Avrupa dışından ithal edilen domuzlar, küpelerinden takip edilecek. Bünyesinde domuz bulunduran işletmeler il-ilçe müdürlükleri tarafından tanımlanacak, hepsine numara verilecek. AB ülkelerine domuz ihraç etmeye de izin veren taslak yönetmeliğe göre domuzların AB üyesi ülkelere ihracı durumunda, sevk edilecek hayvanlara ait nakil belgelerinin bir nüshası, ihraç yapılacak gümrük kapısının bulunduğu ildeki il-ilçe müdürlüğüne teslim edilecek. AB dışına domuz ihracında da benzer bir prosedür izlenecek.

Küpe takılacak

Hayvanların da sayılmasını öngören taslağa göre, domuz çiftliklerine habersiz denetimler yapılacak. Her işletme yılda en az iki kere denetlenecek.Yönetmelik hükümlerine uygun olarak tanımlanmış domuzlara ve domuz işletmelerine, hayvan hastalıklarını önleme amacı dışında kısıtlama konulmayacak. Domuzlara takılacak plastik kulak küpelerin üzerinde lazer ile yazılmış bilgiler olacak, plastik kulak küpeleri, bakanlık logosu taşıyacak. Domuzlar için elektronik küpe de kullanılabilecek. Tanımlanmamış hayvanlar ise itlaf edilecek.

http://www.milliyet.com.tr/

Haber Kaynağı: Milliyet
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber