Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
21:06 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "İstanbul’un ikinci bir 5 yıla daha tahamm...21:05 Ordu’da yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi iftar sofrasında buluştu21:04 Başkentte seyir halindeki araç alev aldı20:59 Siirt’te muhtarlık kavgasında 9 kişiyi yaralamışlardı, Batman’da yakalandıl...20:58 Lübnan, İsrail saldırıları nedeniyle BM’ye resmi şikayette bulunacak20:56 UAD, İsrail’e Gazze Şeridi’ne “acil ihtiyaç duyulan” yardımların ulaştırılm...20:55 Rize’de cenaze dönüşü kaza: 4 yaralı20:52 Düzce Üniversitesi öğrencileri için iftar programı düzenledi20:43 Sağlık Bakanı Koca: "Malpraktis, Türkiye’de kökten çözülüyor"20:38 Final Okulları ilkokul öğrencileri ağırladıkları misafirlerine etkinlik düz...20:33 Bakan Ersoy: "Bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız”20:27 Trabzonspor, Konyaspor maçı hazırlıklarımız sürdürüyor20:13 Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesini birbirine kattı20:09 UNESCO’da "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü" etkinliği yapıldı20:05 Tek seferde yakalanan en yüksek miktar: Habur Gümrük Kapısı’nda 850 kg eroi...20:05 SGK’dan emekli promosyonu ile ilgili açıklama20:00 Kripto para borsası FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’a 25 yıl hapis cezası19:21 Bakan Işıkhan: "Sandık güvenliği bizim için çok önemli"19:16 Edirne’de terör operasyonu: 13 gözaltı19:11 Bakan Işıkhan: "Temmuz ayında emekli aylıklarını tekrar masaya yatıracağız"
Sami Er
Dünya 23 Eylül 2014 - 23:35 Yorum: 0

Türkiye IŞİD'le mücadelenin ön cephelerinde yer alacak

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Terörle Mücadele Küresel Forumu'ndaki konuşmasında Türkiye'nin IŞİD terörüyle mücadelenin ön cephelerinde yer alacağını belirtti.

Türkiye IŞİD'le mücadelenin ön cephelerinde yer alacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin eşbaşkanlık ettiği Terörle Mücadele Küresel Forumu'nun beşincisi New York'ta yapıldı.

AB ile 29 ülkeden oluşan forumun toplantısının başında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, terör bağlamında şu an önlerindeki en yakın tehdidin IŞİD olduğuna değinerek, bu kapsamda Türkiye'nin terör örgütlerine karşı mücadelede yükün ciddi bir yönünü üstüne aldığını, 75 civarında ülkeden 1000'in üzerinde yabancı savaşçıyı sınırdışı ettiklerini belirtti.

Terörizm tehdidinin yalnızca coğrafi şekilde değil, şiddet eylemlerinin boyutu şekilde da genişlediğini anlatım eden Çavuşoğlu, şu anda geçmişte hiç bulunmadığı kadar coğrafi şekilde çeşitlenmiş, karmaşık ve tek merkezli olmayan bir tehditle karşı karşıya olduklarını dile getirdi. 

Çavuşoğlu, bu nedenle, alınacak önlemler ve geliştirilecek politikaların terörizmin yeni alternatifleri ve aktörlerini misyon alması gerektiğini, erken İkaz sinyallerinin daha tesirli kullanımına yönelik mekanizmaların geliştirilmesine gereksinim olduğunu kaydetti.

Şu anki en yakın tehdidin IŞİD olduğunu ve Amerikalı mevkidaşı John Kerry'nin IŞİD'in yoktur edilmesi gerektiği yönündeki sözlerine yüzde yüz katıldığını söyleyen Çavuşoğlu, 'Türkiye, bu yükün (terörle mücadelenin) büyük bir kısmını, aslan payını yüklenmek durumunda kaldı. Yaklaşık 75 ülkeden 1000'i aşkın yabancı terör savaşçısının tespiti ve sınırdışı edilmesi için kaynaklar ayırmak zorunda kaldık' dedi.

Çavuşoğlu, uluslararası ortaklarla birlikte, 6 binin üstünde potansiyel yabancı savaşçıyı içeren 'giriş yasağı listesi' oluşturduklarını da belirtti. 

Sorunu etken bir uluslararası işbirliği yapılmaksızın çözmenin olası olmayacağını, bilgi ve istihbarat paylaşımının fazla fazla ciddi olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, fidye için masum kişilerin kaçırılmasının da bundan sonra bir endüstriye dönüştüğüne işaret ederek, BM Güvenlik Konseyi'nin bu konu hakkında ilk defa kabul ettiği kararın bununla mücadeleye ciddi yardım sağladığını sözlerine ekledi.

'Türkiye, IŞİD'le mücadelenin ön cephelerinde yer alacak'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, konuşmasında Türkiye'nin IŞİD terörüyle mücadelenin ön cephelerinde yer alacağını söyledi.

Kerry, 'Türkiye bu koalisyonun kocaman bir parçası ve bu çabanın ön cephelerinde yer alacak' dedi.

'Türkiye'nin başlarda, IŞİD'in elindeki rehineleri (Musul Başkonsolosluğu çalışanları) nedeniyle zorluklar yaşadığına' gösteren Kerry, 'Ancak bu meselenin şimdi çözülmesiyle birlikte, Türkiye, (IŞİD'e karşı) başarıyı garanti etmek için bizimle beraber ilave gayretler yürütmeye hazır. Türkiye'ye bu istekliliğinden ötürü fazla fazla minnettarız' diye konuştu.

IŞİD'in hiç bir hudut tanımayan, yasadışı fonlar ve yabancı savaşçıların akışıyla beslenen bir örgüt olduğunu kaydeden Kerry, yalnızca güvenlik tedbirlerinin problemi çözmeye yetmeyeceğini, örgüte dahil olan yabancı savaşçıların vizelerinin iptal edilmesi, örgütün kaynak kaynaklarının kesilmesi benzeri somut taktiksel adımlar atmaları gerektiğini dile getirdi.

Meselenin, 'sadece birkaç gün sürecek birkaç saldırı' olmadığının altını çizen Kerry, bunun uluslararası toplumun bütünlüğü ve işbirliğini, müşterek bir stratejiyi gerektirecek daha kapsamlı bir konu olduğunu belirtti.

Muhabir: Mehmet Ö. Toroğlu

ETİKETLER: Türkiye , IŞİDle , mücadelenin , ön , cephende , yer , alacak
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber