Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 29 Ekim 2014 - 15:33 Yorum: 0

Türkiye Kıbrıs Türk halkının en büyük güvencesidir

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının en büyük güvencesi olduğunu belirterek, “Biz, anavatan Türkiye gibi bir garantörümüz olduğu için bugün bir devlet sahibiyiz" dedi.

Türkiye Kıbrıs Türk halkının en büyük güvencesidir

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının en kocaman güvencesi olduğunu belirterek, “Biz, anavatan Türkiye benzeri bir garantörümüz bulunduğu için bugün bir yurt sahibiyiz, itimat içindeyiz ve geleceğe umutla bakabiliyoruz” dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için KKTC'deki kutlamalar çerçevesinde Lefkoşa’da ilk merasim Atatürk Anıtı’nda düzenlendi. Tören, çelenklerin protokol sırasına oranla anıta konulmasıyla başladı. Saygı duruşunun arkasından İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi.

 Kutlamalar kapsamında Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda da merasim düzenlendi. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, bakanlar, milletvekilleri, politik partilerin başkan ve temsilcileri, cemiyet ve üniversite yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, bugün 91. müessese sene dönümünü kutlayan anavatan Türkiye’nin, Kıbrıs Türk halkının en kocaman güvencesi olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkı olarak Türkiye ile ayrı düşünmediklerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin müessese sene dönümlerini kutlamanın kendileri için büyük bir gurur ve neşe kaynağı olduğunu vurguladı.

'Türkiye Cumhuriyeti, anavatan Türkiye bizim en kocaman güvencemizdir' diyen Eroğlu, şöyle devam etti:

'Ortadoğu’da yaşananlar, Ukrayna’da meydana gelenler, daha evvela Balkanlar’da yaşananlar ortadadır. Biz, anavatan Türkiye benzeri bir garantörümüz bulunduğu için bugün bir yurt sahibiyiz, itimat içindeyiz ve geleceğe umutla bakabiliyoruz. Masa başındaki en kocaman gücümüz halkımız, devletimiz ve anavatan Türkiye’nin bizimle bulunan kader birliğidir.”

“Göründüğü kadar basit değil”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs konusunun göründüğü kadar basit bir sorun olmadığını, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs konusundaki hak ve kendilerini gözetmenin o kadar basit olmadığını, kocaman ülkelerin tümünün Kıbrıs’la ilgili bir hesaplarının bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs’taki ulusal davanın milletin istediği yönde, milletin çıkarlarına müsait savunulması ve bu yönde sonuçlandırılmasının Kıbrıs Türk halkının olduğu kadar anavatan Türkiye’nin de çıkarına olduğunu anlatım eden Eroğlu, şunları söyledi:

'Hiçbir yurt savunmasını sırf kendi hudut boylarında yapmaz. Devletlerin savunması sınırlarından kilometrelerce ötede, karada, havada ve denizde başlar. Anavatan Türkiye bizim için yaşamsal ciddiyete sahiptir, bunu hepimiz bilmekteyiz. Geçen yılki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreninde Kıbrıs konusunun bundan sonra sonuçlandırılması dileklerimi anlatım etmiştim. Ancak olmadı, olmuyor. Rum komşularımızla bir al-ver noktasına gelemiyoruz.'

Eroğlu, Rum önder Nikos Anastasiades'in Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Doğu Akdeniz’de KKTC hükümetinin yetkilendirmesi ile sismik tetkik yapması ve Türkiye’nin Kıbrıs Türklerinin alanda sondaj yapmak istemesi biçiminde buna yardım sağlanacağını açıklamasını, sözde ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakkının ihlali’ olduğunu ileri sürerek masadan kalktığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum-Yunan ikilisinin bir uzlaşma için İçten dilek duymaları halinde Kıbrıs konusu için anlaşmaya varmanın fazla aşırı basit olduğunu dile getirerek, “Kolaydır lakin irade lazımdır. İrade bizde mevcut fakat Rum tarafında göremiyoruz. mühim bulunan tıpkı hedefler, tıpkı niyette yani çözüm noktasında buluşabilmektir. Biz Rum tarafı ile bunu yapamıyoruz. Neden? Çünkü Rumların topraklarımızın kocaman bölümünde, nüfusumuzun mühim bir kesiminde, egemenliğimizde, güvenliğimizde gözü var” diye konuştu.

Kıbrıs'ta, “çözüm isteriz” demekle çözümün olmadığını anlatım eden Eroğlu, Rum tarafının hevesleri ve tutumunun ortada olduğunu, sırf “iki toplumlu, iki bölgeli, politik eşitliğe dayalı bir federasyon isteriz” demekle bir yere varılamayacağını sözlerine ekledi.

ETİKETLER: Türkiye , KKTC , Güvence
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber