Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Dünya 20 Ekim 2014 - 23:33 Yorum: 0

Türkiye koalisyonda kilit rol oynuyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Harf, "Türkiye bu koalisyonda kilit bir rol oynuyor ve birçok konuda önemli adımlar attı" dedi.

Türkiye koalisyonda kilit rol oynuyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, 'Türkiye bu koalisyonda kilit bir rol oynuyor ve oldukça çok konu için ciddi adımlar attı. Türkiye’yi aşırı çok yakın bir eş şekilde görüyoruz' dedi. 

Harf, ayrıca, ABD kanunları altında PYD ile PKK’nın ayrı gruplar olduğunu anlatım ederek, “IŞİD ile savaşan PYD bu şeklinde Kürt grupların desteklenmesinin aşırı ciddi olduğuna inandığımızı Türklere aleni belirttik” diye konuştu. 

Harf, günlük basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama’nın hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştüğünü hatırlatarak, iki liderin Kobani’deki vaziyeti da konuştuğunu ve Obama’nın Erdoğan’ı Kobani’deki silahlı güçlere takviye gönderilmesi noktasında bilgilendirdiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuyu görüştüğünü belirten Harf, görüşmelerinde Türkiye'ye, “IŞİD’e karşı savaş eden bu savaşçıların havadan yardımlarla desteklenmesinin önemi konusunu aleni belirttiklerini” bildirdi. Harf, iki görüşme konusu için da daha çok ayrıntı vermedi.

'Çavuşoğlu'nun açıklamasından memnuniyet duyuyoruz'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, Türkiye'nin, IKBY peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçmesine destekçi olduğuna yönelik sözlerinin sorulması üstüne Harf, açıklamadan memnuniyet duyduklarını bildirdi.   

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “PYD’nin PKK ile eş ve terör örgütü olduğu” yönündeki sözlerinin hatırlatılması üstüne Harf, ABD kanunları altında PYD ile PKK’nın ayrı gruplar olduğunu söyledi.

Harf, Kerry’nin Endonezya ziyaretinde Kobani’yle ilgili sözlerinin sorulması üzerine, Kerry’nin Türkiye’nin karşı çıkışının nedenini, PKK ile mücadelelerini ve bu konudaki tarihsel ve Türkiye'nin hassasiyetleri anladıklarını belirttiğini anlatım etti. Harf, “Ama tıpkı zamanda, IŞİD ile savaşan PYD bu şeklinde Kürt grupların desteklenmesinin aşırı ciddi olduğuna inandığımızı Türklere aleni belirttik” dedi. 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının Kobani’deki silahlı güçlere havadan katkı açıklamasında herhangi bir grubun adından bahsetmediğine yönelik soru üzerine, “Bu herhangi bir grupla alakalı değil, bu, Kobani ve çevresinde, IŞİD’i arka püskürtmeye çalışan bir küme Kürt savaşçı ile az miktardaki Kürt olmayan savaşçılarla ilgili” dedi.

“PYD’nin PKK’nın taraf kolu olduğuna inanıyor musunuz?” sorusu üstüne Harf, “Aralarında bağ olduğunun farkındayız, bu konudaki tarihin ve bir takım linklerin farkındayız” diye konuştu. Harf, lakin PYD’nin ABD’nin terör listesinde yer almadığını anlatım etti.  

'Taktikler ve strateji noktasında tertipli istişare ediyoruz'

Kobani’ye Türkiye üstünden karayoluyla destek verilmesinin görüşülüp görüşülmediğine yönelik soru üstüne Harf, “Türklerle IŞİD ile mücadelede ortak çalışabileceğimiz bir sıra yöntemleri konuşuyoruz. Genel açıdan söylersek bu görüşmelerimizde, hava saldırısının ötesinde ki Kobani civarına 135’in üstünde hava saldırısı yaptık, sahadaki savaşçılara havadan yardımla desteklemenin önemine inandığımızı aleni belirttik” diye konuştu.

' Türkiye ileABD içinde ciddi görüş ayrılıklarının olduğuna' yönelik soru üstüne Harf, buna zinde şekilde katılmadığını ve kamuoyundaki tartışmaların çoğu süre gerçekle örtüşmediğini söyledi.

Harf, “Hem Başkan Obama hem de Bakan Kerry, hafta sonu Türk meslektaşlarıyla yapıcı görüşmeler yaptılar. Bu tehditle nasıl savaşacağımız noktasında aramızda bir takım ayrılıkların olduğuna yönelik görüşlere katılmıyorum. Sonuçtaki maksat yüzde yüz aynı. Taktikler ve strateji konusu için da tertipli istişare halindeyiz” ifadesini kullandı. 

'Türkiye, koalisyonda kilit rol oynuyor'

Harf, 'Türkiye’nin Kobani’de adım atmadığına' yönelik eleştiriler ile ilgili da  Türkiye ile aşırı yakın ilişkilerin olduğunu veTürkiye ile koalisyona bir sıra yollardan yardımları konusu için görüştüklerini söyleyerek, “Türkiye’nin koalisyona katılımı sırf bir eyleme katılmaları ve ya katılmamaları üstünden tanımlanamaz. Biz bunu böyle görmüyoruz” dedi.

Türkiye’nin bu koalisyonda kilit bir rol oynadığına gösteren Harf, Türkiye’nin mültecilere kapıların açılması, yabancı savaşların geçişinin önlenmesi, IŞİD’in finansal gelirlerini önüne geçilmesi ve Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programına ev sahipliği yapılması bu şeklinde oldukça çok konu için ciddi adımlar attığını hatırlattı.

Harf, “Sadece bir konudaki yaptıklarına ve ya yapmadıklarına bakıp, onların koalisyona katılımlarını yargılamanın adil olduğunu düşünmüyorum. Bu meselede (Kobani'ye silah ve insani yardım) , Iraklı Kürtlerin silahları vardı, bizim de bunları havadan ulaştırma kapasitemiz ve bulunan da budur” ifadesine yer verdi.

Harf, “Türkiye’yi aşırı çok yakın bir eş şekilde görüyoruz. Bu sebeple hafta sonu Başkan ve Bakan Kerry (telefon) görüşmelerinde bulundu, General (John) Allen ve ABD Savunma Bakanlığından ekip Türkiye’deydi” diye konuştu.

'Kobani’ye bir takım yardımların Türkiye’den gittiğine' dair haberlerin sorulması üstüne Harf, konuyla ilgili medyada yer sektör her haberin doğru olmadığını, bunun ABD’nin havadan katkı operasyonu olduğunu bildirdi.

'Bu her süre ihtimal'

Havadan gönderilen silahların çatışmalarda kusur tarafa düşüş ve IŞİD’in eline geçmesi ihtimaline ait soru üstüne Harf, “Bu her süre bir ihtimal olacaktır ama ABD ordusu bu çeşit operasyonlarda aşırı iyi ve şu anda bu konteynerlerin nerelere düştüğü ve kimler nedeni ile alındığının değerlendirmesi yapılıyor” diye konuştu.

Kobani’daki silahlı güçlere Irak’taki bölgesel yönetim tarafından gönderilen silahların aslında Irak’a ABD nedeni ile verilen ve ya satılan silahlar olup olmadığına yönelik soru üstüne Harf, “Olabilir fakat denetim etmeliyim, silahların geçmişini bilmiyorum” dedi.

Öte yandan, Harf, yeni yargı paketine yönelik soru üzerine, konuyla ilgili bütün detayı bilmediklerini fakat Türkiye’deki yargıya erişimin etkinliği ve yargı sürecine dair kaygılarının sürdüğünü geçmişte belirttiklerini kaydetti.

Bu arada, ABD Başkanı'nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon için hususi mümessili John Allen ile yardımcısı Brett McGurk'ün 21-31 Ekim günleri içinde İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'ı ziyaret edeceği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Allen ve McGurk ziyaret edecekleri ülkelerde, IŞİD'e karşı uluslararası koalisyona destek bağlamında hükümet yetkilileri, bölgesel ortaklar ve aşırı taraflı kurumlarla görüşmeler yapacak.

Muhabir: Barışkan Ünal, Mehmet Ö. Toroğlu

ETİKETLER: Türkiye , koalisyonda , kilit , rol , oynuyor
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber