Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 31 Ekim 2014 - 20:33 Yorum: 0

Türkiye makro risklere karşı dirençli

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin teminatlı mortgage tahvilleri makro risklere karşı dirençli olduğunu bildirdi.

Türkiye makro risklere karşı dirençli

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’de parasal politika ve makro ihtiyati tedbirlerin piyasayı emlak balonu riskine karşı koruduğunu belirtti.

Moody’s Investor Service’den yapılan açıklamada, “Türkiye'nin teminatlı mortgage tahvilleri makro risklere karşı dirençli. Bankaların canlı mortgage kredi deneyimleri ve Türkiye'nin müsait demografik hali bankaların makro risklere karşı direncini gösteriyor” denildi.

Türkiye’nin nakit politikasına da işaret edilen açıklamada, “Türkiye’nin parasal politikası ve birkaç makro ihtiyati Önlem azda olsa piyasayı emlak balonu riskine karşı korurken, teminatlı tahviller için canlı hukuki koşullar yatırımcılar için kredi korumasında ek bir katman oluşturuyor” denildi.

Teminatlı mortgage tahvillerinin varlıkların risk değerlendirmesinden kaynaklanabilecek biçimde daha geniş risklere maruz kalması şüphesinin de var olduğuna dikkat çekilen açıklamada, 'Yerel siyasal ve jeopolitik riskler, batılı devletlere oranla gelire oranla yüksek borçlanma rasyosu bunun şeklinde riskler geniş kapsamlı riskler içinde düşünülebilir' ifadesine yer verildi.

Moody’s Investor Service Kıdemli Başkan Yardımcısı Jose De Leon, konuyla ilgili, “Mevcut mortgage borçlanma düzenlemeleri ve Türkiye bankalarının kredi verme uygulamaları mesken alanının ilerlemesine destekçi oldu ve piyasası mühtemel bir potansiyel bir patlamayı frenledi.  Avrupa’da düşük nema oranları kredi maliyetlerini azaltarak konuta bulunan talebi artırırken, Türkiye mesken talebini denetim altında yakalamak için faizlerini yüksek seviyede korudu” dedi.

Türkiye’de kredi kullananların, konutun değerinin yüzde 25’ini karşılama zorunluluğu olduğunu vurgulayan Leon, Türkiye’de satın tahsil edilen konutların yer sarsıntısı riskine karşı sigortalanması gerektiğini de belirtti.

Olası bir yer sarsıntısı sonrasında mesken kredilerinin ödemesinin birkaç ay süreyle gecikebileceğini belirten Leon, bu halde mesken kredilerine ait havuzun etkilenebileceğine dikkati çekti.

Leon, mühtemel bir yer sarsıntısı senaryosunda dahi mesken kredilerinin toplamda oluşturduğu havuzun büyüklüğü sebebi ile mühtemel kayıpların telafi edilebileceğinin altını çizdi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber