Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 27 Temmuz 2014 - 11:40 Yorum: 0

Türkiye Mavi Bayrak'ta dünya üçüncüsü

Türkiye, 2014 yılında 397 Mavi Bayraklı plaj ile 70 ülke arasında dünya üçüncüsü oldu

Türkiye Mavi Bayrak'ta dünya üçüncüsü

Türkiye'nin 2014 yılında 397 Mavi Bayraklı plaj ile 70 memleket içinde dünya üçüncüsü bulunduğu bildirildi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin 2012 yılında Mavi Bayraklı plaj sayısı 355, marina 19, yat 13 iken 2013 yılında bu rakam 383 plaj, 21 marina ve 13 yat sayısına ulaştı.

Mavi Bayrak konusunda 2014 yılı rakamları ise 397 plaj, 22 marina ve 12 yat şekilde kayıtlara geçti, böylelikle Türkiye 2014 yılında 397 Mavi Bayraklı plaj ile 70 memleket içinde dünya üçüncüsü oldu.

Açıklamada konuyla ilgili görüşlerine yer verilen DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Mavi Bayrak Programını uygulayan “Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (EFF)” üyesi 70 memleket içinde Türkiye’nin Mavi Bayraklı Plaj alanında üçüncü sırada olmasını 'başarı' olarak nitelendirdi.

İspanya'nın 573 plajla ilk sırayı, Yunanistan'ın 407 plajla ikinciliği elinde bulundurduğunu kaydeden Öztürk, şu ifadeleri kullandı: 

'Türkiye, mavi bayraklı marina dalında da 22 mavi bayraklı marina ile 70 memleket içinde 7. sırada bulunuyor. Marina dalında ilk sırayı 108 marina ile İspanya, ikinciliği 103 marina ile Almanya, üçünlüğü ise 101 marina ile Hollanda alıyor. Mavi Bayrak tıpkı sürede temiz deniz, güvenli etraf anlamına geldiği için yerli ve yabancı turistler yönünden daha çok çok tercih ediliyor.  İşletmeciler de bu noktada mavi bayrak kriterlerini yerine getirerek, tesislerini uluslararası standarda kavuşturabildikleri bunun gibi devir operatörleri de mavi bayrak ödüllü tesisleri tercih ediyorlar. Bu tür çalışmaların turizme müspet yönde büyük katkısı olacağına inanıyorum. Türkiye’nin, mavi bayraklı plaj kategorisinde başarısını her geçen sene artırarak sürdürmesi ise bu alanda yapılan çalışmaların başarısını göstermektedir.'

Mavi Bayrak Projesi

Yurtdışında “Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı” yönünden yürütülen Mavi Bayrak uygulaması hakkında çalışmalar ülkede Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) yönünden yürütülüyor.

Mavi Bayrak Ödülü plaj, marina ve yatlara bir sene için veriliyor ve her sene işlemler yeni baştan tekrarlanıyor. Mavi Bayrak uygulamasında plajlar için sezon süresince deniz suyunun 15 gün fasıla ile denetim edilmekte olması, cankurtaran ve güvenlik olanaklarının olması, çevrenin korunmasıyla ilgili çalışmaların düzenlenmesi bunun gibi etkenler mavi bayrak verilmesinde etkili oluyor.

Marina ve yatlarda ise, deniz suyu analizi istenmiyor ancak, güvenlik ve çevrenin korunması hakkında ihtiyaçların sağlanması ilgi ediliyor. Başvurular Kasım ve Aralık aylarında TÜRÇEV’e yapılıyor. Adaylar öncelikle ulusal, daha sonra uluslararası jüri yönünden değerlendiriliyor. Karar, Mayıs ayı başında Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı yönünden açıklanıyor.

Mavi Bayraklı plaj, marina ve yatların yılda bir defa denetlenmesi gerekiyor. Denetimler esnasında bir kriter noksan ise bayrak 10 gün zaman ile ani bire çok kriter noksan ise bayrak sezon süresince indiriliyor.

Sayılarla Mavi Bayrak

Açıklamada, Mavi Bayrak sahibi iller şöyle sıralandı:

Bölge              Plaj                Marina

Antalya               197                     6

Mugla                89                       7

İzmir                  43                       2

Aydın                 25                        2

Balıkesir            18                        1

Mersin                 9          ­­              _

Çanakkale            6                       _

İstanbul(Şile)        3                        3

Kocaeli                 2                        _

Tekirdağ              2                        _

Edirne                  1                        _   

Düzce                  1                        _   

Ordu                    1                        _   

Yalova                 _                       1

 

Muhabir: Efsun Yılmaz

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber