Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 22 Ekim 2014 - 01:33 Yorum: 0

Türkiye önemli şeyler yapıyor

ABD Dışişleri Sözcü Yardımcısı Harf, "Peşmergelerin Kobani’ye gitmesine izin vermesi, koalisyon güçlerini destekleme çabalarına önemli bir katkı. Türkiye önemli şeyler yapıyor" dedi.

Türkiye önemli şeyler yapıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, 'Türkiye’nin IKBY Peşmergeleri'nin Kobani’ye gitmesine izin vermesi, koalisyonun oradaki güçleri destekleme çabalarına önemli bir katkı. Türkiye yoğun şekilde önemli şeyler yapıyor' dedi. 

Harf'e, gündelik matbuat toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 'Kobani Şayet stratejikse bizim için stratejik. Amerika için stratejik değil' sözlerine ait soru yöneltildi. Bunun üstüne Harf, Erdoğan’ın sözlerini görmediğini fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil Türk yetkililerle, IŞİD’le mücadelede umumi açıdan birlikte erek ve stratejileri meselesinde yakın temasta bulunduklarını kaydetti.

Harf, 'Türk hükümetine Kobani yakınlarına takviye yapacağımızı söylediğimiz zaman, burasının IŞİD’in artan biçimde silah ve savaşçılarını, paralarını ve kaynaklarını aktardığı aşırı önemli bir yer olduğuna inandığımız için yaptık. Dolayısıyla, (Kobani’nin) önemli  olduğuna inanıyoruz, olmadan oradaki savaşçılara havadan silahlar bırakmazdık' diye konuştu.

'Türkiye yoğun şekilde önemli şeyler yapıyor'

'Türkiye’nin Kobani’ye katkı etmediği' yönündeki yargılama üstüne Harf, 'Buna tam olarak katılmıyorum. Türkiye’nin IKBY Peşmergeleri'nin Kobani’ye gitmesine izin vermesi, koalisyonun oradaki güçleri destekleme çabalarına önemli bir katkı. Dün atacaklarını belirttikleri bu adım, aşırı önemli bir adım. Burada, bu çeşit açıklamaları gözardı etmeye ve yalnızca yapmadıkları şeylere odaklanmaya yönelik bir ikircik var sanırım fakat Türkiye yoğun şekilde önemli şeyler yapıyor' ifadesini kullandı.

Türkiye’nin stratejik müttefik ve koalisyonun kıymetli bir parçası olduğunu dile getiren Harf, Türkiye’nin Permergeler'in geçişine izin verme de dahil koalisyonda çok sayıda adım attığını da tekrarladı.

Permergeler'in sınırı geçmesinin nasıl olacağına yönelik soru üstüne Harf, bu konudaki görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Bir konteyner IŞİD’e mi geçti?

Harf, Pentagon'un Kobani’ye havadan yapılan takviyelerden IŞİD bölümüne azalma gösteren bir tanesinin bulunmamaktadır edildiğini açıklamasına rağmen, IŞİD’in bu katkı kutusunu ele geçirdiğine yönelik video yayınladığının sorulması üzerine, videoyu gördüklerini fakat gerçek doğru olup olmadığını teyit edemeyeceğini bildirdi.

Internette çok sayıda propaganda ve hata bilgiler bulunduğuna dikkati çeken Harf, 'Bu video da o kategoriye girebilir. Şu anda konuyu araştırıyoruz' dedi.

Öte yandan Harf, Dışişleri Bakanlığı şekilde Irak’a, mühtemel 46 bin atım M1A1 Abrams tank cephanesi ve ilgili ekipman ve parça satışını onayladıklarını ve tahmini maliyetin 600 milyon dolar tuttuğunu açıkladı. Harf, bunun IŞİD ile mücadelede Irak hükümetini desteklemenin bir parçası olduğunu, bu satışın 30 gündelik Kongre bildirimi dahilinde yapılacağını bildirdi.

   

ETİKETLER: Türkiye , önemli , şeyler , yapıyor
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber