Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 23 Ağustos 2014 - 12:44 Yorum: 0

Türkiye özel güvenlik istihdamında Avrupa ikincisi

TOBB Türkiye Özel Güvenlik Hizmetleri Meclisi Raporu'na göre, "Türkiye, bin 500 güvenlik şirketi ve 250 bin çalışanıyla sektörde istihdam açısından Avrupa'da ikinci sırada yer alıyor."

Türkiye özel güvenlik istihdamında Avrupa ikincisi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) 2014 yılı Türkiye Özel Güvenlik Hizmetleri Meclisi Sektör Raporu'nda, Türkiye'nin bin 500 güvenlik şirketi ve yaklaşık 250 bin çalışanı ile istihdam açısından Avrupa'da ikinci sırada yer aldığı ancak Avrupa ile karşılaştırıldığında bu piyasanın yıllık cirosunun düşük kaldığı belirtildi.

AA muhabirinin rapordan derlediği bilgilere göre, özel güvenlik sektörü Avrupa Birliği ülkelerinde 50 bin şirket, 1,7 milyon çalışan ve 15 milyar avro yıllık gelir ile önemini her geçen gün artırırken, Türkiye'de bu piyasanın yıllık cirosu 3 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Dünyada kayıtlı hususi güvenlik görevlisi sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 300 artarak 20 milyona ulaştığının belirtildiği raporda, İngiltere'nin 220 bin şahıs ile güvenlik sektöründe istihdam açısından Avrupa lideri yer aldığı kaydedildi.

Söz konusu raporda, Türkiye'nin bin 500 güvenlik şirketi ve yaklaşık 250 bin çalışanı ile İngiltere'den sonra enfazla hususi güvenlik görevlisi istihdam eden memleket konumunda yer aldığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, ülkede hususi güvenlik eğitimi sağlayan kuruluş sayısının 743, kendi güvenliğini sağlamak üzere hususi güvenlik izni piyasa yer sayısının ise 59 bin 158 yer aldığı anlatım edildi.

Sorunlar ve çözüm önerileri

Sektörün sorunlarının da yer aldığı raporda, Türkiye'de, özel güvenlik elemanı sayısının çokluğuna karşın düşük ücret politikası nedeniyle Avrupa ile karşılaştırıldığında bu piyasanın yıllık cirosunun düşük kaldığı kaydedildi.

Raporda, ayrıca, personel maaşlarının standartların altında yer aldığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

'Özel güvenlik görevlileri halk güvenliğini tamamlayıcı mahiyette can ve mal güvenliği hizmeti üstlenmişlerdir. mühim derecede yetki ve mesuliyet ile donatılmışlar ve eğitime tabi tutulmuşlardır. Vasıf sahibi bulunan ve ceza hukuku uygulamasında devlet memuru kabul edilen bu personelin aylık ücretleri standarda bağlanmalıdır.'

Elektronik güvenlik sistemlerinin ithalatında ve vatan içi üretiminde herhangi bir standardın bulunmamasının da bu piyasanın başlıca sorunları içerisinde gösterildiği raporda, lüzumlu mevzuat çalışması ile dışalım rejiminde nitelik sağlanmasına yönelik standartların belirlenmesi ve vatan içerisinde bu standartlara müsait üretim için teşvik verilmesi gerektiği kaydedildi.

Güvenlik görevlilerinin iş koşullarının işvereninin arzu ve arzularına bırakılmasının yanlışlığına işaret edilen raporda, 'Toplumda 'hiç bir iş bulamazsan al bir sertifika güvenlik görevlisi ol' gibi umumi bir kanı vardır. Dışarıda her yerde hususi güvenlik görevlisiyle karşılaşmamız mümkündür. Karşılaştığımız görüntü hususi güvenliğin imaj sorununu çok iyi açıklamakta, kıyafetlerdeki çok aksesuar ve güvenlik görevlisinin durum ve hareketleri menfi bir izlenim bırakmaktadır' değerlendirmesinde bulunuldu.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber