Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
18:26 JASAT hırsızı kıskıvrak yakaladı18:25 Kuyumcu soygunuyla ilgili 3 kişi gözaltına alındı18:25 Başkan Kurnaz: “Kapımız da gönlümüz de milletimize hep açık olacak”18:24 Tokat’ta 5.6 büyüklüğünde deprem18:21 AFAD, “ Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11’de 5,6 büyüklüğünde bir dep...18:19 Eskrimci Doruk Erolçevik: “Şampiyon olmak çok değişik bir duygu”18:13 Geleceğin teknoloji liderleri TEKNO-SEL’de ödüllerini aldı18:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan’ı resmi törenle karşıl...18:07 İran: "İsrail, tehditlerine devam ederse nükleer programda değişikliğe gide...18:07 Vali Aslan “Milletimizin iradesi ile yetki aldınız”18:07 Vali Taşolar: “Çankırı’da hiç bir sokak kabadayısının gezmesine müsaade etm...18:05 Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı18:00 Keşan’da trafik denetimlerinde 144 bin 31 TL idari para cezası kesildi17:59 Heimlich manevrası yaparak öğrenciyi kurtaran öğretmen: "İkimiz de rahat ne...17:57 Konya’da iki araç çarpıştı: 1 yaralı17:56 Direksiyon hakimiyetini kaybedip direğe çarptı: 1 ölü, 2 yaralı17:56 Başkan Şerifoğulları Elazığspor’un antrenmanına çıktı17:52 Boğazına cisim kaçan öğrenci Heimlich manevrası ile kurtarıldı17:51 Van İnşaat Yapı Dekorasyon ve Emlak Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı17:51 Antalya’da banka çalışanının zimmetine 205 milyon TL geçirme olayına 8 tutu...
Sağlık 28 Ekim 2014 - 11:03 Yorum: 0

Türkiye robotik cerrahide eğitim merkezi olma yolunda

Kamu ve özel hastanelerde bulunan robotik cerrahi sistemleriyle üroloji ve kadın hastalıkları başta olmak üzere çok sayıda ameliyat başarıyla yapılırken, Türkiye robotik cerrahide eğitim merkezi olma yolunda ilerliyor.

Türkiye robotik cerrahide eğitim merkezi olma yolunda

Kamu ve hususi hastanelerde olan robotik cerrahi sistemleriyle üroloji ve hanım hastalıkları başta olmak üzere  çok aşırı sayıda ameliyat başarıyla yapılırken, Türkiye robotik cerrahide eğitim merkezi olma yolunda ilerliyor.

Konuya ait yazılı açıklamaya göre, Acıbadem Üniversitesi sebebi ile yaşama geçirilen 'Case: İleri Düzey Endoskopik/ Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi' yardımı ile cerrahlar,robotik cerrahi sertifikası almak için memleket dışına gitmek mecburiyetinde kalmayacak. Bu kapsamda, kulak burun boğaz alanında ilk eğitimler, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Klinik Şefi Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan tarafından verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Fatma Tülin Kayhan, cerrahların robotik cerrahiye başlamadan öncelikle hayvan ve kadavra üzerinde eğitim görmesi gerektiğine işaret ederek, şu teferruatları verdi:

'Bu eğitimler şimdiye kadar ABD, Fransa ve Belçika'daki merkezlerden alınıyordu. Artık Case'in sağladığı altyapı ile ülkemizde de yapılabilecek. Biz de kulak burun boğaz alanındaki ilk sertifika programını gerçekleştirdik. Meslektaşlarımız kurs sonrası sertifikalarını aldı. Cerrahlara robotik cerrahi eğitimi verilmesinin en ciddi şartı, çalıştığı hastanede Da Vinci Cerrahi Sisteminin olmasıdır. Bu kurs tıpkı zamanda  başka ülkelerden meslektaşlarımızın da Türkiye'de eğitim almasını sağlayacak.'

Robotik cerrahiyle yapılan kulak burun boğaz ameliyatlarının hasta açısından avantaj sağladığını belirten Kayhan, hastalarda ağız yoluyla ameliyata bağlı sekel ve fonksiyon kaybı oluşmadığını, kemo-radyoterapi gereksinimi azaldığını veya lazım duyulmadığını anlattı.

Kayhan, robotla ameliyatlarda solunum alternatifini itimat altına almak için trakeotomi ismi verilen solunum yoluna delik açma işlemine lazım olmadığını, normal konuşma ve yutmaya ameliyattan derhal sonra yahut en kısa sürede başlandığını anlatım etti.

Robotla kulak burun boğazda ciddi pek çok aşırı ameliyatın yapıldığını kaydeden Kayhan, gırtlak, boğaz ve bademcik bölgesinin tümörlerinde ve uyku apnesinin cerrahi tedavisinde kullanıldığını, 180'den çok olguda robotik cerrahi uygulaklarını belirtti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber