Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yaşam 26 Eylül 2014 - 13:36 Yorum: 0

Türkiye sığınmacıların yaralarını "el birliğiyle" sarıyor

Başta AFAD ve Türk Kızılayı olmak üzere birçok yardım kuruluşu ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtler için seferber oldu.

Türkiye sığınmacıların yaralarını 'el birliğiyle' sarıyor

Başta Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı olmak üzere birçok katkı kuruluşu ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtler için seferber oldu.

Rakka'ya bağlı Tel Abyad ile Halep'e bağlı Aynel Arap (Kobani) bölgesi arasında, IŞİD ile kimi Kürt gruplar içinde çıkan çatışmalar itibarıyla konutlarını terk etmek mecburiyetinde kalan Suriyeliler, çareyi Türkiye'ye sığınmakta buluyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, çatışmalar itibarıyla son bir haftada Kobani'den Türkiye'ye takribî 150 bin Suriyeli Kürt giriş yaptı. AFAD'ın Suruç ilçesindeki Yumurtalık mevkinde oluşturduğu alandan geçen mültecilerden 215'i tedavi edildi.

Sığınmacıların barınmaları için 9 bin 800 benlik saha oluşturulurken, AFAD'ın 24 bin benlik çadır şehir kurma çalışmaları devam ediyor.

Türk Kızılayı'ndan sıcak yemek

Türk Kızılayı da sınırdan geçen sığınmacıların acil ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Görevliler, Türkiye'ye geçişi sağlanan Suriyelilere su ve bisküvi ikramında bulunuyor. 

Kimsesi olmayan ve geçici şekilde okul, düğün salonu ve cami bu şeklinde merkezlere yerleştirilen Suriyeliler için de Türk Kızılayı, üç öğün sıcak yemek çıkarıyor.

Kızılay ekipleri, geçişlerin devam ettiği hudut yerleri ile ihtiyaç sahiplerinin geçici şekilde yerleştiği Suruç'taki yerlerde su ve besin dağıtımlarına devam ederken, alana kurulan mobil mutfak ünitesinde imal edilen 10 bin kişilik sıcak yemek, mobil ikram araçları ile ilçenin dört köşesindeki misafirlere ulaştırılıyor.

Yemeklerin üretilme ve ulaştırılma aşamasında, besin kıymeti hesaplamalarına ve hijyen koşullarına dikkat eden Türk Kızılayı, bununla birlikte mültecilere sıcak çorba ikramı da yapıyor. Sığınmacılar, belde merkezine konulan hususi vasıta sayesinde sıcak çorbalarını musluktan bardaklara doldurarak, ihtiyaçlarını karşılama imkanına kavuşuyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi de günde 5 bin insana çorba, 4 bin insana ise kumanya dağıtıyor.

Bölgede, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı,  AFAD, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürülüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Türk Kızılayı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine bağlı yekün 2 bin 195 personel vazife yapıyor.

İHH sıhhat hizmeti sunuyor

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ise  alana gönderdiği iki mobil aşevi ile günlük 10 bin insana sıcak yemek ulaştırıyor.

İHH bununla birlikte Uluslararası Doktorlar Birliği ile ortaklaşa mobil sıhhat tırında sığınmacıların sıkı şekilde olduğu Suruç YİBO, ilçe merkezi ve yakın köylerde Suriyelileri sıhhat taramasından geçirerek, ilaçlarını parasız veriyor. Sığınmacılara ayrıca gıda kolisi ve battaniye dağıtımı da yapılıyor.

Ülkenin muhtelif illerindeki sivil cemiyet kuruluşları da bölgedeki mültecilere destek olmak amacıyla yardımlarda bulunuyor.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber