Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 20 Eylül 2014 - 12:34 Yorum: 0

Türkiye tehditlere müsaade etmeyecek

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, TBMM'de görüşülecek Irak ve Suriye tezkerelerine ilişkin "Türkiye kendisine karşı herhangi bir gücün tehdit oluşturmasına müsaade etmeyecek" dedi.

Türkiye tehditlere müsaade etmeyecek

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bir programa katılmak için geldiği Düzce'de AA muhabirlerine yaptığı açıklamada, IŞİD'in bir günde bu bir hale gelmediğini, bunun tüm boyutlarıyla ele alınması gerektiğini söyledi.

IŞİD'in bir sebep ve sebep değil netice olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, 'Suriye'deki bu politik istikrarsızlık, geniş kitlelerin politik katılım sürecinin dışında kalmaları, başka taraftan Irak'taki bölünmüşlük, Maliki döneminde özellikle sünni kitlelerin politik katılımın dışında kalmaları IŞİD'e altın tepsi bünyesinde fırsat sundu. Afganistan işgalinin peşinden Taliban ve El Kaide'nin çıkması benzeri Suriye'deki olaylar, Irak'ın parçalanmasıyla IŞİD'e zemin hazırlayan bir politik atmosfer oluşturdu'  diye konuştu.

Kurtulmuş, Suriye ve Irak halklarının politik katılım süreçlerinin ciddi bir biçimde önünün açılması gerektiğinin önemini vurguladı.

Halkın kendisini temsil edeceği demokratik İdare mekanizmalarının kurulmasının gerekliliğine gösteren Kurtulmuş, 'IŞİD'in ortaya koyduğu bu ortamdan keyifsiz olanların çoğu, bilerek yada bilmeyerek IŞİD'i ortaya çıkaran sebeplerin faaliyetleri bünyesinde oldular. Birtakım güçler alanda faaliyet savaşı eda etmek için bu bölgenin istikrarsızlığının da önünü açtılar. Bu istikrarsızlık ortamı IŞİD'i oluşturdu. IŞİD'i yarın sabah bütünüyle ortak bitirsek bile onun yerine başka bir örgüt ortaya çıkacak. Dolayısıyla evvela bu şartların ortadan kaldırılması gerekir' ifadesini kullandı.

'Türkiye'ye bir sığınmacı akını başladı'

Kurtulmuş, IŞİD'in Kobani bölgesinde, Aynel Arap ve çevresinde saldırılarına devam ettiğini anımsattı. 

Yaptıkları hazırlıklarda 100 bine yakın bir göçmen kitlesinin de Türkiye'ye gelebileceği varsayımı üzerinde çalıştıklarını dile getiren Numan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

'Maalesef Suriye'deki iç harp fazla aşırı taraflı bir durum aldı. Suriye rejimi ve muhalifleri içinde başlayan savaş, şimdi Suriye muhalefeti bünyesinde değişik cepheler biçiminde devam ediyor. Maalesef IŞİD, sınırımıza 5-6 kilometre yaklaşacak seviyeye kadar geldi. Oradan da Türkiye'ye bir sığınmacı akını başladı. Bunun fazla aşırı iri kitlelere ulaşmayacağını ümit ederiz. Ama ne olursa olsun, kim olursa olsun, mezhebi, meşrebi, dini, diyaneti, rengi, dili ne olursa olsun, bize katkı çığlığıyla elini uzatan herkese el uzatırız. Suriye'den gelen bu kardeşlerimize de el uzatıyoruz. Onları şimdilik içeriye aldık, barınmaları için olanaklar sağladık.'

TBMM'de görüşülecek tezkereler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 2 Ekim'de TBMM'de görüşülecek tezkerelere de değinerek 'Meselenin iki boyutu var, biri sığınmacılar ve insani katkı kısmı, Öteki de politik ve belki de askeri kısmı. Bununla ilgili şekilde da Türkiye devleti kendi güvenliğini sağlamak mecburiyetindedir. Bununla ilgili masada en fazla aşırı ve en fena bütün senaryoları var' biçiminde konuştu.

Tüm birimlerin kendilerine azalma gösteren görevler için hazırlık bünyesinde olduğuna gösteren Kurtulmuş 'Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi sınırlarını ve kendi bütünlüğünü koruyacaktır. Kendisine karşı herhangi bir gücün tehdit oluşturmasına müsaade etmeyecektir' dedi. 

Çözüm süreci

Doğu'da yaşanan gerilimin sebeplerinden birisinin de IŞİD olabileceğine dikkati çeken Kurtulmuş,  'Örgütün Türkiye'deki faaliyetlerinin peşinde yatan sebeplerden bir tanesi Türkiye'nin çözüm sürecinde hızla ilerliyor olmasıdır. Çözüm sürecinde Türkiye iri bir buluşmayı ve barışmayı sağlıyor' ifadesini kullandı.

Numan Kurtulmuş, devletin Kürt vatandaşlarla barışma sürecini fazla aşırı sağlam bir iradeyle  sürdürdüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:

'Nasıl bütün Türkiye yurttaşları bundan iri bir memnuniyet duyuyorsa, 'Eyvah, bu süreç bitiyor, bundan böyle Türkiye kendi iç çatışmaları ile boğuşmak durumunda kalmayacak' diye de bazıları karalar bağlıyor. Bölgede tekrardan çatışmaların başlaması, yeniden devletle bölge halkı içinde bir gerilimin yaşanmasını dileyen çevrelerin varlığından haberdarız. Belki IŞİD'in bilhassa bu bölgedeki saldırılarının peşinde yatan sebeplerden bir tanesi de bu. Kim hangi provokasyonu yaparsa yapsın, Allah'ın izniyle Türkiye yakaladığı bu momentumdan art gitmeyecektir. Türkiye, çözüm süreci istikametinde, işlerin kalan tarafını da başarıyla tamamlayacaktır. Provokasyon yapmak isteyenlerin provokasyonlarını boşa çıkaracaktır.' 

Bir daha hiç kimsenin burnunun kanamadığı, hiç kimsenin iç tartışmalardan ötürü kavga etmediği, yan bulunmadığı Türkiye'yi inşa edeceklerinin altını çizen Kurtulmuş, 'Silahlar ilanihaye toprağa gömülecektir. Dolayısıyla bu çeşit provokasyonlar olabilir, bunlara haysiyet etmeyiz. Yolumuza devam ederiz, ülke her çeşitli güvenliğini alarak hem içeride hem Türkiye sınırları çerçevesinde ülkenin ve yurttaşların güvenliğini sağlarız' diye konuştu.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber