Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yaşam 27 Eylül 2014 - 11:35 Yorum: 0

Türkiye turizmde "dünyayı solladı"

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, "Ağustos ayında turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7'nin üzerinde artış gösterdi. Bu çok iyi bir rekor" dedi.

Türkiye turizmde 'dünyayı solladı'

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AA muhabirine turizm verilerini açıkladı, gündeme ait değerlendirmelerde bulundu.

Başarıda ciddi payı bulunan turizm sektörüne teşekkür ettiğini belirten Çelik, sektörle her konu hakkında istişarede bulunduklarını söyledi.

'Dünyaya çok çok açık, öz itimat sahibi, şikayet etmekten çok çok iş üretmeye odaklanmış bir turizm sektörümüz var' diyen Çelik, sektörle sene başında ve sene arasında çok yoğun toplantılar yaptıklarını, turizm stratejisine beraber karar verdiklerini belirtti.

Çelik, turizm dalının bu stratejilere uyma noktasında çok çok disiplinli davrandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

'Etrafımızda bu kadar istikrarsızlık mevcut fakat Türkiye bu sene de turizmde rekorlar kırmaya devam ediyor. Hem insani diploması açısından ciddi bir saha turizm Türkiye'yi yabancı devletlere tanıtmak açısından, Türkiye'nin hikayesini kişilere ifade etmek bakımından bir de ekonomik bakımdan nebati çok çok önemli. 2014 Ağustos ayında ziyaretçi sayısı, geçen senenin tıpkı zamanına oranla yüzde 7'nin üstünde artış gösterdi. Bu çok çok iyi bir rekor nedeniyse Dünya Turizm Örgütü dünyadaki turizm artışını yüzde 4-5 oranında bir artış şekilde öngörüyor. Bizimki ise yüzde 7'yi dahi aşıyor. Yılın ilk 8 ayının bir değerlendirmesini yaparsak; ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen senenin tıpkı zamanına göre yaklaşık yüzde 7 artışla 25 milyon 749 bin 63 şahıs oldu. 2013'te tıpkı çağda ziyaretçi sayısı yaklaşık 23 milyon 789 bindi.'

Almanlar ağustosta ilk sırada

Bakan Çelik, ağustosta ilk sırada 809 bin 981 ziyaretçi rakamıyla Almanya'nın geldiğini, onu da 776 bin 642 ziyaretçiyle Rusya'nın takip ettiğini, üçüncü sırada ise 435 bin 302 turistle İngiltere'nin yer aldığını bildirdi. 

Söz konusu verilerin pazarlarla ilişkilerde istikrarın da korunduğunu ortaya koyduğuna dikkat çeken Çelik, 'En çok ziyaret edilen vilayetler sıralamasında Antalya zirveyi koruyor. İkinci İstanbul, üçüncü ise Muğla' diye konuştu. 

Türkiye'nin enfazla ziyaret edilen ülkeler sıralamasında dünya altıncısı, Avrupa dördüncüsü olduğunu hatırlatan Çelik, 'Kısa vadede ilk amacımız dünyada beşinci olabilmek' ifadesini kullandı. 

Rakamların, Türkiye'nin turizmde 2023 hedeflerine hiç bir değişiklik yapmadan ulaşabileceğini gösterdiğinin altını çizen Çelik, şöyle devam etti:

'Etrafımızda 8-9 memleket yönetilemez durumda. Hemen sınırlarımızın ötesinde bu kadar iri istikrarsızlık var, sınırımıza yakın bir kaç ülkede, o devletlerin ulusal orduları güvenlikle ilgili hakimiyetlerini kaybetmiş durumdalar fakat Türkiye, üstelik hudut bölgesindeki ülkelerle uzun sınırı bulunan bir memleket olmasına rağmen, Türkiye'deki istikrarın ne kadar doğru bir biçimde algılandığını bizim Bakanlığımız başta olmak üzere, başka bakanlıkların da bunu algılatma meselesi için ne kadar yüksek bir performans gösterdiğini ortaya koyuyor.'

Turizmde dünyada en ciddi kriterlerinden sayılan mavi bayrak sayısına da yer veren Çelik, Türkiye'nin bu konu hakkında da muvaffakiyetli olduğunu söyledi. 

Çelik, mavi bayrak sayılarını çok çok önemsediklerini dile getirerek, Türkiye'nin sahip olduğu mavi bayrakla dünya üçüncülüğüne yükseldiğini ifade etti. 

Mavi bayraklı plaj sayısının 397'ye ulaştığının altını çizen Bakan Ömer Çelik, Karadeniz ve Marmara'da da emek yapılması anlamında emir verdiğini, o bölgeyi de turizm için cazip bir duruma getireceklerini anlattı. Mavi bayrak sayısını 19 yılda 44 kat arttırdıklarını açıklayan Çelik, bu sonucun, turizm dalının hem ekonomik hem de kültürel ve doğaya saygı bakımından da içli bir saha olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. 

'İsrail vatandaşlarını her süre ülkemize bekliyoruz'

Çelik, Mavi Marmara kriziyle gerilen ilişkilerden ötürü düşüş gösteren İsrailli turist sayısının ilişkilerin düzelmesiyle son bir yılda tekrardan artış seyrinde olmasına ait ise şu değerlendirmeleri yaptı:

'Aslında İsrail ve ya başka bir devlet açık ve şiddetli bir İkaz yapmadığı sürece ne İsrailliler ne de başkası Türkiye'ye gelmekten vazgeçmiyor fakat ilgili ülkeler üst üste ve çok çok ağır uyarılar yaptığı zaman, ki bunların çoğu siyasal sebeplerden kaynaklanıyor, o zaman gelmek arzulayan bireyler bundan etkileniyor. Bizim İsrail vatandaşlarıyla bir problemimiz yok. Türkiye, İsrail vatandaşları için, başka bütün ülkelerin vatandaşları için bulunduğu bunun şeklinde son derece güvenli bir ülkedir. Burada İsrail hükumetiyle aramızdaki sıkıntı, her süre söylediğimiz bunun şeklinde İsrail hükümetinin saldırgan davranışlarından kaynaklanıyor. Gazze bizim için ulusal bir meseledir. Oradaki insani drama bizim sessiz kalmamız mümkündür değil. Biz buradan herhangi bir biçimde antisemitik bir manzara çıkarmaya çalışanlara şunu söylüyoruz; Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bizler defalarca söyledik, antisemitizm bir insanlık suçudur. Türk vatandaşları, Türkler, İsraillilerin dostudur. Dolayısıyla biz, İsrail vatandaşlarını her süre ülkemize bekliyoruz, onları konuk etmekten huzur duyarız.'

'Kültürel varlıklarımızın daha çok çok tanınmasını istiyoruz'

İran'dan gelen turist sayısındaki artışa da yer veren Çelik, İranlıların en fazla iki ülkenin müşterek ederi olan Hz. Mevlana'yı ziyaret ettiklerini söyledi. 

Ayrıca Türkiye'nin kültürel varlıklarının da İranlıların alaka odağı olduğunu kaydeden Çelik, bu ülkeden alışveriş amaçlı ziyaretlerin de çoğaldığını belirtti.

Çelik, Türklerin misafirperverliğinin de İranlıların Türkiye'yi tercih etmesinde iri ciddiyet taşıdığını dile getirdi. 

Aynı şeyin Körfez devletleri için de geçerli olduğuna gösteren Çelik, 'Biz kültürel varlıklarımızın daha çok çok tanınmasını istiyoruz. Bu açıdan kültürel stratejilerimiz de var. mesela tatile gelen kullanıcılarını paket programlarla tıpkı sürede kültürel varlıklarımızı tanıyacakları seyahate çıkarıyoruz' diye konuştu.

ETİKETLER: Türkiye , turizm , Ömer Çelik , turist
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber