Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”00:14 İskenderun’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı23:38 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır23:23 Karşıyaka, stadyum için taraftar mitingi düzenledi23:23 Bakan Tunç: "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşund...23:20 Kastamonu’da inşaat kenarında erkek cesedi bulundu23:11 DTSO’da “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamın Artırılması Projesi” düze...
Sami Er
Dünya 29 Ekim 2014 - 22:03 Yorum: 0

Türkiye, Ürdün ve Lübnan artık son limitlerine geldi

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Operasyonlar Direktörü Ging, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın sığınmacılar konusunda son limitlerine geldiklerini belirterek, destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye, Ürdün ve Lübnan artık son limitlerine geldi

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Operasyonlar Direktörü John Ging, Lübnan, Ürdün ve Irak'taki ziyaretlerinin peşinden BM'de gazetecilere bölgedeki insani hale ait İzah yaptı. Suriye'de çatışmaların devam etmesi sebebiyle komşu devletlere göçlerin sürdüğünü belirten Ging, çatışmalar devam ettikçe bu kaçışın da süreceğini dile getirdi.

Suriye arasında ve komşu ülkelerdeki yardıma muhtaç halka destek için taahhüt edilen yardımların derhal nakde dönüştürülememesinden yakınan Ging, katkı sözü verici devletlerin kış mevsiminin de yaklaştığı bu süreçte taahhütlerini yerine getirmesini istedi.

Ging, Lübnan, Ürdün ve Irak'taki izlenimlerini de paylaşarak, Suriyeli sığınmacıların başka devletlerin güvenlik ve istikrarı için risk oluşturduğunu vurguladı.

Bu ülkelere sığınan milyonlarca Suriyeli'nin, gittikleri ülkelerin eğitim, sağlık, ulaşım gibi imkanlarından da yararlandığını dile getiren Ging, 'Eğer bu devletlerin kendi halkları, sığınmacılar sebebiyle kendilerine verilen kamusal hizmetlerin kötüleştiğini görürlerse bu hem güvenlik hem de istikrar açısından risk oluşturur' dedi.

Sığınmacılar sebebiyle Ürdün ve Lübnan'da çok çok kalabalık sınıflarla karşılaştığını izah eden Ging, 'Bazı sınıflar gördüm 76 kişi. Böyle eğitim olmamakta ki... Bu devletlerin her açıdan desteklenmesi gerekir' diye konuştu.

Takdir etmek yetmez

John Ging, Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak'ın Suriyelilere yönelik açık kapı politikası uyguladığını ve oldukça çok zengin ülkenin bu devletlere yönelik takdirkar ifadeler kullandığını hatırlatarak, 'Suriyelileri kabul eden devletleri takdir etmek yetmez. Uluslararası toplumun bu yükü paylaşması gerekiyor. Ürdün, Lübnan, Türkiye artık son limitlerine geldi. Bu devletlerin kendi halklarına karşı da sorumlulukları var. Açık kapı politikalarını sürdürebilmeleri için uluslararası toplumun mühim miktarda yardımda bulunması gerekiyor' dedi.

Komşu devletlerde milyonlarca mülteci biriktiğini de anlatım eden Ging, maddi desteğin beraberinde modern devletlerin sığınmacıları kendi ülkelerine kabul etmesinin olumlu olacağını vurguladı.

Lübnan'ın daha çok mülteci kabul edemeyeceği yönündeki açıklamasına yer veren Ging, Lübnan'ın kaygılarını anlayışla karşılamakla müşterek kapılarını mültecilere kapatmayacağını ümit ettiklerini söyledi.

Türkiye milyar dolarlar harcadı

John Ging, Türkiye'nin Suriyelilere yaptığı ev sahipliğine de değinerek, 'Türkiye sığınmacılar için milyar dolarlar harcadı fakat bu sürdürebilir bir hal değil' diye konuştu.

Ging, AA'nın, Kobani'de 'katliam tehlikesi' yaşadıkları söylenen sivillerin sayısı ve özelliğine ilişkin sorusu üzerine de Kobani'ye hiç bir biçimde giremediklerini ve içerideki hale ait bilgilerinin olmadığını söyledi.

BM'nin Suriye hususi Temsilcisi Staffan de Mistura'nın buradaki durumu, Srebrenitsa ile karşılaştırdığının hatırlatılması üstüne de 'O açıklama için bir şey diyemem lakin Kobani'de kaçmak istemeyen ve ya kaçmaya takat yetiremeyen bireyler risk altında. Ancak şiddetli çatışmalar sebebiyle içeriye giremiyoruz' dedi.

Konunun sırf sığınmacıların besin ihtiyacını karşılamak olmadığını vurgulayan Ging, bu şahısların besin ve barınmanın beraberinde eğitim, sağlık, iş bunun şeklinde konularda da desteklenmesi için uluslararası cemiyet ve şirketlerin daha çok kaynağı seferber etmesinin önemine değindi.

Muhabir: Mustafa Keleş

ETİKETLER: Türkiye , Ürdün , Lübnan , artık , son , limitne
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber