Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 23 Kasım 2014 - 22:33 Yorum: 0

Türkiye ve Makedonya önemli imkanlara sahip iki ülke

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, hem Türkiye'nin hem Makedonya'nın önemli imkanlara sahip iki ülke olduğunu, bu ülkeler arasındaki ilişkilerin, rakamların ikiye hatta üçe katlanması gerektiğini belirtti.

Türkiye ve Makedonya önemli imkanlara sahip iki ülke

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Türkiye, Balkan devletleriyle yakın işbirliği içerisine olmaya gayret ediyor, sıkı gayret sarf ediyor. Bunların başında da Makedonya geliyor' dedi.

Çiçek, Makedonya'daki temasları çerçevesinde, başkent Üsküp'teki Stone Bridge Oteldeki Makedonya-Türkiye Ticaret Odasının (MATTO) düzenlediği yemekte iş adamları ile bir araya geldi.

Çiçek, burada yaptığı konuşmada, Makedonya'yı daha öncelikle de ziyaret ettiğini fakat bu büyüklükte bir organizasyonda iş adamlarıyla bir araya gelmediğini belirterek görüşmeden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Yarınki temasları kapsamında, iki ülkenin karşılıklı beklentileri bulunan konuların yanı sıra ilişkilerin karşılıklı şekilde geliştirilmesi, derinleştirilmesi ve işbirliğinin artırılması ile alakalı gündemdeki konuları ele alacaklarını kaydeden Çiçek, Makedonya'nın Türkiye için son derece önemli bir ülke olduğunu anlatım etti.

Çiçek, Türkiye'nin Makedonya'ya önem ve öncelik vermesinde çok sayıda neden bulunduğunu anlatım ederek, 'Burada soydaşlarımız, tarihsel beraberliğimiz, uzun bir geçmişimiz, kültürel ilişkilerimiz ve akrabalıklarımız var. Dolayısıyla nereden bakarsak bakalım, Makedonya, ilişki kurmamız gerçekten hem zaruri hem önemli bulunan bir ülke' diye konuştu.

Makedonya ile Türkiye içinde herhangi bir siyasal sorunun bulunmadığını aktaran Çiçek, şunları kaydetti:

'Balkanlar, dünyanın en kırılgan bölgelerinden biridir. Türkiye, Balkan devletleriyle yakın işbirliği içerisine olmaya gayret ediyor, sıkı gayret sarf ediyor. Bunların başında da Makedonya geliyor. Makedonya ile aramızda, memnuniyetle anlatım ediyorum ki herhangi bir siyasal sorunumuz yok. Yaptığımız temasları, görüşmeleri, karşılıklı en üst kurda ziyaretleri ilişkilerimizi daha da geliştirmek, kökleştirmek, kurumsallaştırmak ve iki ülkenin sahip yer aldığı potansiyelleri, iki ülkenin yararına, halklarımızın refahına, mutluluğuna, barışına yardım sağlamak için yapıyoruz.'

'Hem Türkiye hem Makedonya önemli imkanlara sahip iki ülke'-

Çiçek, siyasal ilişkilerde problem olmamasının öteki alanlardaki ilişkilerin de kapısını açtığına işaret ederek, siyasal problemlerin yer aldığı yerde, ekonomik, ticari ve öteki alanlardaki ilişkilerin geliştirilmesinin zor olduğunu vurguladı.

Çiçek, hem Türkiye'nin hem Makedonya'nın önemli imkanlara sahip iki ülke olduğunu, bu ülkeler arasındaki ilişkilerin, rakamların ikiye hatta üçe katlanması gerektiğini, bunun için imkan ve fırsatların olduğunu aktardı.

Mekanizmaları harekete geçirmek, fırsatları iyi değerlendirmek ve iki ülkenin yararına olacak proje bazında ilişkileri bir an öncelikle devreye sokmak gerektiğini vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti:

'Türkiye, Makedonya'da ekonomik ve ticari gelişmeyi artırmak, ekonomik istikrarı ve kalkınma çabalarını daha etken kılabilmek noktasında her çeşitli çabaya, gayrete ve desteğe hazırdır. Yani Şayet gaye şekilde konulan noktalara bir an Önce ulaşmak istiyorsak Türkiye bunun için elinden gelen çabayı gösteriyor, göstermeye de devam edecektir. Geriye kalan, Türkiye'nin açtığı bu fırsat penceresinden, buradaki dostlarımızın iyi istifade etmesi.'

Çiçek, işsizliğin bütün dünyada yer aldığı bu şeklinde Makedonya'da da en kocaman sorunlardan bir tanesi olduğunun ülkeye gelir gelmez ayrım edildiğini, işsizliğin, 'devlete adam alarak' çözülemeyeceğini anlattı.

İşsizliği önlemenin azami yolunun yeni istihdam alanları yaratmak olduğunu anlatım eden Çiçek, ülkelerin kendi olanakları olmadan yabancı sermayeyi ülkeye getirmeleri gerektiğini kaydetti.

-'Burada organize endüstri bölgesi kurmak istiyoruz'-

Yabancı sermayeyi 'nazlı' olarak niteleyen Çiçek, 'Yani nerede onur görürse nerede teşvik görürse nerede destek görürse oraya akar. Türkiye şekilde biz Makedonya'ya gerçekten alaka duyuyoruz. Bu kadar insanımız kazanç yapmış, bunun devamı da gelir. Burada biz bir organize endüstri bölgesi kurmak istiyoruz. Yeri göze çarpan ve sayısı belli. Makedonyalı dostlarımızdan da istediğimiz, arsanın tahsisidir. Onun dışında biz bir şey istemiyoruz. Bunları teşvik etmek, desteklemek lazım. Siz de bu işe öncü oluyorsunuz. Biz de sizin taleplerinizi ilgili makamlara iletmek istiyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

'Buraya gelip gitmek, Türkiye'nin bir başka ucuna gidip gelmekten daha kolay' diyen Çiçek, sözlerini şöyle tamamladı:

'Lisan sıkıntısı çok aşırı çok yok. Kalbi yakınlık da var. Bunların tümü gerçekte iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirebilmek açısından önemli. Makedonya yeni bir devlet. Türkiye de düşe kalka oldukça deneyim edindi. Neyi yaparsa doğru olur, neyi yaparsa hata olur, biz bunları damdan düşüp ayağımız kırıldığı için biliyoruz. Bu tecrübeleri de dostlarımızla paylaşmak isteriz. Dediğim gibi, Balkanlar'da, kırılgan bir coğrafyada güçlü, istikrarlı, kalkınmış, her geçen gün geleceğe daha çok umutla bakan bir Makedonya, hem kendisi için hem bölgenin istikrarı bakımından ciddi bir şeydir diye düşünüyoruz. Onun için de, lazım iş adamları olarak, iş adamları örgütleri olarak gerekse siyasetçiler şekilde bu ziyaretleri yapıyoruz ki karşılıklı bilgi paylaşımında, deneyim paylaşımında olalım. İnşallah bu birliktelikler gelişecek. Bizler size destekçi oluyoruz, olacağız. Sizler bizim iş dünyasındaki elçilerimizsiniz. Yani bir devletin bir resmi büyükelçileri, temsilcileri vardır, bir de fahri, resmi olmayan elçileri vardır. Onlar da sizlersiniz.'

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi yaşam Şölendil de iki ülke arasındaki 'fevkalade iyi ilişkiler' bulunduğunu ziyaretle daha da perçinlendiğini söyledi.

-Resmi temaslar yarın-

Çiçek, Makedonya'daki temaslarının ikinci gününde, yarın Makedonyalı Şehitler Anıtı'nın yer aldığı Zena Borec Parkı'nı ziyaret edecek, arkasından Makedonya Meclisi'ne geçerek Meclis Başkanı Trayko Velyanoski ile görüşecek. 

TBMM Başkanı Çiçek daha sonra, Makedonya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Kenan Hasip ve arkadaşlık grubu üyeleriyle bir araya gelecek.

Çiçek ve beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov da kabul edecek.

Cemil Çiçek, Üsküp'teki temasları kapsamında ayrıca Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Üsküp Koordinatörlüğünü ziyaret edecek. Çiçek'in 25 Kasım Salı günü Makedonya'dan ayrılarak Arnavutluk'a geçmesi bekleniyor. Çiçek'e Makedonya ziyaretinde AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye-Makedonya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Bürge, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ve CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü eşlik ediyor.
ETİKETLER: Türkiye , Makedonya , önemli , imkanlara , sahip , iki , ülke
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber