Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 12 Ocak 2018 - 18:18 Yorum: 0

Türkiye ve Somali arasında ‘Balıkçılık ve Kültür Balıkçılığı Mutabakat Zaptı’ imzalandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye ve Somali arasında imzalanan Balıkçılık ve Kültür Balıkçılığı Mutabakat Zaptı'nın...

Türkiye ve Somali arasında ‘Balıkçılık ve Kültür Balıkçılığı Mutabakat Zaptı’ imzalandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye ve Somali arasında imzalanan Balıkçılık ve Kültür Balıkçılığı Mutabakat Zaptı'nın her iki ülke içinde çok faydalı olacağını belirterek, "Anlaşma sadece balıkçılık anlamında kalmayacak iki ülkenin bütün altyapılarının yeniden yapılandırılması ve iki ülkenin işbirliği alanları tekrar gözden geçirilecek. Balıkçılık alanından sonra diğer konulardaki anlaşmaların da devam edeceğine yürekten inanıyorum" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba ile Somali Balıkçılık ve Su Kaynakları Bakanı Abdirahman Abdi Hashiile Bakanlıkta bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasında "Balıkçılık ve Kültür Balıkçılığı Mutabakat Zaptı" imzalandı. Bakan Fakıbaba, yaptığı konuşmada Somali ve Türkiye arasındaki dostluğun çok uzun yıllara dayandığını belirterek, "Türk halkı Somali'nin çok zor zamanlarında olayları hep takip etmiştir. Bu bağlamda da Cumhurbaşkanımız Somali'ye ziyaretlerinde bulunmuşlardır. Biz Türk halkı, Türk devleti ve hükümeti olarak her zaman Somali halkının hep yanında olduk. Devletin hep yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Özellikle iç savaşın bitmesi, iç savaş dönemlerinde Türk halkının üzüntüsünü yakinen takip etmiş bir kişiyim. İnşallah bundan sonra Türk devleti, özellikle iş adamlarımızla birlikte elimizden geldiği kadar Somali halkı ve devletiyle beraber Somali halkının refah seviyesini yükseltmek için elimizden gelen tüm çabaları sarf edeceğiz" diye konuştu.

"Bu anlaşmanın her iki ülke içinde çok faydalı olacağına yürekten inanıyorum"

Bundan 3 ay önce Tarım Bakanı ile bir anlaşma yaptıklarını hatırlatan Fakıbaba, bugün de balıkçılık alanında çok önemli anlaşmaya imza atacaklarını ifade etti.

Bakan Fakıbaba, şöyle konuştu: "Bu anlaşmanın her iki ülke içinde çok faydalı olacağına yürekten inanıyorum. Anlaşma sadece balıkçılık anlamında kalmayacak iki ülkenin bütün altyapılarının yeniden yapılandırılması ve iki ülkenin işbirliği alanları tekrar gözden geçirilecek. Balıkçılık alanından sonra diğer konulardaki anlaşmaların da devam edeceğine yürekten inanıyorum."

"Balıkçılık alanında bugün çok önemli ilk niteliğinde olan bir anlaşmayı imzalamanın onurunu yaşıyorum"

Somali Balıkçılık ve Su Kaynakları Bakanı Abdirahman Abdi Hashiile ise tüm Somali halkının özellikle 2011'de kıtlık döneminde Türk halkının kendilerine nasıl yardım ettiğinin, destek olduğunun farkında olduğunu kaydederek, 2011 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabine üyelerinin aileleriyle birlikte sadece kıtlık döneminde yardımcı olmak için değil, aynı zamanda ülkelerinde yaşanan izolasyon sorunuyla alakalı olarak ziyaretlerine geldiklerini anlattı.

Bakan Hashiile, izolasyonun kalkmasıyla Türk Hava Yolları ile Somali'den Türkiye bağlantılı olarak Avrupa'nın birçok yerine uçuşların sağlandığını kaydetti.

Somali ve Türkiye'nin yüzyıllar öncesine dayanan çok önemli bir dostluğu olduğunu söyleyen Hashiile, "Türkiye ile birlikte Somali'nin kalkınması için ve Somali'nin hem Doğu Afrika'da hem de Afrika kıtasının diğer bölgelerinde önemli bir güç haline gelmesi için önemli çalışmaları başlattık. Şimdi Türkiye'yi Türk kardeşlerimizi bir köprü gibi ürünlerimizi hem Orta Asya'ya hem Avrupa'ya açılmak bunları pazarlamak için Türkiye ile bir işbirliği yapabileceğimizi ümit ediyorum. Balıkçılık alanında bugün çok önemli ilk niteliğinde olan bir anlaşmayı imzalamanın onurunu yaşıyorum. İnşallah bu ileride daha bunu takip edecek olan birçok alandaki işbirliğinin bir başlangıç noktası olur" açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından Bakan Fakıbaba ve Bakan Hashiile "Balıkçılık ve Kültür Balıkçılığı Mutabakat Zaptı'nı imzaladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber