Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:05 İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen...08:03 İzmir’deki silahlı kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti08:02 Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu07:28 İsrail’den İran’a İHA saldırısı06:45 Tokat’ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı06:06 Zorlu Holding binasına silahla ateş açıldı06:03 İzmir’de tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı06:01 İsrail, İran’a füze saldırısı başlattı05:03 Filistin’in BM’ye tam üyeliğini öneren karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi’n...04:48 Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp ka...04:38 Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı04:25 Trump’a yönelik tarihi “sus payı” davasında 12 kişilik jürinin seçimi tamam...03:41 Esenler’de araç içinden havaya ateş ettiği anı sosyal medyada paylaşan şahı...02:50 Bolu’da damat dehşeti: Karısını ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü02:27 Ankara’da 3 aracın karıştığı zincirleme kaza: 3 yaralı02:23 İki aracın çarpıştığı kazada karı koca yaralandı02:03 Karaloğlu’nun basın açıklaması sırasında deprem oldu01:54 Jose Mendilibar: "Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık"01:50 İsmail Kartal: “Turu geçmek adına her şeyi hak etmiştik”01:01 Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Sağlık 07 Temmuz 2020 - 10:13 Yorum: 0

Türkiye’de 4 kişiden birinin karaciğeri yağlı

Yeme bozukluklarının, obezitenin ve şeker hastalığının yağlı karaciğer hastalığına sebep olduğunu belirten uzmanlar, Türkiye'de 4 kişiden birinin...

Türkiye’de 4 kişiden birinin karaciğeri yağlı

Yeme bozukluklarının, obezitenin ve şeker hastalığının yağlı karaciğer hastalığına sebep olduğunu belirten uzmanlar, Türkiye'de 4 kişiden birinin ise bu hastalığa yakalandığını söyledi.

Yağlı karaciğer hastalığını karaciğerde normale göre daha fazla yağ birikmesi olarak basitçe tanımlanabileceğini ifade eden uzmanlar, alkol kullanmayan kişilerin karaciğerinde normale göre fazla yağ birikmesi basit yağlı karaciğer hastalığına ve yağlanmaya bağlı karaciğer iltihabına yol açabileceğini söyledi. Yağlı karaciğer hastalığına alkol, bazı ilaçlar, hepatit C virüsü, bazı metabolik hastalıkların da sebep olabileceğini belirten Özel Medicana Bursa Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Keskin, "Ancak alkole bağlı olmayan karaciğer hastalığı teşhisi koyabilmek için karaciğerde yağlanmaya sebep olabilecek başka bir hastalık olmaması gerekir. Günümüzde yeme bozukluklarının, obezitenin ve şeker hastalığının artması ile beraber sıklığı da giderek artmaktadır. Yapılan araştırmalara göre yağlı karaciğere bağlı karaciğer iltihabı olan hastaların yaklaşık yüzde 45'inde hastalık zamanla ilerlemekte ve bu hastaların ortalama yüzde 8'i ile 26'sında karaciğer sirozu görülmektedir" diye konuştu.

Alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığının giderek arttığının önemine değinen Keskin, "Tüm dünyada obezite tanısı alanlar 2008 yılında 400 milyon kişi iken 2015'de 700 milyon kişiye ulaşmıştır. Türkiye'de toplumun yüzde 30'u obezite tanısı almıştır. Yani yaklaşık 23 milyon kişi. Aynı şekilde şeker hastalığı da giderek artmakta ve toplumda görülme sıklığı yüzde 9'a kadar varmaktadır. Bu bağlamda Türkiye'deki yağlı karaciğer hastalığı sıklığı yüzde 25'dir" diye konuştu.

Yağlı karaciğer hastalığının belli bir belirtisi olmadığını ifade eden Keskin, "Hastaların çoğu asemptomatiktir yani çoğunun hiçbir şikayeti yoktur. Yapılan kan tetkiklerinde ve ultrasonda tesadüfen tanı konulur. Ancak hastaların az bir kısmında halsizlik, yorgunluk, karnın sağ üst yanında ağrı, şişlik, dolgunluk hissi şikayetleri olabilir. Tanıda kanda karaciğer testlerinin (AST, ALT, GGT ve ALP gibi) tetkik edilmesi ve ultrason ile karaciğerin değerlendirilmesi en sık ve en basit uygulanan testlerdir. Daha ileri aşamalarda fibroscan denilen bir çeşit özelleşmiş ultrason cihazı, kanda spesifik bazı testler ve karaciğer biyopsisi kullanılabilir" şeklinde konuştu.

Diyet ve egzersizin şu ana kadar yağlı karaciğer hastalığının en iyi tedavi şekli olduğunu belirten Keskin, "Kilo verirken yavaş ve dengeli kilo vermek önemlidir. İlaçla kesin tedavisi henüz yoktur. Bazı tansiyon, şeker ve kolesterol ilaçlarının faydalı olduğu bulunmuştur. Bu grup hastaların alkol kullanmaması, aşırı meyve tüketmemesi, fruktoz içeren hazır meyve suları ve meşrubatlardan kaçınması önerilir. Bitkisel ve organik denilen ürünlerin araştırılmadan ve doktora danışılmadan kullanılmaması bir diğer önemli noktadır" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber