Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 20 Nisan 2014 - 11:43 Yorum: 0

Türkiye'de beyin kanamalarında travma ilk sırada yer alıyor

Prof. Dr. Kuday:

Türkiye'de beyin kanamalarında  travma ilk sırada yer alıyor

ANKARA (AA) - Prof. Dr. Cengiz Kuday, Türkiye'de hastaneye gelen kanamaların en önemli nedeni travma olduğunu belirterek, "En çok, trafik kazası, ateşli silahla yaralanmalar, kafaya alınan darbeler, düşmeler gibi nedenlerle meydana gelen beyin kanamalarıyla karşılaşıyoruz" dedi.

Kuday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyin kanamalarının ölüm nedenleri arasında ilk sıralardaki yerini koruduğunu ifade ederek, kanamaların çok sayıda nedeni olabildiğini söyledi. 

Türkiye'de beyin kanamalarının en önemli nedeninin travmalar olduğuna dikkati çeken Kuday, şöyle konuştu:

"Beyin kanamaları, hipertansiyon, diyabet, kan sulandırıcı ilaçlar gibi pek çok nedenden olabilir. Kısaca yüzlerce sebep sayılabilir. Türkiye'de hastaneye gelen kanamaların en önemli nedeni travmadır. En çok, trafik kazası, ateşli silahla yaralanmalar, kafaya alınan darbeler, düşmeler gibi nedenlerle meydana gelen beyin kanamalarıyla karşılaşıyoruz. Her yoğun bakım bu kanamalara müdahale edemeyeceğini belirtiyor. Yoğun bakım beyin kanamalarına bakamaz. Beyin kanamasıyla uğraşan yoğun bakım farklıdır. Ekip işidir. Yoğun bakım sırf kafa travmaları için dizayn edilmiş olmalıdır."

-Sporun beyin kanamasıyla ilişkisi

Prof. Dr. Cengiz Kuday, tiyatro sanatçısı Kenan Işık'ın spor yaptıktan sonra gittiği saunadan çıkarken beyin kanaması geçirmesinin ardından, kendilerine spor ve sauna beyin kanamasını tetikler mi sorusunun yöneltildiğini kaydetti.

Spor yerlerinin ya da saunaların buna sebep olacağını söylemenin bilimsel olmayacağını vurgulayan Kuday, "Sadece şunu söyleyebiliriz. Fiziksel aktivasyon tansiyon yükselmesine neden oluyorsa, anevrizma ya da bir takım beyin içindeki damar anomalileri gibi mevcut bir kanama patolojisi varsa kanama meydana gelebilir. Spor düzenli yapılırsa ve kurallarına uyulursa yapılmasında sakınca yok. Tabi her yaşa uygun spor yapılmalı" diye konuştu.

Beyin kanamasının en önemli belirtisinin şiddetli baş ağrısı olduğuna dikkati çeken Cengiz Kuday, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hastanın şikayeti korkunç bir baş ağrısıdır. Hasta şöyle tarif eder, 'başımda sanki bomba patladı' der. Ağrısının tipi çok farklıdır. Beyin kanaması geçiren hastanın bu konuda en donanımlı hastaneye götürülmesi gerekiyor. Beyin kanamalarında sonuca tesir eden en önemli etken hastaneye zamanında ulaşmak. Çok hızlı bir şekilde müdahale gerekir. Şunu da unutmamak gerekir. Beyin kanaması geçiren hasta bilinci yerindeyse ve konuşup sonradan kaybedildiyse tedavide bir hata var demektir. Veya gecikme vardır.  Daha sonra gelişen olaylardan olmuştur."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber