Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 01 Eylül 2016 - 15:23 Yorum: 0

Türkiye’de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi tamamlandı

Kalkınma Bakanlığı'nın Türkiye-AB mali işbirliği çerçevesinde OECD işbirliğiyle yürüttüğü "Türkiye'de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi...

Türkiye’de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi tamamlandı

Kalkınma Bakanlığı'nın Türkiye-AB mali işbirliği çerçevesinde OECD işbirliğiyle yürüttüğü "Türkiye'de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi" tamamlandı.

Kalkınma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bölgesel ve sektörel rekabet politikalarının iyileştirilmesi ve Kalkınma Bakanlığı, ilgili diğer kurumlar ve kalkınma ajansları arasındaki koordinasyonun geliştirilmesini amaçlayan "Türkiye'de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi"nin Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mali işbirliği çerçevesinde Kalkınma Bakanlığı ile İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) işbirliğiyle yürütüldüğü belirtildi. Türkiye ve AB tarafından finanse edilen, OECD ile uygulanan projenin 2014 yılında başladığı ve 22 ayda tamamlandığı ifade edilen açıklamada, projenin toplam bütçesinin 2 milyon avro olduğu kaydedildi. Açıklamada, projenin amacı, bölgelerin rekabet edebilirliklerinin mukayeseli olarak analiz edilmesine imkan verecek yöntem bilgisinin geliştirilmesi, bölgelerin rekabet gücü ve potansiyeli yüksek sektörlerinin belirlenmesi, ulusal sektörel stratejilerde mekansal boyutun güçlendirilmesi ve merkezi ve bölgesel düzeyde kurumlar arası koordinasyon çerçevesinin geliştirilmesi olarak ifade edildi. Kalkınma Bakanlığı, proje kapsamında yer alan 4 bileşen çerçevesinde elde edilen temel çıktıları şöyle sıraladı:

"Bölgelerin rekabet edebilirliklerini etkileyen faktörlerin mukayeseli analizine ve temel politikaların belirlenmesine imkan veren standart bir çerçeve oluşturulmuştur. Bu çerçevede Düzey-2 bölgeleri bazında genel bir bölgesel rekabet edebilirlik endeksi geliştirilmiştir. Çalışmanın ikinci bileşeni kapsamında 26 Düzey-2 bölgesi için karşılaştırmaya imkan veren standart bir yöntemle rekabet edebilirliği yüksek ve gelecekte rekabet potansiyeli taşıyan sektörler tespit edilmiştir. Üçüncü bileşen ile ulusal ve bölgesel düzeydeki strateji ve politika dokümanları arasındaki uyumun ne düzeyde olduğunu tespit etme amacıyla temel strateji dokümanları ve bölge planları analiz edilmiş, önümüzdeki dönemde hazırlanacak dokümanlar arasındaki uyumun nasıl geliştirilebileceği konusunda öneriler geliştirilmiştir. Son bileşen ile pilot olarak seçilen makine ve kimya sektörlerinin ve sektörlerle ilgili stratejilerin değerlendirilerek, mekansal boyutun analiz ve politika çerçevesine dahil edilmesi ve diğer sektörlerde de kullanılabilecek bir yöntem geliştirilmesi amaçlanmıştır. Söz konusu sektörler, yapıları, üretim ve dış ticaret göstergeleri, Ar-Ge ve yenilik durumları ile sektörle ilgili politika çerçevesi -teşvik sistemi, kamu alımları, yatırımlar vb- yönünden incelenmiştir. Söz konusu proje ile elde edilen tecrübe ve çıktılar geliştirilerek rekabet politikaları alanında ülkemizde gerçekleştirilecek araştırma, analiz ve destek politikalarının iyileştirilmesine önemli katkılar sağlanacaktır."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
ÇOK OKUNANLAR
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber