Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 22 Eylül 2014 - 14:33 Yorum: 0

Türkiye'de görev yapan 65 ülkenin büyükelçisi, Mardin'de

TİM Başkanı Büyükekşi: "2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatı 2013 yılında 152 milyar dolara çıkarttık. Hedefimiz 2023 yılında ihracatı 500 milyar dolara, dış ticaret hacmini de 1,1 trilyon dolara çıkarmaktır"

Türkiye'de görev yapan 65 ülkenin büyükelçisi, Mardin'de

MARDİN (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatı 2013 yılında 152 milyar dolara çıkarttık. Hedefimiz 2023 yılında ihracatı 500 milyar dolara, dış ticaret hacmini de 1,1 trilyon dolara çıkarmaktır" dedi.

TİM'in organize ettiği program kapsamında kente gelen 65 ülkenin büyükelçisi Mardin'deki temaslarını tamamladı.

 Bir otelde düzenlenen programda konuşan Ekonomi Bakanı Yardımcısı Adnan Yıldırım, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

TİM Başkanı Büyükekşi ise 3 günlük geziye katılan büyükelçilere Güneydoğu Anadolu Bölgesinin mistik kenti Mardin'deki güzellikleri yakından tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Ülkeler arasındaki diyalogu güçlendirmek ve her alanda ilişkileri artırmak istediklerini ifade eden Büyükekşi, salondaki katılımcıların dünya nüfusu ve milli gelirinin yüzde 64’ünü temsil ettiğini belirtti.

- "Türkiye ihracatının adeta rotasını çizdik"

Büyükekşi, dış ticaret hacminin yüzde 52’si ve Türkiye’nin 400 milyar doları aşan dış ticaret hacminin yüzde 50’sine tekabül eden ülkelerin salonda temsil edildiğine işaret ederek, katılımı sağlayan 69 ülkenin büyükelçilerine teşekkür etti.

Türkiye’nin ihracatını temsil ettiklerini dile getiren Büyükekşi, şöyle dedi:

"26 sektör ve 13 genel sekreterliği temsilen TİM, Türkiye ile büyüyor, üzerine her düşen görevi yapmak için çaba sarf ediyor. 60 bin ihracatçının ortak gayretiyle son yıllarda milyonlarca kilometre yol, yüzbinlerce ikili ticaret görüşmesi ve yüzlerce etkinlik gerçekleştirdik. Türkiye ihracatının adeta rotasını çizdik. 3 yıl önce 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat stratejisi programını yaptık."

"Türkiye ihracatının özel sektör kanadını temsil eden bir örgüt olarak ihracatçılarımızı yurt içi ve yurt dışında aktif olarak temsil ediyoruz" diyen Büyükekşi, dış ticaretle ilgili konularda başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere kamu kurumları ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla koordinasyon içerisinde çalıştıklarını aktardı.

- "Türkiye bir yılda marka değerini yüzde 41 arttırdı"

Büyükekşi, Yeni Türkiye’nin bir tacir devlet olarak yükselmesinin, diğer ülkelerle işbirliğinin geliştirilmesiyle mümkün olacağını belirterek, bu ülkelerle, "kazan kazan" ilişkileri geliştirmek istediklerini vurguladı.

Türkiye'nin, 76 milyon dinamik nüfusu,  820 milyar dolar milli geliri ve 400 milyar dolar dış ticaret hacmiyle gelişme potansiyeli oldukça yüksek bir ülke olduğuna işaret eden Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Bu potansiyeli geliştirmek için her türlü işbirliğine açığız. Türkiye, stratejik avantajlarını kullanarak büyümeye devam ediyor, marka değerini her geçen gün artırıyor. Brand Finance tarafından yayınlanan rapora göre; Türkiye 688 milyar dolarlık marka değeri ile dünyanın en değerli 19'uncu, Avrupa'nın ise en değerli 10'uncu markası. Türkiye bir yılda marka değerini  tam yüzde  41 arttırdı. Türkiye dünyada marka değerini en fazla artıran 4'üncü ülke oldu."

"2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatı 2013 yılında 152 milyar dolara çıkarttık. Hedefimiz 2023 yılında ihracatı 500 milyar dolara, dış ticaret hacmini de 1,1 trilyon dolara çıkarmaktır. Senelik ihracatı ortalama yüzde 13 artırdık" ifadesini kullanan Büyükekşi, Türkiye'nin bu yıl ihracat artışının dünya ortalamasının üzerinde seyrettiğini vurguladı.

- Türkiye ihracatında yüzde 6,7 artış

Büyükekşi, dünyadaki ilk 70 ekonominin ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 2,4 artarken, Türkiye ihracatının yüzde 6,7 artış gösterdiğine dikkati çekerek, "2023 yılında dünya pazarındaki payımızı yüzde 1,5'a yükseltmeyi hedefliyoruz. 1.1 trilyon dolar dış ticaret hacmi, 625 milyar dolar ithalat demek. Bu, iş hacimlerini neredeyse 3 katına çıkarmak demek" şeklinde konuştu.

2023’teki 500 milyar dolar ihracat hedefinin sadece hacimsel artışla değil, katma değer artışı ile sağlamanın öncelikleri arasında olduğunu ifade eden Büyükekşi, bu kapsamda bölgesel tüm işbirliklerine sıcak baktıklarını anlattı.

Büyükekşi, yüksek katma değerli ihracat artışı için belirledikleri dört ana kulvarda önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, 2023 hedefi doğrultusunda küresel rekabet gücüne, her sektörde Ar-Ge, markalaşma ve tasarıma daha fazla önem vererek ulaşacaklarına inandıklarını söyledi.

- "2023 Ulusal İnovasyon Stratejisi" projesi 

Bu kapsamda 3 yıldan bu yana, "Türkiye İnovasyon Haftası" etkinlikleri düzenlediklerini belirten Büyükekşi, bu yıl etkinlikleri Anadolu'ya yaydıklarını, bundan sonra her inovasyon etkinliğinde farklı ülkelerin misafir olarak katılacağını kaydetti.

Büyükekşi, Avrupa'nın 17 farklı ülkesinde uygulanan "IMP3ROVE" programının Türkiye’ye uyarlaması olan "İnovaLİG" projesinin sürdüğünü aktararak, "4-6 Aralık'ta gerçekleştirilecek, 'Türkiye İnovasyon Haftası'nda 5 farklı kategoride Türkiye'nin inovasyon şampiyonlarını belirleyeceğiz. 3 firmayı AB'de yapılan yarışmaya Türkiye'yi temsilen göndereceğiz" diye konuştu.

"2023 Ulusal İnovasyon Stratejisi" projesini başlattıklarına işaret eden Büyükekşi, bu projenin çıktılarının 2023 stratejisinde kritik aksiyon maddeleri arasında yer alacağını belirtti.

Üzerinde çalıştıkları, "Türkiye markası" çalışmasını da tamamladıklarını kaydeden Büyükekşi, 28 Eylül Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Türkiye markasının lansmanının yapılacağını sözlerine ekledi.

- "AB hukukunu uygulamaya çalışıyoruz"

Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, 65 ülkenin büyükelçisini Mardin'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mardin'in bir açık hava müzesi olduğunu ifade eden Taşkesen, toplantının zamanı ve konsepti açısından çözüm sürecine katkı sunacağına inandıklarını belirtti.

Taşkesen, Mardin'de yaşananların büyükelçiler tarafından ülkelerindeki vatandaşlara anlatılmasının önemine işaret ederek, "Çok yakın sınırlarda cereyan eden, kanunun olmadığı savaşlarda bile yapılmayan, caniliğin cereyan ettiği bölgeye çok yakınız. Bunlar yaşanırken ülke olarak AB hukukunu uygulamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ise Mardin'in farklı kültür ve medeniyetleri bir arada barındırdığını kaydetti.

Türkiye'nin ekonomik olarak bir kalkınmanın içinde olduğunu dile getiren Türk, demokratik gelecekle ilgili büyük beklentilerinin olduğunu vurguladı.

- "IŞİD ile Ortadoğu halkları karşı karşıya"

Dünya kamuoyunun özellikle Ortadoğu'da yaşanan gelişmelere sessiz kaldığını savunan Türk, "Ortadoğu'da bir savaş var. Gerçekten insan değerini yok etmeye çalışan IŞİD ile Ortadoğu halkları karşı karşıya. Katliamlar yaşanırken BM ve dünyadan ses çıkmıyor" dedi.

Kuveyt'in Ankara Büyükelçisi Abdullah Abdulaziz Al-Duwaikh, 11 yıldır Türkiye'de bulunduğunu, Türkiye'nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. 

Mardin'i görme fırsatı buldukları için mutlu olduklarını anlatan Al-Duwaikh, ülkelerine ve özel sektöre gördükleri bu samimiyet ve cömertliği aktarmayı görev kabul ettiklerini ifade etti.

Meksika’nın Ankara Büyükelçisi Martha Barcena Cogui de ülkeler arası işbirliği ile karşılıklı hedeflerin gerçekleştirileceğini düşündüklerini kaydetti.

Vali Taşkesen toplantı sonunda Büyükekşi'ye üzerinde Mardin'in fotoğrafının yer aldığı bir tabak hediye etti.

Daha sonra Büyükekşi ve büyükelçiler Mardin'den ayrıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber