Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
16:54 BBP, Kütahya’da AK Parti’nin adayı Kamil Saraçoğlu’nu destekleyecek16:49 ’Sütten Peynire Dönüşüm’ adlı söyleşi16:49 Ali Koç: "Yarın Samandıra’da teknik kadromuz ve oyuncularımızla konuşacağız...16:48 Ali Koç: "Trabzonspor maçı, kesinlikle burada toplanmamızın ya da 2 Nisan’d...16:47 Bozbey: “Sandıklarda şu an hiçbir sorunumuz yok”16:47 Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç: "İki tane ekstrem var; Biri hiçbir şey y...16:45 Kazada yaralanan alkollü engelli sürücü sağlık personellerine zorluk çıkart...16:43 Tusk: “Avrupa savaş öncesi döneme girdi”16:40 Tepebaşı’nda bir ilki başaran süt çiftliğine ’Avrupa Birliği Onaylı Süt Çif...16:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "4 bin 100 yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük...16:38 Pursaklar’da 7 bin 177 kadın Hanımevleri’nde sosyalleşme fırsatı buldu16:37 Otomobil yoldan çıktı, 1’i ağır 2 kişi yaralandı16:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ülkemizin son 21 yılı yatırımlar açısından Cumhuriy...16:36 Çöl Tozları Bandırma’yı kapladı16:36 Küçük çocuğuna tır kullandıran baba marifetmiş gibi o anları paylaştı16:35 Aydın’da termometreler 30 dereceyi gördü16:34 Kültür merkezi tartışması16:34 Madagaskar’ı vuran kasırgada can kaybı 18’e çıktı16:34 Kuzey Yıldızı Trabzonsporlular Derneği’nden, Ramazan kolisi desteği16:34 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sancaktepe, metro kuyularını dolduranlara yürüyün d...
Sami Er
Yerel 08 Mart 2015 - 16:28 Yorum: 0

"Türkiye'de Kadının Değişen ve Gelişen Konumu" Paneli

Başbakan Davutoğlu: (2)

'Türkiye'de Kadının Değişen ve Gelişen Konumu' Paneli

MARDİN (AA) -  Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Anneye hürmet gösterilen her gün kadınlar günüdür, bizim için annenin elinin öpüldüğü her gün, eşe muhabbetle bakılan her gün, kızımızın başının okşandığı her gün, bizim için kadınlar günüdür" dedi.

Davutoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Kadınlar Günü dolayısıyla bir otelde düzenlenen "Türkiye’de Kadının Değişen ve Gelişen Konumu" konulu panelde konuştu.

 New York'ta, 2 gün önce BM Genel Kurulu'nda kadına yönelik şiddet, kadın hakları ve kadınlar günü ile ilgili yapılan özel toplantıda bir konuşma yaptığını anımsatan Davutoğlu, dünyanın neresine giderse gitsin Mardin'e mutlaka atıfta bulunduğu kaydetti. 

Davutoğlu, bundan birkaç yıl önce büyükelçilerle geldikleri Mardin'de yaptığı konuşmada, kent için "Medeniyetimizin biblo şehri" ifadesini kullandığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Son, Davos'ta 'Türkiye'yi ziyaret etmek istediğimizde nereye gidelim?' dediklerinde de (Eğer tüm medeniyetlerin hülasasının özetini görmek istiyorsanız Mardin'e gidin.) demiştim. Gerçekten Mardin ruhumuza, tarihimize, kimliğimize hitap eden çok özel bir şehir. Bugün havalimanından geldiğimde, bu konuşmadan bir kısmı gençlik teşkilatımızın bir bez üzerine yazdığını gördüm. Seneler önce eşim ve çocuklarımla Şanlıurfa'dan Mardin'e doğru giderken,  bir akşam üzeri Kızıltepe'den Mardin'e doğru çıktığımda ve Mardin'e çıkıp da Mezopotamya'ya doğru baktığımda o engin ovada aslında tüm o insanlara bakan bir çift uhrevi göz gibi Mardin'in buraya konuşlandığını görmüş, hissetmiştim. Mardin bana her zaman Zeytin dağından bakıldığında Kudüs'ü hatırlatan bir bakışla tüm Mezopotamya'ya dönüp insanlığın tüm erdemi bende tecessüm etmiştir.

 Davutoğlu, Mardin'de bulunmanın başlı başına bir ayrıcalık olduğunu vurgulayarak, "Medreseleri içinde hissederek Mardin'i yaşamak bir ayrıcalık. O nedenle Mardinlilere hep gıpta etmişimdir. Bu şehre sahip çıkmak lazım, bu şehri gelecek nesillere medeniyetimizin birikimi olarak yansıtmak lazım" ifadesini kullandı.

Mardin ile karşılaştırıldığında New York'un daha dünkü küreselleşmenin şehri olduğunun altını çizen Davutoğlu, New York'ta kadın konusu üzerine yaptığı konuşmayı hatırlattı.

-"Ahlakı nesilden nesile aktaran kadındır"

"Birçok yerde kadına yönelik şiddet konusu olsun, kadın meselesi olsun sanki geleneksel kültürümüzün, kadim kültürümüzü, inancımızın kadına yeterince saygı göstermediği ve sanki kadına yönelik şiddetin geleneksel toplumlarda ve kültürümüzde yaygın olduğu gibi bir kanaat zikredilir" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Kadim kültürümüzü benimseyen herkes bilir ki biz de kadına olan saygı, kadına olan ihtiram inancımızın gereğidir. Resulullah'ın sünnetidir, Hz. Ayşe, Hz. Fatıma, Hz. Hatice'nin Resulullah'ın dünyasında edindiği yer itibarıyla derinlikli bir muhabbetin yansımasıdır. Nasıl şehrin estetiği mimari ise insanın estetiği de ahlaktır. Ahlakı bir nesilden bir nesile aktaran da kadındır, annedir, kız kardeştir, ninedir. Kadınlarımız olmasaydı kültürel sürekliliğimiz olmazdı. Eğer kadınlarımız o kültürel süreklilik içinde değerlerimizi gelecek nesillere aktarmamış olsalardı o nesiller o kültürün temel özlerinden mahrum kalırdı. Her şeyden önce Mardin'den bu kadim şehirden tüm milletimize hitaben demek isterim ki bizim kültürümüz kadına saygı üzerine kurulmuştur. Bizim inancımız zinhar kadına yönelik herhangi bir ayrımcılığa dayanmaz. Aksine bizim inancımız, kadına ihtirama dayanır kadını insanoğlunun en şerefli mahluk olarak yaratıldığı anlamda o şerefli insanlığın yarısını temsil eden çok özel bir makamla şereflendirilmiş bir insan toplulu olarak tanımlar. Kadın Kur'an'da bir suredir, Nisa suresi."

- "Bizim için kadın ve erkek eşrefi mahlukat olarak eşittir"

Başbakan Davutoğlu, Mardin'de Hatuniye Medresesi bulunduğunu, bunun kadim kültürün bir parçası olduğunu dile getirerek, Tokat'ta da Hatuniye Mederesesi'nin olduğunu anımsattı.

"Bizim kadınlarımız kadim kültürde hiçbir zaman toplumun dışına itilmemiş, toplumla bağları koparılmamıştır. Kadim kültürümüzü anladığınızda işte o zaman kadına, anneye, kız çocuklarına muhabbettin ve sevginin inancımızın asli unsuru olduğunu da görürsünüz" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kadın, zarafettir, nezakettir, letafettir. Kadınların olmadığı bir ortamda nezaketin, zarafetin ve letafetin azaldığını hissedersiniz. Bu anlamda 8 Mart Kadınlar Günü, belki modern dönemde her bir günle anneler, babalar ve kadınlar hatırlanır. Bizim ise her günümüz muhabbetle ve aile içindeki muhabbettin dayandığı kadına ihtiramla taçlanmıştır. Anneye hürmet gösterilen her gün, kadınlar günüdür, bizim için annenin elinin öpüldüğü her gün, eşe muhabbetle bakılan her gün, kızımızın başının okşandığı her gün, bizim için kadınlar günüdür. New York'ta da zikrettim. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak hitap etme dışında ki o büyük şereftir 3 kız çocuğunun babası olarak da hitap ettim. Cahiliye adetlerini ayaklarının altına alan Resulullah'ın kız çocuklarına yönelik o ayrımcı tavrı nasıl yok ettiğini bilirsiniz. Kız ve erkek çocukları arasında ayrım yapan kim olursa olsun hatta kızlar lehine pozitif ayrımcılık yapmayan bir baba için büyük eksiklik olarak görürüm, aslında Resullah'ın bu sünnetinden de inhiraf etmiş olur. Bizim için kız ve erkek çocuklar masumdur ve her birisi her türlü ihtirama layıktır. Bizim için kadın ve erkek eşrefi mahlukat olarak eşittir ve her birisi bu anlamda Allah'ın yeryüzündeki kudretinin yansıması olması hasebiyle  izzet ve şerefle muameleye layıktır. İzzet ve şerefle muamele kadına yönelik şiddetin bir anlamda toptan reddedilmesi anlamına gelir."

Başbakan Davutoğlu, AK Parti hükumetleri olarak kadınlara yönelik özel bir çaba gösterdiklerini belirtti.

-Türkçe, Kürtçe ve Arapça "Biz kardeşiz" dedi

Davutoğlu, zamanın ruhunu kardeşliğin oluşturduğunu belirterek, "Bugünlerde zamanın ruhu ne derseniz bana, esas itibariyle Türkiye'de, bütün Türkiye sathında çözüm süreciyle sağlanan kardeşlik ve barış ortamıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de kadınların evlat acısı çekmemesi için, eşlerin "Ne zaman acı bir haber alırım" diye tedirginlik içinde beklememesi için yıllarca süren çabayla çözüm sürecini geliştirdiklerini işaret eden Başbakan Davutoğlu, "Mardin insanı, asırlarca, Mardinlinin deyimiyle '7 bin yıl, 7 farklı dil, 7 farklı din, 7 farklı kültürün yaşadığı Mardin'den, bu toprakların bütün kültürleri, bütün dilleri, bütün farklı etnik ve mezhebi unsurları bizim zenginliğimizin bir çeşididir" dedi.

Davutoğlu, "Türkiye'nin mutlak anlamda birliği, beraberliği çerçevesinde" seslenerek, Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak "Biz kardeşiz" diye konuştu.

- "Her türlü çabayı gösterdik, gösteriyoruz"

Çözüm sürecinin silahları bırakma çağrısıyla yeni bir aşamaya geldiğine işaret eden Davutoğlu, günün kardeşliğe sahip çıkma günü olduğunu vurguladı. Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti: 

"Kadınların sahip çıkmadığı hiçbir mesele başarıya ulaşmaz. Çözüm süreci bütün milletin malıdır, her şeyden önce kadınlarımızın, annelerimizin, kız kardeşlerimizin malıdır. Sizlerden bu kardeşlik projesine sahip çıkmanızı rica ediyorum. 30 yılı aşkın bir süre acı haberlerle dağlanan yüreklerin bir daha dağlanmaması için, bir daha hiçbir annenin 'Evladım acaba akşam eve sağ salim gelebilecek mi' diye düşünmemesi için, bir daha ezelde ve ebette kardeş olmuş olanların, bu güzel Mardin'de yan yana, içi içe yaşamış olanların, Türkiye'de yan yana, iç içe yaşamış olanların karşı karşıya şu veya bu şekilde çatışmamaları için biz devlet ve hükümet olarak her türlü çabayı gösterdik, gösteriyoruz."

- "Çözüm süreci diyoruz, barış diyoruz" 

Bugün şu veya bu şekilde karşı karşıya getirilen gençlerin, 20-25  yıl önce Türkiye'nin neresinde olursa olsun, masum olarak dünyaya geldiklerine işaret eden Davutoğlu, "Onları karşı karşıya getiren, getirmek isteyen kim varsa, onları karşı saflarda birbirine kast edecek şekilde yönlendiren kim varsa, Türkiye'de kardeşliği bozacak şekilde davranan kim varsa işte o, bu toprağa, Mardin'e ve bütün Anadolu'ya ihanet etmektedir" şeklinde konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin her yerinde yeni çocukların doğmaya devam ettiğine, takip edecekleri politikalara göre bu çocukların ya kardeş ya da düşman olacaklarını söyledi. Davutoğlu, "Biz kardeş olmaları için çözüm süreci diyoruz, barış diyoruz" dedi.

Suriye'de asırlarca yan yana yaşayan insanların birbirlerine nasıl düşman edildiklerini gördüklerini dile getiren Davutoğlu, Türkiye'de hangi siyasal düşünceye, etnik kökene, inanca sahip olursa olsun, herkese sahip çıkılması gerektiğini düşündüklerini vurguladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, çocukları dağa çıkarılan annelerle de aynı acıyı Ankara'da hissettiklerini bildirdi.

(Sürecek)

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber