Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 05 Eylül 2016 - 14:38 Yorum: 0

Türkiye’de kurbanlık hayvan sayısı yeterli

Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, Türkiye'de kurbanlık hayvan sayısının yeterli olduğunu söyledi.

Türkiye’de kurbanlık hayvan sayısı yeterli

Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, Türkiye'de kurbanlık hayvan sayısının yeterli olduğunu söyledi.

KTB Başkanı Hüseyin Çevik 2015 yılı sonu itibariyle TÜİK rakamlarına göre, Türkiye'de yeterli kurbanlık sayısının mevcut olduğunu ve ithalata dayalı bir hayvancılık politikasından çıkılması gerektiğini belirtti. Çevik şöyle konuştu:

"TÜİK verilerine göre, Türkiye'de büyükbaş hayvan (sığır, manda) sayısı 14.1 milyon, koyun 31.5 milyon, keçi ise 10 milyon 500 bin baştır. Konya'da ise 750 bin büyükbaş, 2 milyon 300 bin küçükbaş hayvan varlığı mevcuttur. Türkiye'de toplam yıllık kesilen büyük ve küçükbaş hayvan sayısı yaklaşık 11 milyon olup, bunun 900-950 bin büyükbaşı ve 2 milyon 700 bin küçükbaşının kurban bayramlarında kesildiği tahmin edilmektedir. Türkiye'de yeterli kurbanlık sayısı mevcut olup, herhangi bir sıkıntı yoktur. Kaldı ki, devletimiz 100 bin baş besilik daha ithalatı bağlantısı yapmıştır. Bu ithalat bağlantısı hayvan arzında bir sorun olmaması için yapılmış olsa da bizim ithalata dayalı bir hayvancılık politikasından çıkıp, kendi hayvan varlığını artırmaya ve kendi kendine yetecek konuma gelme konusunda çalışmalarına başlamamız gerekmektedir."

Kurbanlık seçerken dikkat edilecek hususlar

Kurbanların güvenilir, tanıdık satıcılardan ve veteriner hekim kontrolündeki hayvan pazarlarından satın alınarak hijyenik şartlarda kesim yapılmasının doğru olacağını ifade eden Çevik, "Satın alınacak kurbanlık hayvanın pasaportu, nakil belgesi görülmelidir. Pasaporttaki numarayla kulak küpesindeki numara kontrol edilmelidir. Pasaportta kulak küpe numarası, hayvanın nerede yetiştirildiği, hangi ilde, hangi ilçede, hangi vatandaşa kayıtlı olduğu ve aşıları yazar. Yetkililerimiz de denetimlerini sürdürmeli, vatandaşlarımızın güvenli, kurban vasfı taşıyan kurban almalarını sağlamalıdır. Kurbanlık hayvan seçerken İslami şartlar yanında hayvanların hem sağlığına ve mutlaka veteriner sağlık raporu ve kulak küpesinin olmasına, ileri derecede gebe veya yeni doğum yapmış olmamasına dikkat edilmelidir. Keçinin bir yaşında, koyunun bir yaşını doldurmuş veya 6 aylık olup, bir yaşındaki gibi gösterişli olması şarttır. İnek, dana, tosun, boğa, manda ve düvelerin 2, devenin de 5 yaşını doldurmuş olması gerekir. Dış yüzeyi tüm noksanlıklardan ari ve semiz hayvan kurban edilebilir. Kondisyonu iyi, yuvarlak hatlı ve vücutta kemik çıkıntıları fark edilmeyen, çevresine tepki veren, arka bölümü ıslak olmayan ve dışkı bulaşmamış hayvanlar seçilmelidir. Tek gözü kör, topal, dişlerinin yarısı eksik; kulağı, boynuzu ve kuyruğunun çoğu olmayan, bir ayağı kesik, yaralı ya da kırık olan, meme uçları kopuk, burnu veya dili kesik ya da büyük bölümü olmayan, ölmek üzere olan, aşırı zayıf, hasta hayvanlar kurbanlık olmazlar.Kurbanlık alacak vatandaşların özellikle büyükbaş hayvanda gebe olma ihtimalini göz önünde bulundurarak dişilerden ziyade erkek olanları tercih etmesi daha isabetli olacaktır" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber