Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Hibe - Proje - Burs 24 Ocak 2014 - 09:53 Yorum: 0

Türkiye'de oran yüksek

Yeni sürücüler trafikte ebeveynlerini rol model olarak görüyor. Her 4 gençten 3’ünde anne babaların sürüş alışkanlıklarının kötü etkisine rastlanıyor.

Türkiye'de oran yüksek

Dünyanın önde gelen lastik üreticilerinden Goodyear ve Avrupa Sürücü Okulları Federasyonu (EFA) tarafından yürütülen araştırmaya göre kötü sürüş alışkanlıkları ebeveynlerden çocuklarına geçiyor. Aralarında Türkiye’nin de olduğu 15 ülkede 6 bin 400 kişiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre ebeveynlerin kötü sürüş alışkanlıkları, genç sürücülerin yol güvenliği tutumlarını olumsuz yönde etkiliyor. Bu sorun en az Polonya, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti’nde görülürken; İtalya, Fransa, Avusturya ve İspanya’da ise oran oldukça yüksek. Rusya’da ise özel bir durum ortaya çıkıyor.

Ruslar’ı arkadaşları yakıyor

Eğitmenler Rusya’da ebeveynlerin çoğunluğunun (yüzde 72) çocukları için iyi bir örnek olduğunu düşünüyor. AB ortalamasındaki rakamlar arkadaş baskısının da gençlerin pervasızca sürüş eğilimi (yüzde 51) üzerinde büyük etkisi olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye’de oran yüksek

Avrupa sürüş eğitmenleri arasında yapılan araştırma sonuçları, eğitmenlerin yaklaşık 4’te 3’ünün (yüzde 76) ebeveynlerin sürüş alışkanlıklarının genç sürücülerde kötü bir etkiye sahip olduğunu ortaya çıkarıyor. Sürüş eğitmenlerine göre gençlerin ebeveynlerini rol model alma oranı Türkiye’de yüzde 86. Bu oran Belçika’da yüzde 62’ye kadar düşüyor. Yol güvenliğini evde çocuklara öğretme oranı AB ortalamasına göre yüzde 32 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 41’e ulaşıyor.

Evde eğitim şart olmalı

Sürüş eğitmenleri, ebeveynlerin çocuklarının güvenli bir sürücü olma şansını artırmak için çocukla­rı için olumlu bir örnek oluşturmak dışında, evde yol güvenliği hakkında konuşma, çocuklarının ge­lişimini ilk elden görmek için bir yolcu olarak sürüş derslerine katılma ve trafiğe kapalı alanlarda pratik yapmasını sağlama gibi çocuklarının sürüş eğitiminde daha büyük bir rol oynamanın da öne­mini vurguluyor.

Ebeveynlere uyarı çağrısı

Sonuçları değerlendiren Goodyear Avrupa, Ortadoğu, Afrika Bölgesi (EMEA) Tüketici Lastiklerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michel Rzonzef, “Deneyimli eğitmenlerden alınan kaliteli sürüş dersinin yerini herhangi bir şey tutamasa da, bu bulgular güvenli sürüş davranışlarını aşılamanın evde ve erken yaşlardan itibaren başlaması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu araştırmanın, yeni nesil bilinçli sürücüler yaratma konusunda ebeveynlere bir uyarı çağrısı olmasını umuyoruz” diye konuştu.

GÖKHAN KARA

Haber Kaynağı: bugün
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber