Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 25 Temmuz 2014 - 00:11 Yorum: 0

Türkiye'de sinsi siyaset yürütülüyor

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, "Türkiye'de din, mezhep ve ırk üzerinden bir takım sinsi siyasetler yürütülmektedir" dedi.

Türkiye'de sinsi siyaset yürütülüyor

 Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanını ilk kez halkın seçecek olmasının aşırı mühim olduğunu belirterek, 'Türkiye'de din, mezhep ve ırk üstünden birtakım sinsi siyasetler yürütülmektedir. Halbuki biz Türkler, ırkçılık kavramına hiç bir süre iltifat etmedik. Bizim anayasamızda, bizim tarihimizde hiç bir süre töremizde de ırkçılık yoktur' dedi.

İhsanoğlu, seçim çalışmaları için geldiği Kayseri'de bir otelde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, salondaki herkesin yemekten sonra devletin bekası için dua ettiğini söyledi.

Türk milleti için iki mukaddes olduğuna dikkati çeken İhsanoğlu, şunları kaydetti:

'Birisi milletin bütünlüğü, bölünmezliği, vatanın bölünmezliği ve devletin bekasıdır. Bugün Türkiye bu değerleri nesilden nesle taşımak için hususi bir iş eda durumundadır, büyük bir mücadele vermektedir. Çünkü maalesef toplumumuzda birtakım ayrık otları, birtakım zıtlaşmalar, birtakım kutuplaşmalar, cepheleşmeler vuku bulmaktadır ve Türkiye bölünme tehlikesi yaşanmaktadır. Türkiye'de din, mezhep ve ırk üstünden birtakım sinsi siyasetler yürütülmektedir. Halbuki biz Türkler, ırkçılık kavramına hiç bir süre iltifat etmedik. Bizim anayasamızda, bizim tarihimizde hiç bir süre töremizde de ırkçılık yoktur. Bu topraklar bizim bulunduğu günden itibaren bin seneden buyana hep bize vatan bulunduğu bunun gibi bize konuk şekilde gelenlere de vatan olmuştur. Burada yaşayanlarla birlikte vatan yaptık. Bin seneden buyana biz bu topraklarda bir ve birlikte yaşıyoruz. Türkiye Cumuhuriyetimiz bundan sonrada ilelebet payidar olacaktır'

Bugün Türkiye'nin içeride ve dışarıda zor seçeneklerle karşı karşıya olduğunu anlatım eden İhsanoğlu, çok kısa süre sonra, iki hafta sonra bu konudaki bütün endişelerin bir tarafa atılacağını ve halkın kararını vereceğini belirtti.

Milletin bu geminin kaptanlığına üç insandan birtanesini seçeceğini dile getiren İhsanoğlu, 'Milletin tamamını kucaklayan, bir yönünü kendine yakın sayıp ötekilerine, diğer bunlar muamelesi yapan, elinin tersiyle iten onları tokatlayan birtanesini seçmeyecek. 76 milyonu hiç bir ayrım gözetmeksizin siyasi yan tutmadan bütün milleti kucaklayacak birtanesini seçecektir. Türkiye kuvvetli bir önder istiyor fakat kendi gücünü milletin üstünde kabul eden birisini istemiyor. Millet seçimle o gücü verecektir, anayasa o gücü verecektir. Ama o, o gücü kendi siyasi gündemi için değil, kendi düşünceleri için değil, kendi dar çerçevesi için değil bütün milletin menfaati, devletin bekası için kullanacaktır. O bakımdan 10 Ağustos seçimleri tarihsel bir seçimdir' biçiminde konuştu.

'Oyunuza sahip çıkın'

Vatandaşlardan her zaman oylarını kullanmalarını dileyen İhsanoğlu, şöyle devam etti:

'Oyunuzu uygulamanız da yetmiyor, oyunuza sahip çıkın. Sandığa atılan oy her süre maksata ulaşmıyor. Arada birtakım boşluklar var, ceryanlar kesiliyor, şişko fareler, kediler trafolara giriyor. Bu şişko kediler zaten ciğeri kaptıkları için ciğerin büyük yönünü yedikleri için şişiyorlar, o karanlık işlerin çevrilmesini istiyorlar. O bakımdan hepimiz dikkatli olmalıyız ve kullandığımız oya sahip çıkmamız lazım. Yoksa sandığa verdiğiniz oyu masada kaybedebilirsiniz. Türkiye bunun örneklerini görmüştür. Bu hayati bir karardır. Anamızın ak sütü bunun gibi helal oylarımız demokratik bir sonuç şekilde ortaya çıkmalıdır. Türk milleti 'yeter artık' sözünün gereğini yapmış olacaktır.'

Türkiye borç sarmalından kurtulmalıdır

Türkiye'nin memleket içindeki sorunlarından bazılarının adaletsiz vergi sistemi olduğunu belirten İhsanoğlu, bunun borçlanmadan kaynaklandığını, yüzbinlerce yoksul ve orta seviyedeki halkın borç sarmalı arasında olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu borç sarmalını aşması gerektiğini dile getiren İhsanoğlu, 'Söz veriyorum, cumhurbaşkanı olduğumda bu borç sarmalını çözmek için cumhurbaşkanı yetkilerini, hükümeti çağrı ederek, meclisteki küme başkanlarını, parti liderlerini çağrı ederek, cumhurbaşkanının emrindeki iktisatçıları, maliyecileri çağrı ederek bu meselenin üzerine derinlemesine bir araştırma yaparak bu borçların nasıl kaldırılacağına çözüm bulabilmek istiyorum. İnsanlarımız bundan sonra mutluluk ve refah arasında yaşamak istiyorlar. En acil meselelerimden bir tanesi bu olacaktır' diye konuştu.

Bunun dışında iç huzuru temin etmek için bütün siyasi partilerle iş birliği yapacağını kaydeden İhsanoğlu, 'Türkiye'de siyasi baraj sistemi aşırı zalim bir sistemdir. Bu baraj sistemi Türkiye'de siyasetin sıhhatli bir biçimde yürütülmesini engellemektedir. Onun için biz seçildiğimiz zamana 10 Ağustosta yapacağımız işlerden bir tanesi bu zalim seçim sisteminin düzeltilmesi ve ulusal iradenin meclise daha sıhhatli bir biçimde yansıtılması için bütün çalışmalarını yapacağız' dedi.

Herkesin aylardır endişeli olduğunu ve Türkiye'nin etrafındaki ateş çemberinin arttığını anlatım eden İhsanoğlu, 'Irak ve Suriye'de Müslümanlar büyük eziyetler yaşıyor. Bunlar arasında Türkmenler de var. Bizim Uygur Türkleri'nin problemleri var. Bunlarla hiç kimse ilgilenmiyor. Bizim devletimiz Mısır'daki Rabia ile meşgul fakat Uygurlar ile değil. Ben buna karşı değilim. Onlarda din kardeşimizdir. Onların beraberinde dururken bizim de Rabia hatunumuza sahip çıkmamız lazım. Çünkü onların dünyada Türkiye'den diğer gideceği diğer devlet yok. İşte bunlar bu meselelerle uğraşmak bence cumhurbaşkanının birinci vazifesidir. Bu ateşe benzin dökmek değil su dökmek lazım' ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Musa Özyürek
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber