Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 27 Kasım 2014 - 13:28 Yorum: 0

"Türkiye'de Su Yönetimi ve Geleceği" eğitim toplantısı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğiyle Büyükşehir Belediyeleri personeline "Türkiye’de Su Yönetimi ve Geleceği" konulu eğitim toplantısı düzenlendi

'Türkiye'de Su Yönetimi ve Geleceği' eğitim toplantısı

AFYONKARAHİSAR (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliği ile su yönetimi konularının en önemli paydaşı olan Büyükşehir Belediyeleri personeline "Türkiye’de Su Yönetimi ve Geleceği" konulu eğitim toplantısı düzenlendi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Afyonkarahisar'daki bir otelde gerçekleştirilen toplantıda, suyu çok iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi.

"Bulunduğumuz coğrafyada belki bir Afrikayla karşılaştırdığınız zaman ülkemize su zengini diyebiliriz ama bir Avrupa ülkesiyle karşılaştırdığımız zaman ise Türkiye'nin su zengini olmayan bir ülke olduğunu görürüz" diyen Kadıoğlu, şöyle konuştu:

"Bu manada gerçekten suyu iyi idare etmemiz gerekiyor. Bakanlığımız tarafından 25 havzada havza heyetleri oluşturuldu. Biliyorsunuz ülkemizde 25 havza var bu havzalarla alakalı olarak her bir havzada bir koordinatör Vali belirlenerek daha sonra o Valilerle birlikte sayın bakanımızın başkanlığında yaptığımız toplantılarla havza heyetleri oluşturulması görevleri ve hakkında kendilerine bilgi verildi.  Gerek ben gerek genel müdürümüzün de katılımıyla 25 havzaya giderek neler yapmamız gerektiğine ilişkin görüşmeler yaptık. Maksadımız şu, artık her şey havza bazında yönetilmesi gerekiyor, aksi takdirde bireysel anlamda biliyoruz ki bu konuda başarılı olma şansımız yok."

Türkiye'nin su yönetiminin 1926'lılarda çıkan su kanunuyla yönetildiğini belirten Kadıoğlu, "Bu ülkemize yakışır bur durum değildir. Çok dağınık bir yapı var ülkemizde sudan sorumlu olmayan bir birim yok, herkes sorumlu, artık bundan kaçınmamız gerekiyor" dedi.

Suyun tek elden idare edilmesi maksadıyla su kanunu hazırlandığını ifade eden Kadıoğlu, şunları söyledi:

"Başbakanlıkta ilgili kurumlarla görüşüldü, şu anda diğer kurumlarla bireysel anlamda görüşmeler yapıyoruz. İnşallah en kısa sürede su kanunu yürürlüğe girecek. Peki yürürlüğe girdikten sonra ne olacak? En önemli konulardan biri hiç şüphesiz ki suyun tek elden idare edilmesi sağlanacak. Sektörlerin ihtiyacına göre havza bazında artık bir su tahsisi yapılacak. Bakın bir havzada suyumuz var, suyun nerelerde ne kadar kullanıldığını bilmiyoruz. Ezbere veriyoruz aslında suyu acaba tarıma mı, sanayiye mi versek, içme maksatlımı kullansak bununla ilgili olarak bir su tahsisi ile ilgili olarak elimizde veriye veya doküman yoktur. Bunlara yönelik olarak artık çalışmaların bilimsel anlamda yapılması gerekiyor."

- Ülkemizde taşkınlar oluyor -

Karadeniz bölgemizde özellikle taşkınlar olduğunu ve insanların öldüğünü vurgulayan Kadıoğlu, "Can ve mal varlığımız gidiyor işte buna yönelik olarak taşkınla ilgili olarak strateji belgesi hazırlanıyor, inşallah kısa sürede bunu da yayınlayacağız" diye konuştu.

Kurak bir yıl yaşadığını dile getiren Kadıoğlu, "Sizin önlemleriniz eğer olmaz ise sıkıntı yaşarsınız. Bu yıl çok büyük bir kuraklık olmasına rağmen tabi sayın bakanımızın uzmanlığından ötürü atılan adımlarla elhamdülillah kuraklığı yaşatmadık. Eğer biz hazırlıklı olmazsak buna yönelik olarak planlarımız yoksa sıkıntıları yaşayabiliriz" şeklinde konuştu.

Toplantının, 3 gün süreceği belirtildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber