Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 22 Aralık 2014 - 12:03 Yorum: 0

Türkiye'deki düşük fındık üretimi "Alman çikolatası"nı vurdu

Almanya'daki dünyaca ünlü çikolata üreticilerinin, Türkiye'de bu sene fındık üretiminin düşmesi ve fiyatların yükselmesi nedeniyle zor durumda kaldığı bildirildi.

Türkiye'deki düşük fındık üretimi 'Alman çikolatası'nı vurdu

Almanya’daki süpermarketlerdeki reyonlarda  özellikle öğütülmüş fındığın tükendiği, Türkiye’den fındık ithal eden çikolata üreticilerinin de problem yaşadığı anlatım ediliyor.

 Hristiyanların Noel Bayramı’nda tükettiği kurabiyelerinin en ciddi yardım maddesinin fındık olduğu, fındık bulunamaması itibarı ile de kurabiyelerde badem kullanılmaya başlandığı belirtiliyor.

Almanya Şekerleme Sanayi Birliği (BDSI) Sözcüsü Solveig Schneider, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oldukça çok tüketicinin süpermarketlerde fındık bulamadığını belirterek, ‘’Alman şekerleme sanayisindeki şirketlerdeki vaziyet da çok kritik. Özellikle fındığın kullanıldığı çikolata ve kurabiyeler bu şeklinde alternatifler üreten kuruluşlar zor durumda’’ ifadesini kullandı.

Almanya’daki şekerleme sanayisinde işlenen tonlarca fındığın kocaman bölümünün Türkiye’den geldiğine belli eden Schneider, 2013 yılında Almanya’ya ithal edilen 102 bin ton fındığın takribî yüzde 75’inin Türkiye’den ithal edildiğini kaydetti.

Schneider, ithal edilen fındığın bir kısmının da marketlerde satıldığını ve pastanelerde imal edilen ürünlerde kullanıldığını belirtti.

Noel Bayramı'nda yapılan kurabiyelerde fındık yerine bundan böyle badem kullanılmaya başlandığını anlatım eden Schneider, ‘’Ancak bu, besin sanayisinde teknik süreçlerin ve ambalajların değiştirilmesi gereksimi ortaya çıkarıyor ve tüketicinin de merakını karşılamıyor’’ biçiminde konuştu.

Fındığın maliyetinin iki katına çıkması fazla fazla kocaman bir artış

Türkiye’den fındık ithal eden dünyaca meşhur çikolata üreticisi Ritter Sport Şirketi Basın Sözcüsü Thomas Feger de on senelerden bu güne fındığı bir önceki yıldaki rekolteden satın aldıkları için bu sene darlık çekmediklerini anlatım etti.

Kalite açısından fındığın kocaman bir bölümünü Karadeniz Bölgesi'nden getirdiklerini belirten Feger, lakin şimdi, fındık fiyatlarının ciddi oranda artmasından ötürü etkilendiklerini söyledi.

Satın aldıkları fındığı Türkiye’de depoladıklarını ve daha sonra kamyonlarla Almanya’ya getirdiklerini anlatım eden Feger,  2015 için gereksinim duydukları fındığı satın aldıklarını, bundan ötürü bir  darlık çekmediklerini kaydetti.

‘’Fındığın maliyetinin iki katına çıkması fazla fazla kocaman bir artış'' diyen Feger,  fındıklı çikolatanın yüzde 23’ünün fındıktan oluştuğunu, bundan ötürü  tek bir ürün satan orta ölçekli bir aile şirketi şekilde fındık fiyatının iki kat yükselmesini uzun vadede kaldırmalarının zor olduğunu belirtti.

Feger, kaliteyi düşürmemek için eski stoklardan da fındık satın almadıklarını kaydetti.

‘’Biz yalnızca çikolata yapıyoruz. Bundan ötürü bizim için fazla fazla zor bir sene olacak’’ ifadesini kullanan Feger, bu sorunun istikbal rekolteye kadar süreceğine işaret etti. Feger, bu sürenin uzamasından endişe ettiklerini de sözlerine ekledi. 

Türkiye'de bu sene yaşanan kuraklık ve don  fındık üretimini etkilemiş,  bu sene rekolte geçen yıla kıyasla ciddi miktarda düşmüş ve fiyatlar da artmıştı.

Kaynak: AA

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber