Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 24 Mayıs 2016 - 14:58 Yorum: 0

Türkiye’deki Hollandalı Şirketlerde Mülteci İstihdamı İçin ’Niyet Beyanı’

Suriyeli mültecilerin Türkiye'deki Hollanda şirketlerinde istihdamını arttırmaya yönelik "Niyet Beyanı" toplantısı gerçekleştirildi.

Türkiye’deki Hollandalı Şirketlerde Mülteci İstihdamı İçin ’Niyet Beyanı’

Suriyeli mültecilerin Türkiye'deki Hollanda şirketlerinde istihdamını arttırmaya yönelik "Niyet Beyanı" toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı H.E. Ms. Lilianne Ploumen, Suriyeli mültecilerinin istihdamının arttırıcı adımlar atılması ve yeni fikirler üretmek için çalışma yaptıklarını söyledi.

Hollanda şirketlerinde çalışan Türkiye'deki mültecilerin istihdamını arttırmak adına "Niyet Beyanı" toplantısı Hollanda Sarayı'nda gerçekleştirildi. Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı H.E. Ms. Lilianne Ploumen katıldığı toplantıda, Türkiye'deki Hollanda şirketlerinde çalışan mültecilerin sayısını arttırma amaçlı olarak "Niyet Beyanı" imzalandı. Toplantıda konuşan Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı H.E. Ms. Lilianne Ploumen, Suriyelileri açık pozisyonlar için istihdam etmek isteyen firmaların üçte ikisinin niyet beyanı imzalamaya istekli olduklarını belirterek adayların istihdam edilebilir olması durumunda bu firmaların yarısından fazlasının herhangi şart öne sürmediğini aktardı. Ploumen, yine firmaların yarısından fazlasının ise mümkünse maddi teşvik almayı tercih ettiğini belirtti.

Toplantıda paylaşılan anket sonuçlarına göre, Suriyeli Mültecilerin Türkiye'deki Hollanda Şirketlerinde istihdam olasılıkları anketini yanıtlayanların çoğunun yaklaşımı olumlu oldu. Holland Group tarafından Hollandaca, İngilizce ve Türkçe düzenlenen anket Türkiye'de faaliyet gösteren 250'den fazla Hollanda şirketine gönderildi. 90 kadar şirketten yanıt alındığı için güvenilir bir temsili örneklem tablosu oluştuğu düşünülüyor. Yanıt verenlerin neredeyse yüzde 65'i Suriyeli mültecilere istihdam sağlamak yönündeki bu inisiyatif hakkında oldukça hevesliler. Şirketlerin büyük çoğunluğu için istihdama hazır adaylara yönelik bu talep "Kurumsal Sosyal Sorumluluk" ile bütünleşen bir kararlılık arz ediyor. Suriyelileri açık pozisyonlar için istihdam etmek isteyen firmaların üçte ikisi bir niyet beyanı imzalamaya da istekliler. Adayların istihdam edilebilir olması durumunda bu firmaların yarısından fazlası herhangi şart öne sürmüyor. Yine firmaların yarısından fazlası mümkünse maddi teşvik almayı tercih ediyor. Firmaların yüzde 20 ile 40'i arası emek piyasasına hazırlık veya ilave yönlendirme ve eğitimin Suriyeli isçilerin istihdamı için bir şart olduğunu belirtiyorlar.

Geri bildirimin gösterdiğine göre işe uygunluk önemli bir kriterdir. Aylardır ya da yıllardır iş hayatından uzak kalmış ve derin bir travma yaşamış olan mültecilerin İyi bir hazırlık sureci olmadan çalışma surecine başarıyla dahil olması mümkün olmayacaktır. Ankete yanıt verenlerin çoğu bu yeni çalışanlara münferit olarak yardım desteği yatırımı konusunda yeterli ve istekli olamayacaklarını belirtiyorlar. Özellikle geniş Suriyeli mülteci gruplarının istihdamı düşünülürse bu insanlara yönelik yardım desteği firmalar için ilave bir yük getirebilecektir.

Türkiye'deki Hollanda firmalarında açık pozisyonlar bulunuyor ve bu firmalar bu pozisyonlarda Suriyeli mültecileri istihdam etmeye istekliler. Firmalar adayların minimum çalışan kriterlerini sağlamaları ve çalışma ortamında uygun bir rehberlik bulunması durumunda bu adimi atmaya hazırlar. Firmalar, azalan üretkenlik ve ihtiyaç duyulan ilave rehberlik nedeniyle artması muhtemel maliyetlerinin en azından kısmi olarak karşılanması beklentisini taşıyorlar. Katılımcılar işyerindeki rehberliğin yanısıra araştırma ve seçim ile eğitim ve öğrenim aşamalarından oluşacak iki katmanlı bir programa tabi tutulabilirler. Bu yolla işveren ve mülteciler arasında uzun soluklu bir istihdam ilişkisi tesis edilebilir.

Toplantı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber