Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 06 Aralık 2016 - 15:43 Yorum: 0

Türkiye’nin çocuk odaklı tek medya konferansı başladı

TRT Çocuk kanalı tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı "Çocuğun Algısına Dokunmak" Teması ile başladı.

Türkiye’nin çocuk odaklı tek medya konferansı başladı

TRT Çocuk kanalı tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı "Çocuğun Algısına Dokunmak" Teması ile başladı. Konferans 6-7 Aralık tarihlerinde Conrad İstanbul'da düzenleniyor.

TRT Çocuk kanalı tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen TRT Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı "Çocuğun Algısına Dokunmak" temasıyla 6 Aralık Salı günü, Conrad İstanbul Bosphorus'da başladı.

Türkiye'nin çocuk odaklı tek medya konferansı olma özelliğini taşıyan TRT Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı 6-7 Aralık 2016 tarihleri arasında devam edecek.

'Çocuklar için daha sağlıklı ve iyi bir medya yaratmak mümkün mü?', "Çocuklar neden süper kahramanlara ihtiyaç duyar?', "Medya kaynaklı şiddet çocukları nasıl etkiler?" gibi konu başlıkları iki gün boyunca sunum ve panel oturumlarıyla yerli ve yabancı akademisyenler, içerik sağlayıcılar ve sektör temsilcileri tarafından paylaşılacak.

Konferansın açılışına çocuk medyası kuruluşları, yayın birlikleri, üniversiteler, STK'lar, öğretim üyeleri, çizgi film ve animasyon yapımcıları ve çok sayıda çocuk medyası profesyoneli katıldı. Açılış konuşmalarını TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren ve TRT Genel Müdürü Şenol Göka yaptı.

TRT Genel Müdürü Şenol Göka konuşmasında mümkün olduğunca çocuklarımızı sokağa çocuklara, aileye teşvik etmenin öneminden ve yalnızlaşmadan uzak tutmanın öneminden söz ederek, çocukların oyun ve oyuncaklarında son derece dikkatli olunması gerektiği hatırlattı. Göka konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Çocuk dediğimizde; çok karmaşık bir varlık ve algı söz konusu olduğundan gerçeklikten daha farklı ve gerçekliği kendisine göre biçimlendirip oynayıp yaşayan bir varlık olduğunu görüyoruz. Biz algı dediğimizde genelde, algı dediğimiz şeyin gerçekliğin farklı yansıtılması olarak algılandığını biliyoruz ancak çocuk öyle bir algı geliştiriyor ki, gerçekliği bir bakıma kendisine göre oluşturup yaşıyor. Ortada bir gerçek ve gerçeklik var. Algı söz konusu ise ancak bu farklı sunuluyor ve farklı yaşanıyor. Çocuk ise bunun merkezinde. "Oyun, yani tiyatro gerçeği yansıtır ama özel aynalar kullanarak yansıtır" diyor Brecht'in sözü. Çocuklar hayatı bir oyun olarak algılıyor İçeriklerimizi bunun farkında olarak üretmeliyiz. TRT Çocuk'un içeriklerini biz böyle oluşturduk. Bu içerikler sayesinde, TRT Çocuk, her ne kadar reyting çok önemli değilse de, ilgi görme açısında, hemen hemen reyting tablosuna 20 ila 30 arasında program sokuyor. Bu gelir getiren bir şey değil biliyorsunuz çünkü TRT Çocuk olarak hiçbir şekilde reklam almıyoruz, çünkü çocukların tüketici bir birey olarak potansiyel geliştirmesi gereken varlık olarak görülmesini kabul etmiyoruz. Bu nedenle de hiçbir şekilde çocuklar üzerinden reklam işine girmedik, inşallah girmeyeceğiz de. Ancak buna rağmen ilgiyi, yani reyting tablosunda ilklerde olabilmeyi önemsiyoruz. İçerik bu hale gelince aileler çocuklarını güvenle TRT Çocuk'a teslim ediyorlar. İçerikleri izlettirebiliyorlar. Bunu çok kıymetli buluyoruz. Bundan sonraki içeriklerde de eğer sosyal yardımlaşmayı iyi teşvik edebilirsek, çünkü enkaz altında çıkan çocuk görüntüleri olsun, Ayla Bebek olsun, çocukların hiçbir şekilde katkısı olmadığı şeylerden bu derece etkileniyor olması çok acı."

TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren konuşmasında bu yıl 8 yaşına giren TRT Çocuk'un içeriklerinin 8'inci yılında yüzde 80 oranında yerli içeriğe ulaştığını söyledi. Sadece sayı ve yüzde değil ayrıca içeriklerin niteliğinin önemini vurgulayan Eren, Türkiye'deki animasyon endüstrisini destekleyip büyüterek sektörü desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Eren sözlerine şöyle devam etti: "TRT Çocuk 8 yaşına girdi. Her geçen gün hem büyüyor hem de sorumluluklarını daha fazla yerine getiriyor. Çocuklarımıza ve ailelerine ne kattığımızı çok önemsiyoruz. Türkiye yeni bir inşa sürecinde, biz de çocuklar için iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz. Milli ve Manevi değerleri gözeterek çocuklarımızın kendilerini keşfetmelerine yardımcı oluyor ve dış dünya ile iletişim kurmalarına katkı sağlıyoruz. Rafadan Tayfa ile geleneksel yaşama dair izler buluyorlar mesela. Ayrıca sevilen karakterlerin mobil oyunlarını yaptık. Bunlar da milli ve yerli bilinçle yapıldı. Hepsi indirme rekorları kırıyor. 2016'da bu uygulamalara başladık. Önümüzdeki yıllarda faaliyetlerimizi artarak sürdüreceğiz. Yüzde 80 yerli içeriğe ulaştık 8. yılda. Rakamı daha da yukarı çekeceğiz. Sadece sayı ve yüzde değil ayrıca içeriklerin niteliği de çok çok önemli, tüm bunları Türkiye'deki animasyon endüstrisini destekleyip büyüterek sektörü desteklemeye devam ediyoruz. Genç çizerler için akademi çalışması da yapıyoruz. Bu akademi ile amacımız özellikle senaryo alanında hevesli gençlere ve emekçilere imkan sağlamak. Bu konferans ile daha sağlıklı ve doğru yanıt veren içerikler üretmeyi ve sektör temsilcilerine destek vermeyi amaç edindik. Anne babalara da yön gösterecek, yapımcılara da yön gösterecek bir rehberin hazırlıklarına başlayacağız."

İki gün boyunca sunum ve panel oturumlarıyla eş zamanlı atölye çalışmaları şeklinde planlanan, Türkiye'den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden alanlarında uzman konuşmacıların katılacağı TRT 5. Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı'nda, tüm yönleriyle çocuğun medyayı algılaması, çocuk medyası için uygun anlatım dili, dijital medya ve güvenlik sorunu konuları ile çocuk medyasında özgürlük/güvenlik ikilemi konuşulacak.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber