Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 06 Mart 2015 - 11:33 Yorum: 0

Türkiye'nin en az yağış alan yeri güneş tarlalarına dönüşecek

Türkiye'nin en az yağış alan yerleri arasında bulunan Konya Karapınar'da yer yer kumullarla kaplı, verimsiz ancak bol güneşli olan araziler enerji üretim sahası haline geliyor

Türkiye'nin en az yağış alan yeri güneş tarlalarına dönüşecek

KONYA (AA) - ABDULLAH YILDIZ / MİTHAT KORKUSUZ - Konya'nın Karapınar ilçesinde yer yer kumullarla kaplı, verimsiz ancak bol güneş alan geniş düzlükler, elektrik üreten güneş tarlalarına dönüşüyor. 

Karapınar, yılda metrekareye 285,6 milimetre ile Türkiye'de yıllık ortalama yağışın en az görüldüğü yer. Yağış azlığı nedeniyle geçmişte tümüyle çöl olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ilçede yürütülen erozyonla mücadele çalışmaları başarıya ulaştı, bölge çöl olmaktan kurtuldu.

Yağış azlığına bağlı olarak yaklaşık bin rakımlı bölgede yer yer kumullarla kaplı, tarıma elverişli olmayan araziler mevcut. Bölge, yağış durumu şansızlığına rağmen güneş enerjisinden elektrik üretimi açısından büyük avantaja sahip.      

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edildikten sonra lisans ihaleleri de yapılan yaklaşık bin 500 kilometrekarelik alanda, güneş tarlaları kurulması için çalışmalar devam ediyor.

Lisans ihalesini kazanan firmalar arazide güneş ışını ölçümlerine başladı. Yönetimini Konya Sanayi Odasının üstlendiği bölge için parselasyon aşamasına geçildi.

- "İlk etapta 4-5 bin megavat güneş enerjisi potansiyeli var"

Karapınar Kaymakam Ramazan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 bin kilometrekarelik alana sahip ilçenin yaklaşık bin 500 kilometresinin çöl diye tabir edilen, hiçbir şekilde tarım faaliyeti yapılamayan, mera bile olmayan topraklarla kaplı olduğunu söyledi.

Verimli arazilerde modern tarım ve hayvancılık faaliyetleri yapılan ilçede çölü andıran verimsiz arazilerde güneş enerjisi üretimi için çalışmalar yapıldığını ifade eden Yıldırım, güneş enerjisine uygun bu arazilerin güneş tarlalarına dönüştürülmesinin söz konusu olduğunu vurguladı.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu arazilerimiz Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edildi. Türkiye'de böyle üç bölge var. Biri Karapınar'da. Burada güneş enerjisi yatırımı yapmak isteyen firmalarımız ölçümlerine başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bölge ile ilgili çalışmaları yürütüyor. Harita, proje etütlerini yaptılar. Süreç hızlı şekilde işliyor. Bundan sonra sıra güneş enerjisi yatırımlarına gelecek. Hatta ilk lisanslar da Karapınar'a tahsis edildi. Öyle görülüyor ki ilk etapta 4-5 bin megavat ya da daha fazla bir güneş enerjisi potansiyeli oluşacak."

Yıldırım, lisans ihalesine onlarca firmanın katıldığını bildiklerine işaret ederek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun bu çalışmaları yürüttüğünü, Konya Sanayi Odası Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi İşletme Müdürlüğünün diğer işlemleri sürdürdüğünü kaydetti.

- Parselasyon aşamasına geçildi

Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka da arazi eğiminin uygun, gece gündüz sıcaklık farkının az olması nedeniyle ilçenin güneş enerjisi yönünden çok elverişli bir konuma sahip olduğuna dikkati çekerek, verimsiz arazilerin güneş tarlalarına dönüşeceğini anlattı.

Kısa süre önce 22 megavat gücünde bir enerji üretimi için lisans ihalesi yapıldığını bildiren Yaka, ilçenin kuzeyinde çok büyük alanın haritasının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlandığını, zemin etüdünün yapıldığını, parsel aşamasına geçildiğini kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber