Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 26 Temmuz 2014 - 13:40 Yorum: 0

Türkiye'nin Filistin tavrı takdire değer

İngiltere'deki fikir önderleri, Filistin sorununun çözümü için İsrail'e uluslararası baskı uygulanması gerektiğini vurulayarak, Türkiye'nin Filistin tavrının takdire değer olduğunu belirtiyor.

Türkiye'nin Filistin tavrı takdire değer

İngiltere'deki düşünce önderleri, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı batılı hükümetlerin lüzumlu tavrı almamasını katı bir dille eleştirerek, kalıcı çözüm için İsrail'in üstünde uluslararası baskı oluşturulması gerektiğini belirtti.

Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını cevap veren İsrailli meşhur tarihçi duyuru Pappe, sulh yanlısı düşünceleri nedeni ile ölüm tehditleri aldığını belirterek, bölgede kalıcı çözüme ulaşılması için geçmişte Güney Afrika'ya uygulandığı bu gibi İsrail'in üstünde uluslararası baskı oluşturmaktan geçtiğini savundu.

Ortadoğu bölgesine ilişkin yazdığı kitaplar ile tanınan Pappe, 'İsrail'in eylemlerinden ve işlediği suçlardan ötürü dehşete düştüm. Ben halen kamuoyunun İsrail'e baskı uygulayabileceğine inanıyorum. Eğer bugün İsrail'in eylemlerini daha geniş tarihi bir bağlamda ele alırsak, kademeli bir soykırım politikasına işaret eder' dedi.

Türkiye'de 'Ortadoğu'yu Anlamak' kitabı ile tanınan Pappe, 'Mevcut krizin çözümünde İsrail'in üzerinde, daha evvela Güney Afrika'da ayrımcılığın bulunduğu dönemdekine benzer daha kuvvetli bir baskının oluşturulması gerektiğine inanıyorum. Barış süreci tek başına işe yaramaz' ifadesini kullandı.

Uluslararası platformda İsrail devlet politikasının bundan sonra giderek daha yüksek sesle eleştirildiğini belirten Pappe, 'Sivil toplum, çatışmanın temellerinin nereye dayandığını, barışı neyin engellediğini çok aşırı iyi anlıyor. Siyasi elitler durumu anlasa da herhangi bir şey yapmak için çekimser davranıyor. Avrupa'daki siyasiler Yahudi Soykırımı nedeni ile İsrail'e dokunulmazlık tanıyor. ABD ise İsrail yanlısı lobilerin birleşik gücü nedeni ile tıpkı dokunulmazlığı tanıyor' şeklinde konuştu.

'Türkiye'nin tavrı takdire değer'

İsrail'in Gazze'deki saldırıları sonucu artan sivil ölümlerine karşın batılı hükümetlerin açıklamalarının 'kabul edilemez derecede yumuşak' olduğunu söyleyen Pappe, 'Türkiye'nin Filistin konusundaki tavrı takdire değer. Dünyadaki çok aşırı az hükümet Türkiye kadar açık ve net bir biçimde Filistinlileri destekledi. Umarım bütün Arap dünyasında devletler, bir kampanya başlatarak İsrail'de rejimin değişmesi için baskı oluşturabilir' ifadelerine yer verdi.

Barış yanlısı düşüncelerini anlatım etmesi nedeni ile bazı kesimlerden yoğun baskı gördüğünü vurgulayan Pappe, 'Beni düşüncelerimden ötürü ihanetle suçlayanlar oluyor. Fakat halkın içinde giderek daha çok insan seçenek fikirleri duymaya çalışıyor. Sürekli düşüncelerimden ötürü ayrıcalıklı şekillerde ölüm tehditleri alıyorum, lakin bunlar beni vazgeçirmeyecek' diye kaydetti.

'İsrail'e silah ticaretine ambargo getirilsin'

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian'ın eski Dış Haberler Editör Yardımcısı, gazeteci yazar Victoria Brittain de Gazze'de yaşanan durumu 'tamamıyla katlanılamaz' şekilde değerlendirerek, 'Kadın ve çocukların anlamsız biçimde öldürülmelerinin bir an evvela durdurulmasını sağlayacak tek yol, silahlara getirilecek bir ambargo' dedi.

Brittain, Gazze'den gelen haberlere dikkati çekerek, 'Bir aile iftar için günün sonunda sofraya oturuyor, önlerinde yemekleri mevcut ve bu ailenin 28 üyesinde bir anda hayatını kaybediyor. Biz o koşullarda yaşam sürmeyi düşünemeyiz bile. Bunun haberini herkes duydu. Herkes bilhassa çocukların hastanedeki görüntülerini gördü. Buna nasıl dayanılır?' halinde konuştu ve şöyle devam etti:

'Maalesef siyasiler, acı çekmeye karşı koruyucu aşı yaptırmış ve 'endişeliyiz' benzeri ifadeler kullanıyorlar. Endişe duymamalılar, öfkeli olmalı ve bu durumu durdurmalılar. Cameron durumun tahammül edilemez olduğunu anlamış bu gibi görünüyordu lakin hal böyle bir harp biçimine gelince şimdi sesler nerede? Parlamentoda, hale karşı tutum sergileyen bazı milletvekilleri mevcut lakin sayıları çok aşırı az. Geçen hafta İngiltere'de 100 bin şahıs protestolarda sokaklara döküldü. Bu hafta da öyle olacağından eminim. Kaç siyasi vardı peki aralarında? iki veya üç kişi. İktidar partisinden kimse yoktu.'

Hafta içinde bölgeye ziyarette bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, temasları esnasında yaptığı açıklamada, ülkesinin Gazze'de dökülmeye devam eden kandan derin kaygı duyduğuna işaret ederek Gazze'de daha çok kaybın yaşanmaması için en acil önceliğin uzun dönemli çözüm için çalışmak olduğunu anlatım etmişti.

Birçok kez Gazze'yi ziyaret eden tecrübeli gazeteci, Mısır'ın ateşkes girişimini de eleştirerek, bunu 'hile' şekilde nitelendirdi. 'Mısırlılar hiç bir süre Hamas'a sunulmayan ateşkes teklifiyle ortaya çıktılar' diyen Brittain, İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair'i bu 'skandal öneriyi organize etmekle' suçladı. Brittain, 'Tony Blair, 'Ortadoğu Dörtlüsü' içerisinde en kuvvetli pozisyon olan temsilcisilik vazifesini üstlendiğinden bu güne Filistinliler için herhangi bir şey yaptı mı? Hayır, benim bildiğim kadarıyla Gazze'ye yalnızca bir kez gitti' dedi.

İngiltere'de 1997-2007 yıllarında Başbakanlık oluşturan Blair, 2007 yılında ABD, Rusya, BM ve AB'nin oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü'nün hususi temsilciliği görevine gelmişti.

ETİKETLER: Türkiye , Filistin , takdir
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber