Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Teknoloji 21 Aralık 2014 - 15:03 Yorum: 0

Türkiye'nin ilk çip fabrikası kuruluyor

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında kurulacak Türkiye'nin ilk çip fabrikasının temeli 23 Aralık 2014 Salı günü, düzenlenecek törenle atılacak.

Türkiye'nin ilk çip fabrikası kuruluyor

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında kurulan savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörleri için bir saç telinden daha ince ve dayanıklı materyallerin üretileceği Türkiye'nin ilk çip fabrikasının temeli 23 Aralık 2014 Salı günü, düzenlenecek törenle atılacak. 

'AB-MikroNano' şirketin berrak odaları ve ilk defa denenecek teknolojilerle inşa edilecek binasının temeli, Bilkent yerleşkesinde yer piyasa Bilkent Cyberpark Teknokent sahasında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımıyla düzenlenecek törenle atılması planlanıyor. 

Türkiye, bu tesiste üretilecek GaN temelli çipler sayesinde savunma radarı, elektrikli araba, yüksek seri tren ve 4G/5G cep telefonu sistemleri bunun şeklinde stratejik teknolojiler üretebilen dünyanın 4. ülkesi pozisyonuna yükselecek.

Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) Başkanı ve AB-MikroNano şirketinin Genel Müdürü Prof. Dr. Ekmel Özbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ASELSAN ve NANOTAM'ın uzun yıllardır nano ve mikro teknolojiler üstüne müşterek pek aşırı teknoloji geliştirdiğini anlattı. 

Üretilen çiplerden elde edilen sonuçların, hedeflenen performansların aşırı üstünde çıkması neticesinde ASELSAN ve BİLKENT yönetimlerinin bu konu için müşterek kuruluş kurma kararı aldığını dile getiren Özbay, şirketin üretime geçmesiyle Türkiye'nin bu bölgede ticari nano mikro çip üretimini yapabilen dünyadaki 4. yurt pozisyonuna yükseleceğini bildirdi. 

Şirketin 30 milyon dolarlık bir yatırımla kurulduğunu aktaran Özbay, “Şirketimiz üniversite-sanayi işbirliği açısından Türkiye’ye misal olacak. Türkiye’de ilk defa bir üniversite elini taşın altına koyuyor ve üniversitede geliştirilen teknolojinin ticarileşmesi için endüstri ile beraberinde bu çeşit bir işbirliğine giriyor. 'Spin-off' olarak isimlendirilen ve ABD'de sayıları onbinleri bulan bu çeşit yüksek teknoloji şirketleri Türkiye’nin kalkınması ve ferahı açısından aşırı ciddiyet taşıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'nin ticari ilk çip fabrikası

Laboratuvar ortamında geliştirdikleri teknolojilerin, bir fabrikada ürün şekilde ortaya çıkmasının bir vakitler lakin düş edilebildiğini, lakin bu hayallerinin gerçeğe dönüştüğünü anlatım eden Özbay, 'Hep konuşuyorduk şimdiye kadar: 'Yaptığımız işler, ticari ürüne dönüşecek, Türkiye zenginleşecek' diyorduk, ama bir çeşitli olmuyordu. Şu an bunu oldurmuş durumdayız. 2014 Kasım ayında ASELSAN ve Bilkent Üniversitesinin yüzde 50-yüzde 50 ortaklığıyla kurulan şirketin, üretim tesisinin aslını atıyoruz. Türkiye'nin ticari açıdan ilk çip üreten şirketi olacağız' dedi. 

Savunma, uzay, havacılık ve enerji sektörlerinin gelişebilmesi için mikro nano çiplerin stratejik önemine belli eden Özbay, 'Türkiye'nin satın aldığı, kimi istese dahi temin edemediği çiplerin aşırı daha gelişmişlerini bu tesiste yapacağız. Böylece bundan böyle Türkiye de katma kıymeti yüksek teknolojik alternatifler geliştirebilir bir yurt pozisyonuna yükselecek. Şirket nedeni ile üretilecek nanoteknoloji temelli alternatifler ihraç da edilecek. Teknolojisine kendimiz geliştirdiğimiz için yüksek katma kıymetli ürünleri üreteceğiz. Yani Türkiye bir koyup 10 kazanacağı bir tüketicilere giriyor' ifadesini kullandı. 

Özbay, şirketin isminin ASELSAN'daki A harfi ile Bilkent Üniversitesi'ndeki B harflerinden yola çıkarak AB-MikroNano ismini aldığını bildirdi. 

Dünyayla yarışır teknolojik düzeyini yakaladık

Prof. Dr. Özbay, ASELSAN'la beraberinde son 10 yıldır galyum nitrat teknolojileri üstüne malzeme geliştirdiklerini, bu malzemeyle yapılan çiplerin, aşırı yüksek sıcaklık ve aşırı düşük sıcaklıklarla çalışabildiğini, dolayısıyla başta savunma, uzay, enerji olmak üzere nerdeyse her elektronik sektöründe ürün geliştirmek için stratejik ciddiyet taşıdığını vurguladı. Özbay, “SSM, MSB Ar-Ge, TÜBİTAK ve Kalkınma Bakanlığı nedeni ile desteklenen planlar kapsamında yaptığımız çalışmalar ile dünyayla yarışır bir teknolojik düzeyi yakaladık' dedi. 

Saç telinden aşırı daha ince ve dayanıklı gereç üretimine olanak verici nano teknolojiyi ve mikro teknolojiyi kullanarak çiplere çok üstün özellikler kazandırdıklarına işaret eden Özbay, böylece çiplerin gücünü 10-100 kat artırabildiklerini söyledi. 

Bu çiplerin haberleşmede 4G-5G teknolojilerinin seri gelişimine olanak tanıyacağını kaydeden Özbay, 'Çipler sayesinde baz istasyonlarında daha zinde teknolojiler kullanılabilecek, bu sayede cep telefonlarının internet iletişimi de hızlanacak' dedi. 

Savunma kalkanını bu çipler yapacak

Tesiste üretilecek çiplerin Türkiye'nin 'savunma kalkanı' projesi ve enerji sektöründe de de kullanılacağını aktaran Özbay, şöyle konuştu:

'Çipler Türkiye için kritik ciddiyete sahip bulunan savunma radarlarında da kullanılacak. Geliştirdiğimiz teknoloji yardımı ile bu radarların güçleri 5-10 kat artacak ve görüş menzilleri sınırlarımızın aşırı ötesine uzanacak. Bu savunma radar sistemleri ASELSAN nedeni ile üretilecek. Şirket tıpkı zamanda, TUSAŞ, Meteksan Savunma, TÜBİTAK Uzay ve eşi Türk savunma, havacılık ve feza endüstri kuruluşlarının ihtiyaçlarına yönelik çipler geliştirecek.

Çipler enerji sektöründe de kullanılacak. Güneş enerjisi, hidroelektrik santraller yahut yel enerjisiyle yapılmış elektriğin bir yerden bir yere taşınması sırasında voltajın 4-5 defa çevrilmesinden (yükseltilmesi veya azaltılması) kaynaklanan ve yüzde 20'ye varan enerji kayıpları ortadan kalkacak. Böylece bir açıdan var tesislerle Türkiye yüzde 20 daha çok elektrik gücüne kavuşmuş olacak.'

Prof. Dr. Ekmel Özbay, Türkiye’nin aşırı ciddiyet verdiği yüksek seri tren ve elektrikli otomobil teknolojilerinde yeni kuşak yüksek zinde çipleri kullanmayı planladıklarını ve bu sayede bu sistemlerde yer piyasa elektrik motorlarının aşırı daha zinde ve üretken bir vaziyete geleceğini sözlerine ekledi. 

Kaynak: AA

ETİKETLER: Türkiyenin , ilk , çip , fabrikası , kuruluyor
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber