Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 31 Temmuz 2014 - 11:58 Yorum: 0

Türkiye'nin Pisa'sı 8 asırdır yer çekimine direniyor

Dünyaca ünlü Pisa Kulesi’ne benzerliği ile dikkati çeken Anadolu Selçuklu eseri Eğri Minare, 8 asırdır yer çekimine karşı direniyor

Türkiye'nin Pisa'sı 8 asırdır yer çekimine direniyor

AKSARAY (AA) - ADEM KOÇAK / MURAT ÖNER TAŞ - Dünyaca ünlü Pisa Kulesi’ne benzerliği ile dikkati çeken Anadolu Selçuklu eseri Eğri Minare, 8 asırdır yer çekimine karşı direniyor.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti Konya’dan sonra en fazla Selçuklu eserinin bulunduğu vilayetlerin başında Aksaray’ın geldiğini söyledi.

Tarihi kayıtlarda "Şehr-i Süleha" olarak geçen Aksaray’ın tam anlamıyla bir Selçuklu şehri olduğunu belirten Doğan, "Aksaray’ın şehir merkezinde ve ilçelerinde çok ciddi oranda tarihi ve kültürel mekan var. Şehir merkezindeki mekanların başında da Eğri Minare geliyor" dedi.

800 yıllık Eğri Minare’nin Anadolu Selçuklu dönemi mimari yapılarının en önemlilerinden birisi olduğunu aktaran Doğan, şunları ifade etti:

"Eğri Minare, Anadolu Selçuklu Devleti'ne en parlak dönemini yaşatan 1. Alaeddin Keykubat’ın babası 1. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde 1221 ile 1236 yılları arasında yapılmıştır. Yaklaşık 36 metre yüksekliğindedir. Minaresindeki 3,11 derecelik eğiklikten dolayı bu ismi almıştır. Eğri Minare'nin diğer ismi Kızıl Minare’dir. Kızıl Minare denilmesinin sebebi ise kızıl tuğladan yapılmış olmasındandır."

- Minare 8 asırdır eğri

Eğri Minare'nin sonradan eğilmediğini, ustası tarafından 8 asır önce eğik yapıldığını vurgulayan Doğan, "Eğri Minare ile ilgili araştırma yapan uzmanlarımız, minarenin ilk yapımından itibaren eğik olduğu hususunda birleşmektedirler. Eğri Minare'nin, güneyinden akan Uluırmak’ın hemen kıyısında, ustası tarafından bilerek bu açıyla eğik yapıldığı düşünülmektedir" ifadelerini kullandı.

Doğan, Eğri Minare'nin bugüne kadar çeşitli tadilatlardan geçtiğini dile getirerek, "Minareye 1973 yılında şu anki halatlar uygulanmıştır ancak bu halatların çok da faydalı olmadığı yönünde bilim insanlarının görüşü var. Önümüzdeki süreçte Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün, Eğri Minare'nin restorasyonu üzerine bir çalışması olacak. Böylece bu tarihi eserimiz gelecek nesillere aktarılmış olacak" diye konuştu.

Eğri Minare'nin eğikliği ile dünyaca ünlü Pisa Kulesi’ne benzetildiğini kaydeden Doğan, "Aksaray'ı gezen ziyaretçiler Eğri Minareyi görmeden dönmüyorlar. Ziyaretçiler, Eğri Minare'yi Pisa Kulesine benzetirken, 'Türkiye’nin Pisa Kulesi Eğri Minare'dir' diyorlar” dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber