Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 21 Ağustos 2014 - 11:18 Yorum: 0

Türkiye'nin tarımsal bilgi sistemi oluşturulacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca, ülke genelindeki tüm tarımsal faaliyetin sağlıklı ve güncel olarak kayıt altına alınması amacıyla "Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi" kurulması için veri tabanı oluşturulmasına başlandı

Türkiye'nin tarımsal bilgi sistemi oluşturulacak

İZMİR (AA) - UFUK KIRABALI - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım politikasının belirlenmesinde temel oluşturacak ülke genelindeki tüm tarımsal faaliyetin kayıt altına alınacağı Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi için veri tabanı oluşturmaya başladı. 

Türkiye genelinde hangi ölçekte olursa olsun tarımsal faaliyette bulunulan tüm alanlar ile üretim bilgileri, Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi'nde (TÜKAS) toplanacak. Bu amaçla gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleri yönetiminde 81 ilde 1-30 Ağustos tarihlerinde yürütülen tarımsal sayım çalışması devam ediyor.

-Tablet bilgisayarlarla kayıt altına alınıyor

Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TAR-GEL) kapsamında hizmet veren tarım danışmanların görev aldığı çalışmada, her bir tarım danışmanı, sorumlu oldukları sahaya ilişkin tapu kadastro bilgileri ile coğrafi bilgi sistemleri yüklü tablet bilgisayarlar kullanıyor. 

Tarımsal üretimin yapıldığı büyüklü küçüklü her işletmenin, hangi ürünleri, sahip olduğu araç gereçten sulama yöntemine kadar hangi şartlarda ürettiği ve ne kadar verim aldığını tablet bilgisayarlar aracılığıyla kayıt altına alan tarım danışmanları, bu sayede Türkiye'nin tarımsal üretiminin en gerçekçi fotoğrafını çekmiş oluyor. 

-Tarım politikası bu verilere göre şekillenecek 

İzmir'de yürütülen çalışmalar hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, 1 Ağustos'ta başlatılan çalışmaların ülke genelinde 30 Ağustos'a kadar tamamlanmasının planladığını belirtti. 

Yürütülen çalışmanın, Türkiye'nin tarımsal politikalarının daha gerçekçi, objektif ve hedeflenen amaca uygun olarak belirlenmesine yönelik olduğunu ifade eden Güldal, şunları kaydetti: 

"Çalışmanın temelindeki hedef, bakanlık olarak Türkiye'deki tarım politikalarını daha gerçekçi, daha objektif ve daha amaca uygun şekilde belirlemek için Türkiye'deki tüm tarımın parsellerinin, mevcut durumlarının ve ekiliş miktarlarının ve hangi ürünlerin, hangi verim şartlarında ekildiğinin, ne kadar verim alındığının tespit edilmesi. Bununla ilerideki yıllarda yapılacak olan tarımsal desteklemelerden tutun, Türkiye'nin ihtiyacı olan ürünlerin planlamasına kadar Tarımsal planlama dediğimiz, ürün planlaması dediğimiz hedeflere ulaşmaya yarayacak şekilde, tarım bilgi sisteminin oluşturulması amaçlanıyor." 

Güldal, yapılan sayım çalışması ile oluşturulacak TÜKAS sayesinde, tarımsal anlamda artık Türkiye'nin neyi var neyi yok, bunun çok rahat bir şekilde ve çok hızlı sürede görülebileceğini ve buna dönük planlamaların yapılabileceğini sözlerine ekledi. 

 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber