Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 28 Ağustos 2014 - 12:18 Yorum: 0

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler

Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Bekçi:

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Mültecilerle Dayanışma Derneği (MÜLTECİ-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Eda Bekçi, Suriyelilerin Türkiye'ye, can güvenlikleri ve huzur içinde yaşayacak bir ülkeleri olmadığı için geldiğini söyledi.

Bekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 220 bin Suriyelinin Türkiye'deki barınma merkezlerinde yaşadığını belirtti. 

Kamplar dışında yaşayan Suriyeli sayısının ise yaklaşık 1 milyon 300 bin olduğunu ifade eden Bekçi, "Türkiye'ye sığınma talebinde bulunanlar, yaşadıkları ülkelerde can güvenliği olmadığı için buradadır. Bugün içinde bulunduğumuz durum ekonomik bir göç hareketi değildir. Bunun ayırımını çok iyi kavramak gerekir" diye konuştu.

Bekçi, Suriyelilere yönelik son dönemde endişe verici tepkilerin oluştuğunu vurguladı. Suriyelilerin Türkiye'ye neden geldiğinin iyi bilinmesi gerektiğini aktaran Bekçi, şöyle devam etti:

"Bu insanlar niye geldi buraya, ülkelerinde dursalardı, savaşsalardı veya niye gelip düşük ücretlerle çalışıyorlar ve ev kiralarını yükseltiyorlar gibi yorumlar ortaya çıktı. Bu insanlar Türkiye'ye can güvenlikleri ve huzur içinde yaşayacak bir ülkeleri  olmadığı için geldiler."

Bekçi, Suriye meselesinde Türkiye'nin uyguladığı "açık kapı" politikasının doğru bir politika olduğunu dile getirdi. Suriyelilerin yakın zamanda ülkelerine geri dönme şansları olmadığına dikkati çeken Bekçi, şunları kaydetti:

"Suriyeliler, bir külfet olarak görülmemeli, bir değer olarak kabul edilmeli. Hepsi dilenci ya da hepsi kötü durumda diye bir durum söz konusu değil. Bu insanlar ülkelerinde kendi hayatlarını idame ettirebilen meslek, yetenek sahibi insanlardır. Bu kişilerin istihdamını, yıllardır göç alan Avrupa ve sürekli  iç göçlere konu ülkemiz çok iyi biliyor. Sektörel bazda ve kalifiye eleman olarak çalıştırılabilirler. Bu insanlara çalışma hakkı verilmezse, sorunlar oluşacaktır."

Bekçi, kayıt ve kontrol sistemi, çalışma hakkı ve insani koşullarda yaşam hakkı sağlanarak Suriyelilerin sorunlarının çözüleceğini ifade etti.

 

- "Irak'tan kitlesel bir hareket bekliyoruz"

 

Bekçi, yakın dönemde de Irak'tan kitlesel bir hareket beklediklerini söyledi. Türkiye'nin, coğrafi olarak Avrupa'nın geçiş yolu üzerinde olduğunu belirten Bekçi, şunları anlattı:

"Türkiye, Afganistan, İran, Irak gibi ülkelerin Avrupa'ya ulaşma göç yolları üzerindedir. Bazı zamanlarda ise hedef ülke niteliğindedir. Türkiye Cenevre Sözleşmesi'ne koyduğu şerhle doğu sınırından daha doğrusu Avrupa Konseyi üyesi olmayan ülkelerden gelenlere mülteci statüsü vermiyor. Sadece güvenli üçüncü bir ülkeye yerleştirilene kadar sığınma hakkı tanıyor."

Bekçi, Türkiye'ye sığınma talebinde bulunanların, İçişleri Bakanlığının belirlediği 60 pilot ile gönderildiğini kaydetti.   

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber