Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 20 Eylül 2014 - 14:18 Yorum: 0

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları, terör örgütü IŞİD'in, Suriye'nin Kobani kentindeki saldırılarına ilişkin uluslararası duyarlılık çağrısında bulundu

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Suriye'nin Kobani kentindeki saldırılarına ilişkin uluslararası duyarlılık çağrısı yaptı.

Sümerpark'ta bir araya gelen İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Barosu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubesi ve ticaret odaları temsilcileri, IŞİD'in Kobani kentindeki saldırılarına ilişkin açıklamada bulundu. 

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Kürt halkının katliamlarla karşı karşıya kaldığını, vahşi saldırılar karşısında Kürtlerin yaşam alanlarını bırakarak göç ettiklerini söyledi.

Hiçbir insani, ahlaki ve hukuki kural tanımayan grupların Sincar bölgesinden sonra son günlerde Kobani kentine saldırılarını yoğunlaştırdığını kaydeden Bedirhanoğlu, Kobani kentinde IŞİD saldırılarının başarılı olması durumunda on binlerce sivil insanın hayatını kaybedeceğini belirtti.

Bedirhanoğlu, şöyle devam etti: 

"Bu saldırılar nedeniyle yüz binlerce insanın sınırların ötesine göç etmesi gibi büyük bir insani felaketin yaşanacağı anlaşılmaktadır. Bu vahşi saldırılara karşı Kobani halkı ile dayanışma içinde olmak insani sorumluluğun gereğidir. Kobani'deki Kürt halkını korumak ise devletlerin ve uluslararası toplumun da ahlaki ve hukuki bir sorumluluğudur. Yezidi Kürtler gibi Kobani'deki Kürtlerin de yaşadığı bu büyük felaket karşısında duyarlı olmaya, maddi ve manevi destek sunmaya çağırıyoruz. Kürt halkının yaşadığı bu insani felakete uluslararası duyarlılığı artırmak için Türkiye'deki büyükelçilikler, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Komisyonu yetkililerine endişe ve beklentilerimizden oluşan bir çağrı mektubu göndereceğiz." 

Türkiye'ye geçen sivil halka acilen gerekli korunma, barınma ve insani yardım yapılması gerektiğini anlatan Bedirhanoğlu, sivil toplum kuruluşları olarak maddi ve manevi yardım çalışmalarını güçlendirerek devam ettireceklerini sözlerine ekledi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi de gazetecilerin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin IŞİD'in, Kobani kentindeki saldırılarına ilişkin bütün Kürtlere çağrıda bulunmasıyla ilgili sorusu üzerine, Barzani'nin açıklamasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Kürtlere karşı yapılan bu saldırıların ilk olmadığını aktaran Elçi, "İslam adı altında yapılan bu saldırıların İslamiyet ile hiçbir ilgisi yoktur. Barzani'nin açıklaması gerçekten çok önemlidir. Kürt halkının korunması için ne gerekiyorsa yapılsın" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber