Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Kültür 22 Ağustos 2014 - 12:03 Yorum: 0

"Türkleri ve İslamiyet'i turistlere yanlış anlatıyorlar"

Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi gözde turizm merkezlerinde son bir ayda yapılan denetimlerde 50'ye yakın yabancı uyruklu kişinin kaçak rehberlik yaptığı belirlendi

'Türkleri ve İslamiyet'i turistlere yanlış anlatıyorlar'

MUĞLA (AA) - LEVENT KİŞİ - Muğla'da turistlere Türkler ve İslamiyet'i yanlış anlatarak kötüleyen, yasal olarak çalışmaları mümkün olmayan yabancı rehberlere yönelik yoğun denetimler yapılıyor. 

Yılda 3 milyondan fazla yabancının tatilini geçirdiği Muğla'da, Turist Rehberleri Odası, valiliğin desteğiyle kaçak rehberlere yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı.

Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Serkan Molvalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düşük yevmiyeyle çalışan rehberler ve kaçak rehberlik faaliyetlerinin başlıca sorunları olduğunu söyledi.

Yeni çıkan yasanın hükümleri sayesinde düşük ücret sorununun neredeyse çözüldüğünü belirten Molvalı, "Bundan sonraki tek mücadelemiz, kaçak rehberlikle olacak. 17 Temmuz'dan beri kesintisiz olarak denetlemelere çıkıyoruz. Kontrollerimiz sezon sonuna kadar devam edecek" dedi. 

Fethiye, Marmaris, Bordum ve Dalyan gibi yerleri içine alan geniş bir bölgeleri olduğuna işaret eden Molvalı, bölgede kaçak rehber sorununun "kronikleştiğine" dikkati çekti.

- Bir ayda 50 kaçak rehber tespit edildi

Molvalı, son bir ayda yaptıkları denetlemelerde 50'nin üzerinde tutanak hazırlandığını bildirdi. Bunların büyük çoğunluğunun kaçak rehberlikle ilgili olduğuna değinen çeken Molvalı, şunları kaydetti:

"Özellikle yabancı uyruklu kaçak rehberler çoğunlukta. Zaten en büyük sorunumuz onlar. Kaçak rehberlik, mesleğimizi baltalıyor. Kaçak rehberlik yapan yabancı uyruklular, özellikle Türk turizmine, Türk kültürüne çok fazla zarar veriyor. Bu konuyla ilgili bize çok fazla şikayet geliyor. Türk insanı ve İslamiyet ile ilgili yanlış ve kötüleyici anlatımlar yapıldığını duyuyoruz. Mümkün olduğu kadar bunların önüne geçmeye çalışacağız."

- "Yabancı rehber" olamaz

Kanunlara göre turist rehberliğini sadece lisanslı kişilerin yapabileceğini hatırlatan Molvalı, lisanslı turist rehberi olabilmek için en önemli şartın ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olduğunu aktardı.

Yabancı uyrukluların turist rehberi olamayacağının altını çizen Serkan Molvalı, şöyle konuştu:

"Çarşıda gördüğümüz, turistleri gezdiren, sağa sola sokan yabancılara sadece tercüman veya transfer elemanı diyebiliriz. 'Yabancı rehber' ifadesi yanlış. Biz Türkler nasıl Almanya, Fransa, İngiltere ve Yunanistan'da turist rehberliği yapamıyorsak, onlar da bizim ülkemizde rehberlik yapamaz."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber