Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 27 Ağustos 2014 - 12:43 Yorum: 0

"Türkmenlerin güvenli kamplara ihtiyacı var"

Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Salihi: "Türkmenlerin dağılıp güneye göçlerini önlemek amacıyla Kuzey Irak'ta ve Kerkük etrafında güvenli kamplara ihtiyacımız var"

'Türkmenlerin güvenli kamplara ihtiyacı var'

KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK -  Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, "Türkmenlerin dağılıp Güneye göçlerini önlemek amacıyla Kuzey Irak'ta ve Kerkük etrafında güvenli kamplara ihtiyacımız var" dedi.

AK Parti'nin olağanüstü kongresine katılmak üzere Türkiye'ye gelen Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ta olağanüstü bir durumun yaşandığını belirten Salihi, Türkmenlerin çok zor durumda olduğunu ifade etti.

IŞİD'in Irak'taki yayılmasına değinen Salihi, IŞİD terörünün Kuzey ve Orta Irak'ta yaşayan başta Türkmen halkı olmak üzere diğer azınlıkları hedef aldığını belirten Salihi, şöyle devam etti:

"Silahsız ve güçsüz olan Türkmenler ciddi mağduriyet yaşıyor. 70 gündür Kerkük'ün güneyinde yer alan Emirli Kasabası IŞİD'in muhasarası altındadır. Bastamlı ve Yengice gibi Türkmen yerleşim bölgeleri tamamen IŞİD'in denetimine girmiştir. Kuzey'de Telafer halkı büyük ölçüde güneye göç etmiştir. Buna mukabil maalesef dünya basını Türkmenlerin bu dramatik durumundan haberdar değildir. Kimse kılını kıpırdatmıyor. Türkiye'nin bölgeye yaptığı insani yardımların önemli bir kısmı Türkmenlere yöneliktir. Bundan dolayı anavatanımıza minnettarız. Türkmenlerin dağılıp güneye göçlerini önlemek amacıyla Kuzey Irak'ta ve Kerkük etrafında güvenli kamplara ihtiyacımız var. Ayrıca Musul'da rehin tutulan 49 Türk kardeşimizin serbest bırakılmalarını temenni ediyoruz. O zaman Türkiye'nin Türkmenlerin mağduriyetini gidermesi konusunda siyasi olarak daha aktif davranacağını umuyoruz."

Türk basınında, Türkiye Hükümeti ile Irak Türkmen Cephesi arasında bazı sorunlar olduğu yönünde yazılar çıktığına dikkati çeken Salihi, buna benzer yazıların geçmişte de yayımlandığını resmi açıklamayla bunları yalanladıklarını belirtti.

Böylesi yazıların ne Türkmenlere bir fayda getiriceğini ne de Türkiye-Irak Türkmenleri arasındaki köklü ve tarihi ilişkiyi geliştireceğini dile getiren Salihi, "Irak Türkmenleri gönülden Türkiye'ye bağlı bir topluluk olup, anavatan Türkiye'nin kadrini ve kıymetini bilirler. Bu tür yazıların yazılmamasını özellikle arzu ederken, Türkmenlerin içinde bulunduğu sorunlardan nasıl çıkılacağı konusunda fikirler verilmesini tercih ederiz" diye konuştu.

- "Güvenli kamp kurulması gerekiyor"

Kerkük Vakfı Sözcüsü ve Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip de, ABD'de yaşayan Türkmenlerin gayretiyle Emirli meselesinin ABD'nin ve dünyanın gündemine getirildiğini vurguladı.

Türkiye'nin Türkmenlere göstereceği ilginin insani yardımlardan öteye geçmesi gerektiğine dikkati çeken Nakip, "Acilen Duhok şehrinde Telaferli Türkmenler için inşa edilmekte olan kampın bitirilmesi ve Kerkük civarında da bir ikinci kampın kurulması kaçınılmazdır. Aksi takdirde Türkmenler IŞİD tarafından katledilecekler ya da güneye doğru göç ederek zamanla Araplaşacaklardır” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler nezdinde de konuyu dile getirmesi gerektiğini ifade eden Nakip, Türkmenlerin Türkiye'den başka savunucusunun olmadığını söyledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber