Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 28 Ağustos 2014 - 12:13 Yorum: 0

Tuz Gölü'nde hasat sürüyor

Türkiye’nin tuz ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Tuz Gölü’nde hasat devam ediyor

Tuz Gölü'nde hasat sürüyor

AKSARAY (AA) - MURAT ÖNER TAŞ - Türkiye’nin tuz ihtiyacının önemli kısmının karşılandığı Tuz Gölü’nde tuz hasadı sürerken, buradan 10’dan fazla ülkeye de tuz ihracatı yapılıyor.

Koyuncu Kaldırım Tuzlası Müdürü Ömer Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu’da bozkırın ortasında yer alan Tuz Gölü’nün Türkiye’nin ikinci büyük gölü olduğunu, yaz mevsiminde ise suların çekilmesiyle gölün kuzey bölümünün tuz örtüsüyle kaplandığını söyledi.

Tuz Gölü’nün dünyadaki nadir yüksek tuzluluğa sahip göllerden biri olduğunu belirten Çetiner, “Tuz Gölü dünyadaki tuz kaynakları içinde sodyum klorür saflığı olarak, en yüksek saflığa sahip, en temiz ve en beyaz tuzların başında gelmektedir. Türkiye'de yıllık tuz üretimi yaklaşık 3-3,5 milyon ton civarında. Bu üretimin 2,5-3 milyon tonu Tuz Gölü'nden karşılanıyor" dedi. hasat

Gölde temmuz ayında başladıkları tuz hasadını ekim ayının ortasında bitirmeyi planladıklarını kaydeden Çetiner, şunları ifade etti:

“Tuzluluğu oldukça yüksek olan Tuz Gölü’nü besleyen tek kaynak, kışın ve ilkbaharda düşen yağışlardır. Bu sular havzanın en çukur noktasındaki Tuz Gölü’nün altına sızmakta ve kaya tuzlalarını eriterek gölün yüzeyine çıkarmaktadır. Gölün yüzeyinde bulunan sular mayıs, haziran aylarında buharlaşma yoluyla yok olmakta ve göl tabanında 8 ile 10 santimetre aralığında tuz oluşmaktadır. Biz bu tuzları sahip olduğumuz özel makinelerle göle hiçbir zarar vermeden çok hassas bir şekilde istediğimiz kalınlıkta hasat etmekteyiz. Stoklara aldığımız tuzları gerek ham tuz olarak gerekse fabrikada işleyerek ürün olarak hem iç pazara hem de dış pazara satarak ekonomik olarak ülkemize katkı sağlıyoruz."

Bu yıl 3 tuzlada 2,5 milyon ton tuz hasadı yapılacağını söyleyen Çetiner, "Bizim bu yılki planımız 1 milyon ton tuz hasadı" diye konuştu.

Tuz Gölü’nden dünyaya tuz ihracatı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Çetiner, "İç piyasanın yanında ülke dışına da son 3 yıldır tuz ihracatı yapmaktayız. Bu açıdan Tuz Gölü'nün ülkemiz ekonomisine önemli bir katkısı bulunmaktadır. 10'dan fazla ülkeye tuz ve tuz ürününün ihracatını yapmaktayız" dedi. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber