Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 10 Mart 2015 - 16:08 Yorum: 0

Tuza Dikkat Haftası

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Kütük: "Aşırı tuz tüketiminin kalp, damar, pankreas, bazı solunum yolu hastalıkları, mide kanseri, kemik erimesi (osteoporoz) ve böbrek hastalıklarının gelişimiyle yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir"

Tuza Dikkat Haftası

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük, aşırı tuz tüketiminin kalp, damar, pankreas, bazı solunum yolu hastalıkları, mide kanseri, kemik erimesi (osteoporoz) ve böbrek hastalıklarının gelişimiyle yakından ilişkili olduğunun belirlendiğini bildirdi.

Kütük, Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını kişi başına günde 5 gram (bir çay kaşığı) olarak önerdiğini anımsattı.

Bu miktarın yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlandığını aktaran Kütük, şunları kaydetti:

"Ancak, Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin 2012 yılında yaptığı ulusal çalışmaya göre kişi başına günde ortalama 15 gram tuz tüketildiği tespit edilmiştir. Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıkları ve felçlerin önde gelen risk faktörüdür. Aşırı tuz tüketiminin kalp, damar, pankreas, bazı solunum yolu hastalıkları, mide kanseri, kemik erimesi (osteoporoz) ve böbrek hastalıklarının gelişimiyle yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir."

Kütük, günde tüketilen tuz miktarının 1 gram azaltılması bile felçlerde yüzde 5'lik, kalp krizlerinde yüzde 3'lük, 9 gram azaltılmasının ise felçlerde yüzde 34, kalp krizlerinde yüzde 24 oranında azalma sağladığına işaret etti. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber