Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 13 Mart 2015 - 12:23 Yorum: 0

Tuza Dikkat Haftası

Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğünce, aşırı tuz tüketiminin birçok kronik hastalığın temelinde yer aldığı belirtildi

Tuza Dikkat Haftası

KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğünce, değiştirilebilir sağlıksız beslenme alışkanlığı olan aşırı tuz tüketiminin, birçok kronik hastalığın temelinde yer aldığı bildirildi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğünce Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkların, Türkiye'de her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin de başlıca nedenlerinden olduğu belirtildi.

Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesinin, kronik hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Aşırı tuz tüketimi değiştirilebilir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içinde bir numaralı risk faktörüdür. Yapılan bilimsel çalışmalar, ülkemizde tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğunu göstermiştir. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür."

Aşırı tuz tüketimine bağlı oluşan yüksek kan basıncının, inmelerin en önemli sebepleri arasında yer aldığına işaret edilen açıklamada, aşırı tuz tüketiminin ayrıca mide kanseri, osteoporoz ve böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu kaydedildi.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber