Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 19 Mart 2015 - 12:48 Yorum: 0

Tuza Dikkat Haftası

Rize Halk Sağlığı Müdür Vekili Baykal: "Tuz, kan basıncını artırmada önemli bir faktör olup on erişkinin üçünde hipertansiyona yol açmaktadır"

Tuza Dikkat Haftası

RİZE (AA) - Rize Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Halit Baykal, Tuz, kan basıncını artırmada önemli bir faktör olup on erişkinin üçünde hipertansiyona yol açmaktadır" dedi.

Baykal, Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajda, Dünya Sağlık Örgütü'nün yüksek tansiyon başta olmak üzere obezite, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak öngördüğünü belirtti.

Bu miktarın ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmakta olduğunu vurgulayan Baykal, mesajında şunları kaydetti:

"Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. Tuz, kan basıncını artırmada önemli bir faktör olup on erişkinin üçünde hipertansiyona yol açmaktadır. Hipertansiyon kontrol altına alındığında, inme ve kalp yetersizliğinin görülme oranı yarıya düşmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, kalp, damar ve böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir."

Aşırı tuz tüketimini azaltmak için pratik önerilere dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Baykal, şöyle devam etti:

"Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı yüzde 15 azaldığından, sofranızda tuzluk bulundurmamayı tercih edin. Taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin. Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri daha az tüketin. Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin. Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın. Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin. Maden suları, kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin. Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinleri tercih edin."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber