Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 29 Ağustos 2014 - 14:33 Yorum: 0

TZOB Genel Başkanı Bayraktar Aydın'da

"Bu sene tarım sektörünün görmediği afet kalmadı. Hepsini gördük"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar Aydın'da

AYDIN (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de birbiri ardına meydana gelen afetlerin tarımı ve çiftçileri olumsuz etkilediğini belirterek, "Bu sene tarım sektörünün görmediği afet kalmadı. Hepsini gördük" dedi.

Bayraktar, Söke Ziraat Odası'nı ziyaretinde özellikle hasat döneminde çiftçilerin büyük sıkıntı ile karşılaşacaklarını bildirdi.

Afetlerden dolayı ürünlerdeki kalite ve standardın etkilendiğini dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Bu sene tarım sektörünün görmediği afet kalmadı. Hepsini gördük. Bu hasat döneminde benim çiftçimi ve sektörü zorlayacak mı? Zorlayacak. Şimdi kimse farkında değil. Ama hasat döneminde bunun zorluklarını hep beraber yaşayacağız. Çünkü hububatta, birçok meyvede, sebzede hatta incirin de bundan etkilendiğini düşünüyorum." 

-Hükumetten yapılandırma talebi

Bayraktar, çiftçinin yaşadığı olumsuzluğun giderilmesi adına hükumetle temas halinde olduklarını, çeşitli raporlar tanzim ederek sunduklarını vurguladı. 

Çiftçinin sıkıntısını gidermek ve gelecek yıla rahat bir şekilde yeniden ekim yapmasını sağlamak adına çeşitli düzenlemeler talep ettiklerini anlatan Bayraktar, şöyle dedi: 

"Çiftçimizin özellikle önümüzdeki yıl tarlaya girmesi açısından onu moralmen yükseltmemiz lazım. Onu sektöre motive etmemiz lazım. Sektörden kaçmasını önlememiz lazım. İşte bunun için de yapılacak olan alınması gereken tedbirleri de hükumetimizle görüşüyoruz. Gittiğimiz bölgelerde raporları tanzim ettik ve hükumetimize sunduk. Sadece borç ertelemesi yetmez. Sosyal Güvenlik Kurumu ve elektrik borçlarının da yapılandırılmasını talep ediyoruz. Bunları sağladığımızda çiftçimiz önümüzdeki yıl inşallah tarlasına girer." 

-Pamuk ve zeytin üretimi

Konuşmasında Türkiye'nin 1,5 milyon ton pamuk ihtiyacı bulunduğunu, bunun 800 bini üretilirken 700 bin tonunun ithal edildiğini anımsatan Bayraktar, bunun önüne geçebilmek için üreticilerin desteklenmesinin şart olduğunu kaydetti.

Gelişmiş ülkelerde kişi başına zeytin üretiminin 10 kilogramın üzerinde olmasına rağmen bu rakamın Türkiye'de 2 kilogram ile sınırlı olduğuna işaret eden Bayraktar, devlet politikalarının iyileştirilmesinin yanı sıra tüketimin arttırılması gerektiğini vurguladı. 

Bayraktar, bu noktada sergiledikleri çalışmalarla zeytin alanlarının imara açılmasını öngören Zeytin Yasası'nın TBMM'den geri çekildiğini, bir daha gelmemesi için mücadeleyi sürdüreceklerini aktardı.  

-Körüklü çizme ve ağa kıyafeti giydi

Öte yandan Şemsi Bayraktar'a ziyareti sırasında körüklü çizme ve "ağa kıyafeti" giydirildi. 

Çiftçi zor durumdayken kendisinin bu kıyafeti giymesinin doğru olmadığını belirten Bayraktar, "Ağalık burada geleneksel. Örf ve adet haline gelmiş. Tarımı, çiftçiyi, kırsalı temsil ediyor. Dolayısıyla biz böyle bir ağalığı kabul etmekten bugün onur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.   

"Efeler Memleketi Söke" isimli kitap da hediye edilen Bayraktar, konuşmasının ardından Aydın temaslarını bu kıyafetle sürdürdü. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber