Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 05 Ekim 2022 - 10:48 Yorum: 0

TZOB Genel Başkanı Bayraktar’dan "et ve süt” sektörünün sorunlarına ilişkin açıklama

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et ve süt sektöründe yaşanan sıkıntılara ilişkin açıklama yaptı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar’dan 'et ve süt” sektörünün sorunlarına ilişkin açıklama

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et ve süt sektöründe yaşanan sıkıntılara ilişkin açıklama yaptı.

TZOB olarak gerek kurum gerekse üretici örgütleriyle bir araya gelerek süt sektöründe yaşanan sıkıntılara yönelik açıklama yaptıklarını, yetkilileri tedbir almaya davet ettiklerini ve kamuoyunu bilgilendirdiklerini ifade eden Bayraktar, üreticiler için birçok maliyette ciddi artışlar olduğunu, belirlenen fiyatların üreticileri sektörden kopardığını söyledi. Sıkıntıların devam etmesi durumunda tüketicilerin fiyatı yüksek ürünlere ulaşamayacağını daha önce de belirttiklerini hatırlatan Bayraktar, tabana ve sektörün temsilcilerine kulak verilmesini istedi. Bayraktar, üreticilerin artan maliyetleri fiyatlara yansıtmasının engellendiğini de savundu.

"Ellerinde tuttukları damızlıklara çok pahalı olduğu için daha az yem veriyorlar"

"Üreticide 7 liradan satılan süt, marketlerde 4 kat fazla artarak 30 liralara kadar çıkmaktadır. Buna kim dur diyecektir" diyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Üreticilerimiz damızlıklarını kestirip elden çıkarmaya, genç dişi hayvanları ise damızlığa çekmek yerine besleyip kesime göndermeye başladılar. Ellerinde tuttukları damızlıklara ise çok pahalı olduğu için daha az yem veriyorlar. Hayvanlarını dengeli beslemekten vazgeçtiler. Dengesiz beslemeye bağlı olarak damızlık hayvanlarda besleme hastalıkları ve üremeye yönelik sorunlar arttı" ifadelerini kullandı.

Bunların sonucu olarak üretim ve verim kayıplarına bağlı olarak süt üretiminin azaldığını söyleyen Bayraktar, sanayicilerin ürün alabilmek için birbiriyle mücadeleye girdiğini ifade etti. Sahanın çiğ süt fiyatını kabul etmediğini belirten Bayraktar, "Şu an azalan süt nedeniyle sanayici ve üretici örgütleri olması gereken çiğ süt fiyatını sahada belirlemeye başladılar" dedi.

"1 milyon hayvanı yerine koymanın bize maliyeti yaklaşık 2,3 milyar avro olacaktır"

Bu süreçte 1 milyon başa yakın damızlık anaç hayvanın kesime gittiğini söyleyen Bayraktar, "Bu 1 milyon hayvanı yerine koymanın bize maliyeti yaklaşık 2,3 milyar avro olacaktır. Bu külfet bugünkü kurla 41,8 milyar liraya tekabül ediyor" diye konuştu.

Süt fiyatını artık sahada sanayiciler ve üretici örgütlerinin belirlediğini ifade eden Bayraktar, "Buna devam edilmeli, üretimin durmasının önüne geçilmelidir" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber