Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Türkiye 06 Ekim 2016 - 13:08 Yorum: 0

’Uçan tabut’ Mersin sahilinde sergileniyor

Bir zamanlar düşmanlarının korkulu rüyası olan 8-7005 bombardıman savaş uçağı, şimdi Akdeniz'in incisi Mersin sahilinde sergileniyor.

’Uçan tabut’ Mersin sahilinde sergileniyor

Bir zamanlar düşmanlarının korkulu rüyası olan 8-7005 bombardıman savaş uçağı, şimdi Akdeniz'in incisi Mersin sahilinde sergileniyor. Uçtuğu dönemde yüksek kaza oranı nedeniyle "uçan tabut" olarak anılan savaş uçağı, görenlerin ilgisini çekiyor.

Bir zamanlar düşmanlarının korkulu rüyası olan 8-7005 bombardıman savaş uçağı, uzun yıllardır Akdeniz'in inci şehri olan Mersin sahilinde sergileniyor. Adını kırdığı 104 bin fitlik yükseklik rekorundan alan ancak uçtuğu yıllarda yüksek kaza oranı dolayısıyla "uçan tabut" olarak da anılan savaş uçağı, konulduğu Mersin sahilinde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Mersin'in simge yerlerinden biri haline gelen savaş uçağını, her gün çok sayıda yerli ve yabancı turist görme imkanı buluyor. Kanada'dan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) 1983 yılında hibe edilen savaş uçağı gerek binlerce fit yüksekliğe çıkması gerekse de hızı nedeniyle dönemin en etkili av önleme ve bombardıman uçakları arasında yer alıyor. Uçtuğu dönemlerde yüksek kaza oranından ötürü "uçan tabut" olarak da anılan uçak, son uçuşlarının ardından hangara çekilerek, anıt uçak olarak Türkiye'nin çeşitli yerlerinde sergilenmesi için gönderildi. 1999 yılında TSK tarafından 8-7005 koduyla Mersin'e hibe edilen efsane savaş uçağı, Adnan Menderes Bulvarı üzeri Pozcu sahilinde o tarihten beri sergileniyor. O dönemden beri kentin önemli bir simgesi haline gelen uçak, sahili gezen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Ayrıca uçağın yanında bir de efsane bir savaş gemisi sergileniyor. 20 Temmuz 1974'de gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ganimet olarak ele geçirilen Şehit Teğmen Caner Gönyeli Gemisi de vatandaşların ilgi odağı oluyor. Ele geçirildikten sonra Türk Deniz Kuvvetleri bünyesinde 8 Nisan 1976-12 Temmuz 1996 döneminde "karakol botu" olarak görev yapan gemi, artık Mersin sahilinde sergileniyor. Adını, Barış Harekatı sırasında batan TCG Kocatepe'de şehit olan Teğmen Caner Gönyeli'den alan gemi, görevini tamamlamasının ardından çocuklara hem gemi sevgisini aşılamak hem de tarihi bilinç oluşturmak için Mersin'e getirildi. Efsane savaş uçağı ile aynı yerde sergilenen gemi, geldiği ilk günden beri yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber