Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 18 Ekim 2014 - 17:32 Yorum: 0

Üçlü süreç kararlılıkla devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul süreci olarak bilinen, biliyorsunuz Pakistan, Afganistan ve Türkiye olarak başlayan bir süreç vardı. Sürecin aynı kararlılıkla devamını, aramızda yine teyit ettik" dedi.

Üçlü süreç kararlılıkla devam edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmedzai ile Kabil Devlet Başkanlığı Sarayı'nda baş başa görüşmelerinin peşinden emek yemeğinde de heyetlerle bir araya geldi. 

Ahmedzai, Erdoğan'a, Afganistan'ın en yüksek onur madalyası olduğunu belirterek Gazi Amanullah Han Şeref Madalyası'nı takdim etti.

Erdoğan, ortak matbuat toplantısına onur madalyasıyla çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahmedzai'ye ev sahipliği dolayısıyla teşekkür ederek, bunun tarihin  derinliklerinden gelen o ruh kökünün bugüne taşıdığı anlayışın en güzel tezahürü olduğunu belirtti.

Kısa bir süre öncelikle Afgan halkının ilk defa seçimle yeni yönetimini oluşturduğunu dile getiren Erdoğan, halkın burada iradesinin tecelli ettiği ve bunun neticesinde Afganistan'da bir ulusal mutabakat hükümetinin kurulduğunu belirtti. 

Buradaki oy oranlarının ortada olduğunu belirten Erdoğan, ama bir mutabakat hükümeti şekilde bunun kurulmuş olmasının birliğin ve beraberliğin geleceğe yansıması noktasında ciddi olduğuna işaret etti. 

Bunun başarılmasının her çeşitli takdirin üstünde bulunduğunu ifade eden Erdoğan, 'Değerli kardeşimi kutluyorum, kutlama ediyorum. Bu mutabakat hükümetinin içerisinde yer saha bütün kardeşlerimizi de şahsım ve milletim hesabına kutlama ediyorum. İnanıyorum ki Afganistan'ın bundan sonraki yürüyüşü fazla fazla ayrıcalıklı olacaktır' diye konuştu.

Görüşmede özellikle bölgedeki olup bitenleri değerlendirme fırsatı bulduklarını aktaran Erdoğan, bölgedeki olup bitenleri değerlendirirken tarihe de döndüklerini, Afganistan'ın, Türkiye'nin 1920'deki doğuşuna katkısının unutulmasının mümkündür olmadığını belirtti.

O doğuşta Afganistan'ın fazla fazla ayrıcalıklı bir pozisyonu ve noktayı bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, Afganistan'ın da verdiği mücadelelerde Türkiye'nin, Afganistan'ın birlikte olmamasının mümkündür olmadığın söyledi. 

Türkiye'nin, nasıl ki Afganistan'ın birlikte bugüne kadar yer aldıysa bundan sonra da yer alacağını kaydeden Erdoğan, bu sene sonu sebebiyle ISAF'ın vazife süresinin bundan sonra sona ereceğini ama Türkiye, ABD, Almanya ve İtalya'nın bu seyahate devam edeceğini bildirdi.

Bu süreçte de Türkiye'nin üzerine düşeni en güzel biçimde yerine getireceğini aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Şu anda 2015-2016 yıllarına yönelik Kabil Havalimanı'nın işletilmesi, korunmasının bizim üzerimizde olacak ve bu süreci bizler bu noktada üstlenmek şekli ile yürüteceğiz. Tabii bölgedeki gelişmeler Afganistan'dan kopuk değildi. Bütün bunları ele alırken Irak, Suriye bu meseleleri de etraflıca görüşme imkanımız oldu. Bunları da etraflıca görüştük. Zaten kıymetli kardeşim bu konuları o da yakınen takip ediyor. Ve bunları en güzel biçimde değerlendirirken, 'İslam dünyasındaki bakışımız ne olabilir?' bunları da naturel ki aramızda değerlendirdik.

mühim bir adım, İstanbul süreci şekilde bilinen, biliyorsunuz Pakistan, Afganistan ve Türkiye şekilde başlayan bir süreç vardı. Bu sürecin tıpkı kararlılıkla devamını, bugün aramızda gene teyit ettik. Çünkü Pakistan, Afganistan içerisinde herhangi bir sıkıntının olması bizleri de sıkıntıya düşürür. Biz böyle bir sıkıntının olmasını değil iki kardeş ülkenin dayanışma içerisinde geleceğe yürümesi -ki bunun emarelerini de görüyoruz- inanıyorumki Pakistan'ı da zinde kılacaktır, Afganistan'ı da zinde kılacaktır. Özellikle terörle savaş konusundaki dayanışma burada fazla fazla fazla ciddiyet anlatım etmektedir. Hele hele yapılan seçimlerde Pakistan'ın hudut kapılarında terör unsurlarının geçişine yönelik aldığı tedbirler memnuniyet vericidir, bunlar da burada tabii ki huzurlu bir seçimin yapılmasını sağlamıştır.'

Erdoğan, görüşmede, bilhassa ekonomideki atılacak adımlar ve bununla ilgili Türkiye'nin sıçramasının altında yatan gerçeklerin neler olduğunun etraflıca konuşulduğunu aktardı.

AK Parti hükümetinin 2002'nin sonundan itibaren Türkiye'de attığı adımların neler olduğunu ve bu konularda da Afganistan ile müşterek şekilde ne yapabileceğinin görüşülme fırsatı bulduklarını söz eden Erdoğan, Türkiye Afganistan ilişkilerinin siyasi, askeri, ticari, kültürel alanda bundan sonraki boyutu üstünde durulduğunu belirtti.

Burada atılan alt bina ve  üst yapıyla ilgili çok sayıda adım atıldığını dile getiren Erdoğan, özellikle TİKA'nın burada attığı adımların her geçen gün kendisini fazla fazla ayrıcalıklı bir biçimde hissettirdiğini söyledi.

Mevlana Celaleddin Rumi'nin evi için ihale yapılacak

Afganistan'da suratli bir biçimde tarihsel bir hastanenin inşa edileceğini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

'Hepsinden öte bir kültür noktasında Mevlana Celaleddin Rumi'nin, doğum noktayı bulunan belki de o doğduğu evin bütün roleveleri elden geçirilmek şekli ile onun yine yapımı ve bu eserin inanıyorum ki Afganistan ve Türkiye içerisinde bir sembol şekilde fazla fazla da farklı bir kültür zincirini, halkaları yeniden oluşturacağına inanıyorum. Bunun da yarın ihalesi yapılır ve süreç başlıyor. Hastanenin de yılbaşı sebebiyle ihalesi yapılarak süreç başlamış olacak ve bu adımlar aramızdaki bağların fazla fazla daha zinde bir duruma gelmesine vesile bununla beraber olacaktır. Bu adımları atmakta da kararlı olduğumuzu anlatım etmek isterim. Burada herhangi bir Ödün söz konusu olmayacak.  Biz bu yolculuğumuzu, bu kardeşlik bağlarından aldığımız güçle gene devam ettireceğiz. Bunu da bilhassa anlatım etmek istiyorum. Bütün arzumuz, bütün çabamız aramızdaki bu bağların kopmadan, ekonomik bölgede iş adamlarımızın birbirleriyle münasebetlerini daha da güçlendirmeleri, lazım memleketimizdeki işadamlarımızın burada yaptığı yatırımları artırarak devam ettirmeleri. Örneğin madencilikte, örnek olarak ulaşımda, örnek olarak inşaatta, örneğin gıdada Afganistan'da yapılacak bir fazla fazla işler var. Buradaki iş adamlarının da memleketimizde yapabileceği ya da 3. devletlerde yapabilecekleri birçok işler var. Burada bilgi alışverişini yapma noktasında da atılabilecek adımlar olduğuna inanıyorum. Bu görüşmelerden bugün bunları da çıkardık ve bu dayanışma içerisinde inşallah beraber geleceğe fazla fazla daha ayrıcalıklı yürüyeceğiz. Ben Türk halkının selamlarını Afgan halkına bu vesileyle iletmiş oluyorum. Değerli halef selef oldukları Karzai kardeşime de tıpkı biçimde selamlarımı gönderiyorum.'

'Umutsuz değiliz. Atılacak adımlar, alınacak sonuçlar var'

'Afganistan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek için ileride ne bu şeklinde adım atacaksınız?' sorusu üstüne Erdoğan, Türk girişimcilerinin burada attıkları en önemli adımın altyapıyla alakalı olduğunu belirtti.

Altyapının birlikte bugüne kadar ulaşım ve inşaatla ilgili attıkları adımların bulunduğunu dile getiren Erdoğan, madencilik dalında atabilecekleri adımlar olduğuna inandığını vurguladı.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Bir başka saha da biliyorsunuz gene burada petrol aramalarıyla ilgili yapılan çalışmalar var. Ortak bir yanımız daha var. Gıdada ortak yapabileceğimiz işler var. Stratejik ortaklıkla bu arkadaşlık anlaşmasıyla beraber her bakanlığımız kendi alanlarını ilgilendiren konularda çalışmalarını yürütecekler. Bunun sekreteryasını da Dışişleri Bakanlığı yürütecek. Bir sene Türkiye'de, bir sene Afganistan'da olmak üzere adeta bakanlar kurulu toplantılarını yapmak şekli ile bütün bakanlıklar neler yapabilir bunları da bununla beraber aramızda müzakere edeceğiz, karara bağlayacağız ve takip edeceğiz.'

Türkiye-Afganistan ve Pakistan arasındaki üçlü toplantılardan bundan sonraki safhadaki beklentilerinin sorulması üstüne Erdoğan, 'Bu sorunun cevabında nereden bakıldığı fazla fazla önemli. Nereden bakıyorsunuz, ne gibi bir yanıt bekliyorsunuz bu önemli' dedi.

'Konuşmam sırasında bir şey söyledim. 'Özellikle seçimler sırasında Pakistan yönetiminin Afganistan sınırlarındaki kontrol mekanizmalarını iyi çalıştırmış olması, terör unsurlarının Afganistan'a geçmesi bu şeklinde bir konuda ortaya koydukları engellemeler memnuniyet sağlayan durumdaydı' dedim' ifadelerini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti:

'Bu naturel yalnızca terör unsurlarıyla bulunan savaş değil. Ayrıca, Pakistan, Afganistan ve Türkiye arasındaki başka ekonomik, kültürel her çeşitli bölgede atılabilecek adımlardır. Bu sürecin devam ettirilmesi lazım. Siyasette kısa süreler vardır, uzun vadeli süreler vardır. Bu süreler bünyesinde bu ülkelerin bu attığı adımların neler getirip götüreceğini süre ortaya fazla fazla daha açık, net koyar, koyacaktır da. Burada üç tane halkı müslüman bulunan memleket var. Halkı Müslüman bulunan bu üç ülkenin dayanışması, bundan sonraki süreçte de beklentilerimiz bünyesinde kararlı bir biçimde gerçekleşmesi gereken programlardır, planlardır. Onun için biz İstanbul sürecini önemsiyoruz. Onun için üç memleket arasındaki bu dayanışmayı önemsiyoruz. Umutsuz değiliz. Atılacak adımlar, alınacak sonuçlar var.'

Muhabir: Yıldız Seçil Aktaş, Duygu Can

ETİKETLER: Üçlü , süreç , kararlılıkla , devam , edecek
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber