Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 03 Nisan 2015 - 11:18 Yorum: 0

UİB'den martta 1 milyar 880 milyon dolarlık ihracat

BURSA (AA) - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), mart ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,37 gerilemeyle 1 milyar 880 milyon dolarlık dış satım yaptı.UİB Koordinatör Başkanı...

UİB'den martta 1 milyar 880 milyon dolarlık ihracat

BURSA (AA) - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), mart ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,37 gerilemeyle 1 milyar 880 milyon dolarlık dış satım yaptı.

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, yazılı açıklamasında, birliğin mart ihracatının geçen senenin aynı ayına nazaran yüzde 15,37 azalışla 1 milyar 880 milyon dolar olduğunu, ocak-mart aylarında yine 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 4,1 gerilemeyle 5 milyar 454 milyon dolarlık dış satıma ulaşıldığını bildirdi.

Bu yılın başından itibaren doların tüm para birimlerine karşı tarihi bir değer kazanmasının martta da sürdüğünü hatırlatan Sabuncu, ihracatçıların bu gelişmeler çerçevesinde ilerisini göremediğine dikkati çekti.

Sabuncu, doların değerinin artmasının avronun dış satımdaki ağırlığından kaynaklı olarak ihracatçıyı olumsuz etkilediğini belirterek, "Paritenin başta otomotiv olmak üzere tüm sektörlere yansıması rakamlarda düşüşlere neden oluyor. 2015 yılı başında pariteyi 1,25 beklentisi üzerinden belirlemiştik ancak mevcut tabloya bakıldığında ihracat kaybımız pariteye bağlı olarak artış gösteriyor. Bu durumun devamı halinde tüm sektörlerin 2015 hedeflerini revize etmesi gündeme gelebilir" açıklamasında bulundu.

İhracatçıların mevcut durumdan en az şekilde etkilenmesi için de yeni fırsatlara odaklanması gerektiğini vurgulayan Sabuncu, bu dönemde hızla büyüyen ve dolar ile ticaret yapan ülkelere yönelinmesini önerdi.

Büyüme rakamlarını da değerlendiren Sabuncu, şunları kaydetti:

"Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan büyüme rakamlarına göre, Türkiye ekonomisi 2014 yılında beklentilerin biraz üstünde ve yüzde 2,9 büyüdü. Bu büyüme rakamının büyük bir kısmının ihracattan kaynaklı olarak sağlandığını biliyoruz. Bu da Türkiye ekonomisinin geleceği açısından ihracatın ne kadar kritik bir noktaya geldiğini açıkça ortaya koyuyor. UİB olarak, büyümeye ciddi katkısı olan ihracatın kahramanlarının daha fazla destek görmesini talep ediyoruz."

- Birliklerin ihracat verileri

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) mart ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,80 geriledi. OİB'in geçen ayki dış satımı 1 milyar 582 milyon 500 bin dolar oldu. Birliğin dış satımı, geriye dönük 12 aylık dönemde de yüzde 1,11 büyümeyle 19 milyar 401 milyon dolara çıktı.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB) mart ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,1 gerilemeyle 113 milyon 200 bin dolar oldu. UTİB'in son bir yıllık ihracatı ise yüzde 0,93 azalarak 1 milyar 365 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber