Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Ekonomi 18 Nisan 2014 - 11:13 Yorum: 0

"Ukrayna-Rusya gerilimi'' turizmciyi endişelendiriyor

KETOB Başkanı Gül:

'Ukrayna-Rusya gerilimi'' turizmciyi endişelendiriyor

ANTALYA (AA) - YUNUS İÇEN - Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül, ''Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim'' nedeniyle rublenin dolar karşısında değer kaybetmesinin, turizmcileri endişelendirdiğini bildirdi.

AA muhabirine açıklama yapan Gül, rublenin rublenin dolar karşısında değer kaybettiğini, bu tür durumlarda yurt dışı harcamalarında ciddi düşüşler yaşanabileceğine işaret etti.

Geçmişte Türk lirasının dolar karşısında değer kaybı nedeniyle birçok acentenin zor durumda kaldığını hatırlatan Gül, şöyle konuştu:

"Rusya'da kısa süre önce Amerikan dolar kuru, sınır olan 36 rublenin altına düşmüştü. Kur, 37 rublenin eşiğine geldi. Rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi turizmcileri endişelendiriyor. Dolar, ruble karşısında değer kazanıyorsa ve o insanların geliri ruble ise turizmde düşüş olacaktır. Bunlar önemli ve göz ardı edilemeyecek etkenler. Umarız değer kaybı bir noktada durur, insanların tatil taleplerini etkileyecek konuma gelmez."

Yurt dışı gezilerinin, yaklaşık 8 ay güneş görmeden Ruslar için önemini vurgulayan Gül, sağlıklı yaşam için tatilin onlar için ''zorunluluk'' olduğunu anlattı. 

- Nisan ayı doluluk oranı yüzde 70 

Gül, sezonun güzel başladığını, erken rezervasyonların da iyi gittiğini belirterek, mart ayında özellikle Nevruz Bayramı ile sahil bandındaki otellerin kapılarını açtığını dile getirdi.

Mart ayını güzel bir doluluk oranıyla kapattıklarını vurgulayan Gül, "Nisan ayındaki doluluk oranı yüzde 60-70'lerde. Geçtiğimiz yıllara göre bu rakamlar yüksek seviyede gözüküyor" dedi.

Gelecek üç aylık yüksek sezon erken rezervasyonlarında geçen yıla oranla yükseliş gözlemlediklerini kaydeden Gül, turizm sektörünün "pamuk ipliğine bağlı" olduğuna dikkati çekti.

Gül, "Turizm, barışa endeksli bir sektör. Bu çok önemli. Şimdi Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilim gündemde yer alıyor. O bölgede herhangi bir sıcak temasın gündeme gelmemesini umut ediyoruz. Bu konu dolaylı yönden Kemer turizmini etkiler" diye konuştu.

- "İsrail pazarı akmasa da damlar"

Son dönemde İsrail pazarının canlanmaya başladığına değinen Gül, "İsrail pazarında 'akmasa da damlar' diyebileceğimiz bir sezon olacak. Önümüzdeki yıl ise İsrail pazarındaki artışı yüksek sezonda görebiliriz" ifadesini kullandı.

- "Önemli olan belirsizlik ve gerilim ortamının olmaması"

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise turizm sezonunun çok iyimser bir tabloyla başladığını söyledi.

Erken rezervasyonların ülke genelinde iyi seviyede olduğunu dile getiren Ayık, "Şubat ayının ortasından sonra, gelen turist ve rezervasyonlarda yavaşlama oldu. Nisan ayı itibarıyla Antalya bölgesi artıya dönmeye başladı. Taleplerde canlanma oldu" dedi. 

Avrupa ve Rusya pazarında geçen senekine benzer bir trend olduğunu anlatan Ayık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa pazarında bir iki ülke hariç, büyük sıçrama olmaz. Mısır, Rusya ve Ukrayna'daki gelişmeler yüzünden rezervasyonlar bize kayabilir. Özellikle Yunanistan ve İspanya'ya dönük rezervasyonlarda ciddi artış var. Bundan sonraki dönemde Avrupalıların tercih edebilecekleri en önemli destinasyonlardan birisi Türkiye'dir."

Türkiye'nin tek dezavantajının Ukrayna'daki gelişmeler olduğunu vurgulayan Ayık, bu ülkedeki belirsizlik ortamının son bulmasını istedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber